Czy możecie mi pomóc w zaprojektowaniu maszyny?

@Stefbeno właśnie zrujnowałeś mi dzień! ^^

Już nie poważnie, jestem tylko stażystą! Prośba szefa zaskoczyła mnie, że obarcza mnie tak dużą odpowiedzialnością, podczas gdy o projektowaniu nie nauczyłam się prawie nic.

Rzeczywiście, zwykle mają swoje części wykonane przez podwykonawców, zwłaszcza, że produkują średnio tylko 1000 rocznie, a ich spadek jest coraz większy. Więc ta maszyna, którą muszę zaprojektować, rzeczywiście nie będzie miała zbyt dobrego stosunku jakości do ceny, przynajmniej będzie, ale w ciągu ilu lat?

Po mnie jestem tylko stażystą, stosuję tylko to, o co mnie poproszą, ale po rozmowach z wieloma moimi kolegami, a także z kierownikiem warsztatu, prawdą jest, że wszyscy uważają go za niestosowny i idiotyczny.

Nie mam nawet specyfikacji, nie znam norm bezpieczeństwa, tak naprawdę zaczynam od zera, dlatego ten projekt mnie nie uspokaja^^

Aby odpowiedzieć na Twoje pytania:

robotnik zajmie się mechanizmem;

Długość pomieszczenia jest standardowa , ale Ø i głębokość drążka są zmienne

1 polubienie

To zmienia wszystko.

Na jakie szkolenie wybierasz się na staż?

To ciekawy temat stażu, ponieważ dotyka wielu dziedzin.

Jeśli jednak konstrukcja maszyny nie jest związana z Twoim szkoleniem, być może będziesz musiał porozmawiać o tym z przełożonym stażu i ewentualnie z nauczycielem. Szkoda byłoby zacząć od nieporozumienia.

Jeśli projekt zostanie zrealizowany, z przyjemnością pomożemy Ci poprowadzić.

1 polubienie

Odbywam praktyki na kierunku wzornictwa przemysłowego (3-letnia matura zawodowa), jestem na ostatnim roku.

Jestem w stanie tworzyć plany, asamblaże, widoki rozstrzelone. Nauczyłem się też rozwiązywać problemy na różnych obiektach, modyfikować części czy funkcje, aby spełniały lepszą funkcjonalność, ale nigdy nie zajmowałem się projektowaniem i nie jest to coś, co można zrobić w jakikolwiek sposób.

Dużo myślałem na ten temat, ale prawdą jest, że szybko kręcę się w kółko. Skontaktowałem się z wieloma profesjonalistami, większość z nich mówi mi, że nie mają czasu lub że projekt mi nie odpowiada.

To prawda, że jest to świetny projekt i że bardzo bym chciał, aby mi się udało, ale trudność wydaje mi się zbyt duża.

Zastanawiałam się nad opcją rozmowy z moim opiekunem stażu, ale nie chcę rezygnować z projektu, kierownik warsztatów jest w stanie mi pomóc, poświęci czas, ale na jego muszę wymyślić minimum pomysłów, Początek projektu, czegoś, czego niestety jeszcze nie mam, czuję, jakbym kręcił się w kółko.

Rzeczywiście, twoja pomoc będzie dla mnie cenna, wydaje się, że wiesz, o czym rozmawiać, po czym nie chcę zaśmiecać twojego czasu.

Temat nie jest więc nie na miejscu. Ambitne na twoim poziomie, ale wykonalne.
Jak długo trwa staż?

Myślę, że twój szef wie, co robi, podając ci ten temat.

W jakim dziale jesteś? Co jest wokół ciebie jako osoba (funkcja)?

W przypadku projektu musisz podzielić duży złożony problem na kilka małych prostych.
Daliśmy Ci kilka wskazówek, wykonaliśmy szkice, przyjrzeliśmy się istniejącym maszynom.

Nie stresuj się od razu kwestią bezpieczeństwa, skup się już na podstawowej funkcji maszyny.

3 polubienia

Witam

Myślę, że powinieneś zacząć od napisania specyfikacji, aby wyjaśnić wszystkie niejasne punkty.

Musisz wiedzieć, czy twoja maszyna jest automatyczna czy półautomatyczna, czy podawanie części jest ręczne czy automatyczne, to samo dotyczy wyrzucania.

Krótko mówiąc, czy maszyna działa samodzielnie, czy ma pomóc operatorowi?

Na CDC będziesz w stanie odnieść się do wszystkich tych punktów i będziesz mógł przedstawić je swojemu opiekunowi stażu.

Możesz nawet zrobić 2 z nich, jeden dla automatu samochodowego i jeden dla stacji półautomatycznej.

