Dlaczego skala eksportowanego pliku Stl maleje?

Plik stl zmniejsza swój wymiar o około x3 po wyeksportowaniu.
Plik jest chwiejny, po dobrze wymuszonej rewolucji i połączeniu jej z próbą, która zawiera 180 ciał.
Zostały one osłabione.
Po rewolucji z fuzją wyników, korpus objętości jest rzeczywiście wyjątkowy, ale widzę linię rewolucji na obrazie zacienioną krawędzią,
podczas gdy powinien być również scalony z wizualizacją. 
Przepraszam, że nie mogę transmitować obiektu na zdjęciu.
Jakiś pomysł?

Witam

Spójrz na opcje xport w pliku STL i sprawdź, czy jednostki dokumentu i eksportu są takie same (a nie na przykład mm i cal, co wyjaśniałoby różnicę w rozmiarze)

W przypadku problemów ze scalaniem, czy przed eksportem scalono różne obiekty w Solidworks,

W przeciwnym razie nie jest łatwo wyjaśnić bez dostrzegania problemu.

EDYCJA: dla jednostek dokumentu widzisz je w prawym dolnym rogu okna lub w Narzędzia\Opcje\Właściwości dokumentu/Jednostki

3 polubienia

Jeśli chodzi o problem z wymiarem, myślę, że @sbadenis to prosty problem jednostkowy (twój współczynnik musi być bliższy 2,54 niż 3).

W przypadku "krawędzi", która pozostaje widoczna, jest to problem jednostek rewolucji (istnieją programy, które sprawiają, że pojawia się ona systematycznie, a nawet sprawiają, że 2 z nich wydają się znajdować pod kątem 180°), ale to nie dlatego, że pojawia się na cieniu, będzie wrażliwy na drukowanie.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, właśnie zobaczyłem swój błąd. Na koniec dnia...! : )

Wartość, na którą patrzyłem, aby dostosować średnicę, była długością, a nie średnicą za pomocą narzędzi pomiarowych.
Moja skala była źle dostosowana.

Życzę Ci miłego dnia

1 polubienie