Przychodzę do Ciebie, ponieważ wydaje mi się, że mam ten sam problem, który napotkał tutaj mbrel34... Jednak nie mogę rozwiązać mojego!
W moim przypadku mam wolumin (ucho manipulacyjne; patrz PJ) z wytłoczki (jak na razie dobrze).
Pod tym wytłoczeniem chcę zaokrąglić tak, aby kształt pasował do profilu ucha do podnoszenia.
Niemożliwe jest jednak wykonanie wytłaczania materiału poprzez zamiatanie... Podany przeze mnie profil nie wydaje się poprawny (z drugiej strony opcja "profil okrągły" w funkcji działa bardzo dobrze; poszukaj błędu).
_-_-_-_-_
Końcowe ucho powinno wyglądać tak:
PS: Udało mi się zrobić to, co chciałem inaczej: z funkcją Opuść... Jednak mój kawałek ma grubość 120 mm, a pierścionek ma Øint 140 mm... Zmusza mnie to do usunięcia materiału ekstrudowanego na końcu:
_-_-_-_-_
Tak więc mój problem projektowy został rozwiązany... Ale to nie mówi mi, dlaczego przeciągnięcie nie działa. Czy masz jakieś pojęcie o problemie ?
Zrobiłeś prostowanie, prawda? (Nie widzę dobrze, powiększanie jest trochę rozmyte)
@Zozo_mp
Rzeczywiście, z modyfikacją opcji "utrzymuj normalną stałą" to działa. Szkoda, wolałbym, żeby profil był normalny do krzywej prowadzącej... Ale hej, to błogosławieństwo w nieszczęściu, ponieważ ma tę zaletę, że działa!
Dla mnie problem został rozwiązany!
Z drugiej strony ostateczny kształt nie podoba mi się tak bardzo, jak mój roztwór filet + ekstruzja, którego użyłem...
_-_-_-_-_
Po dłuższych poszukiwaniach wiem, dlaczego mój profil nie może podążać za moją krzywą prowadzącą --> W pewnym momencie mam "wytłoczenie wytłaczania", jeśli mogę tak powiedzieć. Funkcja zwija się w kłębek! Wyjaśniam w załączonym pdfie.
W każdym razie dziękuję za opinię, która pozwoliła mi iść naprzód! :-D
Okej, rozumiem, to mógł być kolejny pomysł, aby sznurowanie R70mm było wykonane zgodnie z krzywą. Na razie zamierzam zachować to, co zrobiłem, jest to dość bliskie rzeczywistości... Ale twoją propozycję utrzymam w tajemnicy przez następne uszy.
@Zozo_mp
Twój ostatni przykład jest zbyt daleki od rzeczywistości. Bo masz rację, to odlew, ale mniejszy niż myślisz (ucho to klocek o wymiarach około 120x120x160mm, wykonany z żeliwa).
Naprawdę muszę trzymać boki prosto, profil ucha wybrzuszony i zaokrąglony spód do obsługi. Więc 3D, które udostępniłem, wystarczy.