Pamiętaj, aby uwzględnić energię maszyny (pneumatyczną, hydrauliczną lub elektryczną), pomoże Ci to w doborze komponentów.

Pytanie, czy potrzebujesz podnośnika, jest o wiele za wcześnie. Cylinder to tylko siłownik bez precyzji i bez serwomechanizmu.

Przypominamy, że aby wywiercić otwór lub maszynę, musi się ona obrócić, albo narzędzie, albo część, albo jedno i drugie.

Trzeba też zacisnąć część, a może nawet nasmarować, wiertło Ø4,5 nie wytrzyma długo w stali bez smarowania.

Przygotuj więc swoje cdc, rozkładając jak najwięcej krok po kroku.

Możesz również dołączyć rozdział ekonomiczny, który będzie miał wpływ na Twój projekt.

przykład:

W przypadku pozycji półautomatycznej z dużym budżetem ograniczasz część w środku i pracujesz po obu stronach w tym samym czasie.

Przy niewielkim budżecie operator tworzy jedną stronę, a następnie wraca, aby zrobić drugą stronę.

S.B

6 polubień

@Stefbeno przepraszamy za czas odpowiedzi,

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że nie ma projektanta ani nawet osoby, która mogłaby mi pomóc na tym poziomie, ale są tacy, którzy mogą i są chętni mi pomóc w razie potrzeby. Na dzień dzisiejszy zostało mi 6 tygodni praktyk.

W porządku, zastanowię się nad wszystkim i zacznę szkicować.

@s.b Dziękuję za odpowiedź, zgodnie z radą sporządzoną przez Pana/Panią specyfikację i przedstawię ją zainteresowanym osobom.

3 polubienia

Czy specyfikacja to twoja biblia od teraz ;)

3 polubienia

Nie martw się o czas odpowiedzi, my również możemy poświęcić trochę czasu na odpowiedź, w zależności od naszego obciążenia pracą.

Nie wahaj się publikować swoich przemyśleń, szkiców, specyfikacji itp.
Na razie nie zamierzasz robić zbyt wiele 3D...

2 polubienia

Zajmę się tym, odezwę się do Ciebie, gdy będzie po wszystkim. Dziękuję bardzo

Czy otrzymałeś odpowiedź, która rozwiązała Twój problem 

Jeśli tak nie jest, kontynuuj i nie zamykaj pytania

W takim przypadku zamykasz pytanie, sprawdzając tę odpowiedź, która rozwiązała mój problem, gdy wybrałem żądaną odpowiedź

i nic nie stoi na przeszkodzie, aby otworzyć kolejne pytanie, aby zawęzić wyszukiwanie lub rozwinąć problem

@+ ;-)

2 polubienia

Skończyłem szkic, jeśli masz czas, aby rzucić okiem i powiedzieć mi, co myślisz! Dziękuję

croquis_mep.jpg

To dobry początek.
Brakuje podwozia.
Wskazuje wartości pociągnięć, wymiary części (minimum maxi, jeśli to możliwe)

Planujesz już kaptur przesuwny, to jedna z wielu opcji, uważaj, aby się nie zablokować, wybierając rozwiązania technologiczne już na tym poziomie projektu, nie będąc niczym, co by to narzucało.

Zwykle każdy element wskazany na tym schemacie powinien dawać początek własnemu schematowi...

Wyobraź sobie, że piszesz ten dokument dla kogoś, kto nie zna pliku i kto będzie musiał przeprowadzić badanie.

1 polubienie

Pytanie: Jak prostopadle wiercić swoją część?

Ale to dobry początek, jak mówi nasz przyjaciel @ stefbeno

@+ ;-)

1 polubienie

Dla wartości pomieszczenia lub jakiejkolwiek innej strony, na którą czekam na ostateczny plan, oszczędza mi to marnowania czasu.

Do przesuwanej pokrywy: w porządku, ale i tak będziesz potrzebować czegoś, co ochroni przed ewentualnymi odpryskami podczas obróbki, prawda?

Nie zrobiłem planu pomieszczeń, ponieważ wymiary nie były reprezentatywne dla końcowego projektu, powiedziałem sobie, że na razie jest bezużyteczny, ale rzeczywiście, kiedy już skończę, zrobię plan kawałek po kawałku.

