Belka zniknęła w konstrukcji spawanej Solidworks

Witam

Zaprojektowałem podwozie rowerowe, typu rower poziomy, w SW z wykorzystaniem modułu konstrukcji spawanej i z wykorzystaniem kilku profili, które sam zdefiniowałem. Celem jest możliwość przeprowadzania symulacji mechanicznych. Udało mi się zrobić poprawny model i gdy przechodzę do symulacji i pokazuje mi wyniki, zniknęły 2 belki, co zniekształca odkształcenia i naprężenia (przynajmniej w tej części produktu). Czy masz jakieś wytłumaczenie? Rozwiązanie?

Dziękuję

Sylvaine powiedział:

Witam

Aby ludzie mogli Ci pomóc, musiałbyś udostępnić swoje pliki.

Cdlt powiedział:

3 polubienia

Witam

Nie mogę udostępniać plików, podpisałem klauzulę poufności, ale mogę umieszczać zdjęcia. Dołączona jest konstrukcja i przemieszczenia, jasne jest, że przemieszczenia są większe ze względu na zanik belki.

Pozdrowienia

structure_poutre_disparue.pdf

Myślę, że jeśli tracisz belki, to dlatego, że nie są one integralną częścią twojej spawanej konstrukcji

więc odzyskaj swoje 3 D

i przyjrzyj się dobrze sposobowi, w jaki wszystkie elementy są ograniczone

To samo dotyczy symulacji 

@+

2 polubienia

Witam

Pierwszą dużą zasadą, której należy przestrzegać, jeśli chcesz przeprowadzić symulację, nie używaj trybu belki dla swoich profili, ale przekształć je w objętość.

Ponadto chciałbym podziękować @gt22 (któremu składam hołd z tej okazji) za to, że niektóre elementy nie są gdzieś zjednoczone.  Dzieje się tak, ponieważ opłata jest ustawiana na dolnej powierzchni części, która już się nie pojawia. Problem zgłaszany przez @gt22 znajduje się na rurach o przekroju prostokątnym.

To powiedziawszy, gdzieś jest jeszcze jedna kość, ponieważ elementy, które już się nie pojawiają, powinny były zawieść symulację ze względu na duże, nierealistyczne ruchy.

Dlatego sugeruję, abyś przekształcił wszystkie swoje części w objętość (w symulacji poprzez wybór każdej części), a następnie zdefiniował globalne kontakty, które są solidarne.

Uważam, że stałe punkty twojej symulacji są dziwne, ale hej, to nie na temat (no nie do końca, ale to nie jest zadane pytanie)

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, postaram się. Jeśli chodzi o ładunek, rzeczywiście jest pudło, tyle razy kładłem się na nim z powrotem, że nie wiem dlaczego, ale rzeczywiście, obciążenie rozkłada się na wszystkie poprzeczki i jest to ciężar tak w dół. W przypadku stałych geometrii są to połączenia z innymi częściami: widelcem i osiami kół. Być może powinniśmy modelować inaczej.

Staram się przekazywać im wiadomości.

Pozdrowienia