Dlaczego oś X jest domyślnie w pozycji pionowej i jak mogę to zmienić?

Cze wszystkim

Właśnie przełączyłem się z Inventora na CATIA i klikałem LUW, aby wyświetlić moje szkice i 3D.
Na Catii, kiedy klikam na oś Z kompasu, to oś X jest pionowa.
Po co? A jak to zmienić w ustawieniach raz na zawsze?

Witaj jmthiriotwork,

Witamy w naszej społeczności, mając nadzieję, że znajdziecie rozwiązanie.

Użyłem Catii bardzo szybko, ale oto mały film o tym, czego szukasz.
Mam nadzieję, że trochę ci pomogłem.
@+.
AR.

Witam, dziękuję za zainteresowanie się moim pytaniem, ale widziałem już ten film, nie odpowiada on na mój problem, którym jest oś X kompasu.

Miłego dnia

Witam, może to wszystko? Aby zmienić zachowanie, kliknij prawym przyciskiem myszy kompas (Zamień), zobacz zrzuty ekranu. Nie znaleziono do zmiany raz na zawsze (może w trybie administratora?).
bousole

1 polubienie

Witaj Franck,

To wszystko, dziękuję... Nagle jednak poglądy zgromadzenia podskoczyły :frowning:
Pozwólcie, że wyjaśnię: gdyby to był sześcian, wizualnie miałbym kwadratową twarz, ale tak nie jest

Musisz być w trybie renderowania perspektywicznego (przełącz na równoległy).
karta: Wyświetlanie / Styl renderowania / Równoległy
Edycja: osobiście wolę używać niestandardowych widoków, przynajmniej nie porusza się, o ile nie nadpiszesz Catsetings

1 polubienie

Witam
Nie, jestem "równolegle", ale gdy zamieniłem osie kompasu, widok z przodu jest wizualnie widokiem z lewej strony, bardzo widocznym z Manekin7 :slight_smile:

Ale to nie jest mój główny PB: mój zespół nie jest już w ogóle zorientowany w stosunku do osi cyrkla

Miłego dnia

Witam, zwykle (dobra praktyka) powinieneś naprawić pierwszą część, która odnosi się do zespołu (np. obudowa, podstawa, rama itp.), a następnie ISO ogranicza resztę części.

Jeśli tak jest, zmieniasz orientację pierwszego pokoju według własnego uznania, a reszta musi podążać za nim (Uważaj, jeśli twój tyłek jest używany gdzie indziej, zwłaszcza rysunek), nie dotykałbym go.

Zawsze możesz skorzystać z moich poprzednich rad i przeorientować widoki lub stworzyć nowe, są też sceny. (Wszystko zależy od celu) nawyk pracy czy potrzeba rysowania, cyfrowej prezentacji modelu?

1 polubienie