@gt22 maszyna jest przeznaczona tylko do usuwania osi, więc nie muszę wiercić prostopadle 

Musisz wskazać ograniczone wymiary (obrabiana część, możliwe limity rozmiarów, ergonomia), nawet jeśli ewoluuje, pozostanie (zwykle) w tym samym rzędzie wielkości. Zaznaczasz w swoim dokumencie, że opierasz się na takim a takim planie (numer, indeks, data). Muszą pojawić się cele dotyczące kosztów i kadencji. Jeśli coś się zmieni, Twoje specyfikacje będą ewoluować, może się zdarzyć, że będziesz musiał rozpocząć swój szczegółowy projekt, gdy nie masz jeszcze ostatecznego planu...

Do kaptura na pewno będziesz go potrzebować. Ale wybór od samego początku, że przesuwa się poziomo wzdłuż osi maszyny, niekoniecznie jest właściwy. To jest przykład tego, co miałem na myśli, mówiąc, że każdy element tego schematu będzie generował jeden (schemat).

Innymi słowy, będziesz musiał poradzić sobie z każdą z funkcji, wykonując schemat z kilkoma możliwymi rozwiązaniami, zanim jeszcze sporządzisz plan pomieszczeń.

Nie mogę obejść się bez twoich specyfikacji, które otrzymuję od moich klientów. Ale (bardzo szybko) zrobiłem fragment, który można rozpowszechnić, aby dać wam wyobrażenie o sekcjach, które można tam znaleźć (w tym historię wersji...).

cahier_des_charges_outil_pressage_clavier.docx
2 polubienia

@Stefbeno,

Bardzo dobrze zostawię na razie przesuwany kaptur, zajmę się podwoziem, jak wspomniano wcześniej, zrobię plan każdego pokoju, znotuję wymiary max i mini oraz poprawię moje specyfikacje, przy okazji dziękuję za poświęcenie czasu na zrobienie mi ekstraktu z jednego z twoich.

Obudowa, podobnie jak obudowa, jest na ostatnim miejscu w procesie projektowania: dopóki nie wiesz, co się do niej przyczepia (lub co musisz chronić), nie możesz nic zrobić.

Indywidualny plan pomieszczeń przyjdzie, gdy będziesz miał projekt, który będzie pasował (chyba, że zadzwonisz do planu pomieszczenia, który trzeba zmienić). W procesie projektowym mamy w kolejności: specyfikację, projekt, plany (detali i montażu).

Spróbuj skoncentrować się na projektowaniu różnych ruchów: obracania i mocowania przedmiotu obrabianego, ruchów narzędzia (posuw i pobieranie materiału).

Jeśli chodzi o narzędzie, czy obróbka będzie wykonywana w jednym przejściu czy w kilku przejściach, szybkie narzędzie czy węglik spiekany (będziesz musiał określić siłę skrawania, aby zdefiniować silnik), jest nadmiar wymiarów długości, jaka precyzja jest potrzebna na Ø10, jaki stan powierzchni?

1 polubienie

Nie jestem w stanie powiedzieć, czy obróbka będzie w jednym czy kilku przejściach, dla silnika wiedząc, że zaplanowałem trzpień o średnicy 5 mini i 2900 obr/min zaplanowałem silnik trójfazowy 3000 obr/min 400V (ten wybór może być szybki, ale o tym na razie myślę).

I nie znam różnicy między szybkim narzędziem a narzędziem z węglików spiekanych, więc na razie nie mogę powiedzieć.

Dla pewności, plan, którym podzieliłem się wczoraj mecze? Chodzi mi o to, że nawet jeśli nadal jest wiele wad, to i tak mogę polegać na tym schemacie na przyszłość?

Witam

Filmowania nie można improwizować.

Masz warunki skrawania, których należy przestrzegać w zależności od materiału, narzędzi skrawających, wyprzedzenia narzędzia i nasadki przepustowej, szerokości lub nie.

Prędkość obrotowa trzpienia będzie zależeć od wszystkich tych danych. Na pewno nauczyłeś się podstaw w szkole.

W przeciwnym razie chłopaki w warsztacie powinni być w stanie ci pomóc.

S.B

PS: Bądź ostrożny, gdy wieszasz swoje wymiary na swoich planach. Przyglądając się bliżej planowi pokoju, ocena 46 nie jest dobra. Jest zawieszony na fazie.

1 polubienie

Niestety, nie robiłem zbyt wielu warsztatów, a te niewielkie, które robiłem, wydawały mi się bezużyteczne, w tamtym czasie nie wyobrażałem sobie, że ta praktyka mi się przyda, pamiętałem jeszcze kilka rzeczy, ale nic bardzo przekonującego.

Zamierzam skonsultować się z chłopakami w warsztacie, myślę, że tak jest lepiej.

Rzeczywiście, pomyłka z mojej strony na wspinaczce "46", zastanowię się nad tym, musiałem jechać za szybko, dziękuję za tę korektę.