Dlaczego PDM Pro jest obowiązkowy?

Witam

Obecnie jesteśmy wyposażeni w SolidWork Pro, z którym korzystamy z PDM Workgroup. Wiemy, że jego dni są policzone.

Nasz sprzedawca oferuje nam wymianę go na moduł PDM Pro (który jest dodatkową opcją do SolidWorks). Za skromną sumę około 15000€.

Natomiast od SW2016 dostępna jest wersja PDM Std, która podobnie jak PDM Workgroup jest zintegrowana z SolidWorks PRO.

Co prawda jest to mniej wydajne, ale nam wystarcza do naszego biznesu. Archiwizacja dokumentów, use case'y, indeksowanie planów.

Dlaczego mielibyście chcieć sprzedać nam ten suplement, który moim zdaniem jest przewymiarowany jak na moją firmę (5-osobowy VSB z 1 SW Pro).

Manu

Czy masz PDM? juz tam dla mnie nie ma zainteresowania PDM staje sie ciekawy na zestawach Design Office min 5 User, ale to tylko moja osobista opinia

Po tym jak reseller to jak sama nazwa wskazuje sprzedawca, zawsze będzie starał się sprzedać Ci więcej :/

2 polubienia

Próba wdrożenia PDM była katastrofą dla odzyskania danych grupy roboczej.

Co więcej, jeśli dobrze zrozumiałem, z bazą sql trzeba ją co roku rozwijać, podobnie jak SW, co nie jest naszym przypadkiem. Na razie pozostaliśmy więc przy oprogramowaniu SW 2015 z grupą roboczą, systemie, który w zupełności nam wystarcza do archiwizacji.

W końcu celem resellera jest sprzedaż... więc nie ma tajemnic

2 polubienia

Dlaczego Solidworks lub resellerzy (w tym przypadku VISATIV) nie opracują frezarki, która pozwoliłaby na konwersję plików z repozytorium grupy roboczej PDM w celu wstrzyknięcia ich do PDM Std?

Narzędzia PDM mogą być przydatne nawet od 2 użytkowników. Pozwalają nam one na pracę zespołową. Skonfigurowaliśmy narzędzie PDM, aby mieć historię zmian wraz z indeksem komponentów oraz znać przypadki użycia komponentów STD. Magazyn jest również używany jako archiwum kopii zapasowych.

Manu

2 polubienia

Jedna z różnic między PDM std i Pro: PRO jest oparty na serwerze sql, podczas gdy PDM std nie jest.

1 polubienie

Witam

@flegendre Standard PDM jest również w SQL, ale express, co ogranicza rozmiar bazy danych.

Rozwój młyna do odzyskiwania zadziorów @emmanuel.berr za pomocą PDM STANDARD nie jest możliwy, ponieważ jedną z głównych różnic między PRO a STANDARD jest fakt, że w STANDARD nie ma dostępnego API programistycznego, jak ma to miejsce w PRO. Tak więc to bardziej od wydawcy, w tym przypadku Dassault Systèmes, zależy stworzenie młyna transferowego.

Następnie, wracając do pytania, dlaczego PRO, a nie STANDARD, wszystko zależy od Twoich potrzeb, jeśli chcesz połączyć się ze swoim ERP, jeśli chcesz mieć kilka przepływów pracy, jeśli chcesz zarządzać kompletnymi projektami (pliki SOLIDWORKS, OFFICE, ....) i wiele innych powodów, potrzebujesz PRO.

@+

2 polubienia

Dziękuję @Coyote za sprostowanie nieścisłości w moich uwagach.

Z pamięci też,

• W wersji STD nie jest możliwe zautomatyzowanie konwersji plików Sw do PDF, DXF lub innych plików podczas walidacji plików.
  • Wydaje mi się również, że przejście od std do pro jest "skomplikowane", jeśli nie niemożliwe.

Ponownie

Poprawiam to ponownie, ale o wiele łatwiej jest przejść z wersji Standard do Pro niż z WorkGroup do Standard.

Rzeczywiście, Standard i PRO są na tej samej strukturze danych, więc zmiana jest prosta, ale WorkGroup i PDM są na zupełnie innej podstawie, co dlatego wymaga wykonywania makr odzyskiwania i dlatego tylko PDM PRO na to pozwala.

@+

1 polubienie

Witaj kojot

Jak więc mogę odzyskać mój magazyn grup roboczych w PDM std. Mój zarząd dał mi jasno do zrozumienia, że nie będzie inwestować w dodatkową aplikację. "Będziemy mieli PDM Std, będziemy go używać. Jest zawarty w oprogramowaniu SW Pro".

Tak przy okazji, tylko pytanie. W jaki sposób robią to inni klienci WorkGroup, tacy jak ja, i kto chce uaktualnić do nowej wersji?

Ponownie

Dokładnie nie ma innego rozwiązania na ten moment niż przejście na PDM Pro, więc jeśli przejdziesz na PDM STANDARD, nie ma powrotu do istniejącego.

@+

1 polubienie

Witam

Zapraszam do przeczytania tego wpisu, który mówi o przejściu z workgroupPDM na PDM std

https://forum.solidworks.com/thread/113724

Pozdrowienia.

Czy muszę anulować EPDM!!!

Witam

Czy nie byłoby innego rozwiązania? Aby zaimplementować PDM STD.

Czy musimy przeprowadzić migrację całego skarbca grupy roboczej za jednym razem ?

Czy możemy sobie wyobrazić migrację tylko nowego biznesu do nowego sejfu? I idź i weź stare rzeczy ze starego bagażnika, jeśli wróci ? I migrować je w tym czasie ?

Manu

W odpowiedzi dla Yves'a.

Ciekawy jako temat, ale uczysz się jeszcze więcej ograniczeń (z np. bazą danych ograniczoną do 10 GB, jeśli dobrze rozumiem, oczywiście wersją standardową.

Najbardziej szokujące jest to, że SW nie tworzy automatycznej, prostej i zintegrowanej platformy do migracji danych grupy roboczej.