Czy możecie mi pomóc w zaprojektowaniu maszyny?

Witam;

Nie wiem, czy to jest właściwe miejsce na tego typu prośbę, czy kiedykolwiek zlikwiduję swoje stanowisko

Moim celem jest zaprojektowanie maszyny zdolnej do usuwania materiału na osi. Muszę więc zaprojektować maszynę, która mogłaby być podobna do głowicy wiertarskiej (patrz jpeg 2) lub nawet do rodzaju "mini tokarki".

Problem  polega na tym, że nigdy nie zajmowałem się projektowaniem, że nie jest to nawet częścią mojego treningu, przynajmniej  nie na moim poziomie.
Myślałem o silniku elektrycznym do zasilania, a także o cylindrze hydraulicznym do systemu zasilania. Jest to dość proste, ale wydaje mi się, że jest w porządku.

Dlatego zwracam się do Ciebie, w końcu spodobało mi się, że wiem, jak zabrać się za projektowanie, od czego zacząć? jak sprawić, by maszyna była funkcjonalna i praktyczna dla pracownika, a także spełniała  normy  bezpieczeństwa.

Nie proszę, aby ktoś wykonał pracę za mnie, po prostu szukam informacji, które mi pomogą i zrozumieją, jak działa projekt.

Dziękuję za pomoc.

tete_de_percage_2.jpg

Witam

Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej AlainErp w celu zapoznania się z częścią projektową:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/

http://moodle.insa-toulouse.fr/mod/resource/view.php?id=5234

A także kilka podstawowych informacji na temat obsługi mechanicznej w ogóle:

http://xpessoles.ptsi.free.fr/fichiers/PDF/03_Cinematique/03_Cin_01_BasesMecanique.pdf

http://coursmeca.free.fr/pstit/cours/cours_construction_mecanique_schema_cinematique_01.pdf

http://orbi.ulg.ac.be/bitstream/2268/12993/1/conception_tome_1.pdf

http://moodle.insa-toulouse.fr/pluginfile.php/36860/mod_resource/content/2/cours_chaines_de_puissance_2015.pdf

1 polubienie

bardzo dobrze, dziękuję Azrod 

1 polubienie

Przede wszystkim wydaje mi się, że mądrze jest znać trochę + parametry pracy

w osi tak , ale co za

1. Materiał
  2. Wymiar pomieszczenia
  3. Średnica otworu (lub otworów) 
  4. głębokość
  5. Kształt otworu
  6. itd......

@+

3 polubienia

Jak mówi gt22, przed pójściem na badanie musisz mieć wszystkie parametry.

Istnieje kilka znanych i sprawdzonych parametrów.

W wielu przypadkach nie ma potrzeby wymyślania koła na nowo.
Potem to standaryzacja narzuca to, z jednej strony przez czas projektowania, a z drugiej przez kwestię kosztów.

2 polubienia

@gt22

Więc rzeczywiście tak, więc już nie jest to otwór ani wiercenie, ale usunięcie materiału, chcę, aby na osi Ø12 było z każdej strony usuwanie materiału Ø4 na głębokości 47. Te wartości są tylko przykładami.

maksymalna Ø wynosi 12, a minimalna Ø wynosi 6, maksymalna głębokość niewypełnienia wynosi 50 mm

Osie wykonane są ze stali.

mise_en_plan_axe_acier.jpg

Zobaczenie tych linków, między innymi, może dać Ci kilka pomysłów na to, co jest robione i które z + jest znać naliczane stawki ;-)

http://www.otelo.fr/fr/catalogue/tour-combine-500-mm/otmt-92253025/-ref-85229.html?utm_source=GoogleShopping&utm_term=&utm_medium=lien&utm_campaign=flux-produit&atrkid=V3ADW259FF579_12323693810_pla-193543814690__52085641610_g_c_pla__1o3&gclid=CKSuqb7Dos8CFfYK0wod3HwDtg

https://www.google.fr/search?q=tour+fraiseuse&rlz=1C1CHFX_frFR512FR512&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjJsNmyw6LPAhXFrxoKHUq3DWsQsAQIhgE

@+ ;-)

1 polubienie

@gt22 dziękuję, przyjrzę się temu

Zacznij od utworzenia tablicy funkcji (Principals (FP) i constraints (FC))
Pozwoli Ci to widzieć wyraźniej lub mapę myśli, aby móc się zorganizować i nie zgubić się.
Zwróć również uwagę na różne połączenia, które będą częścią twojego systemu (suwak itp.)
PS: Jeśli planujesz polegać na cylindrze w systemie podawania, zastosuj podwójny efekt, aby móc kontrolować wydajność i chowanie pręta. 

Mam nadzieję, że ci pomogłem, życzę ci powodzenia

1 polubienie

Dziękuję soczysty, pomysł stołu ograniczeń nie jest iditote to mi rzeczywiście pomoże, dla podnośnika, masz też rację, nie myślałem o tym, ale będzie lepiej z podwójnym efektem! Dziękuję, miłego dnia!

1 polubienie

Na zaliczkę wybiorę silnik elektryczny (zwany silnikiem osiowym, więc z enkoderem do zarządzania pozycją), uprości on konstrukcję z tylko energią elektryczną do zarządzania jako źródłem energii.

Ze względów bezpieczeństwa potrzebna będzie osłona powiązana z systemem wykrywania/blokowania otwarcia. I zarządzać nim na poziomie automatyzmu (kto się tym zajmie?).

Czy całkowita długość pomieszczenia jest zmienna?
Czy 2 ramiona muszą być wykonane jednocześnie?

Teraz zamierzam trochę zepsuć euforyczną atmosferę...
Ogólnie rzecz biorąc, zaskakuje mnie pytanie:
- jaki jest interes ekonomiczny takiej maszyny, mam wrażenie, że podwykonawca obróbki skrawaniem kosztowałby Cię mniej niż zaprojektowanie/wyprodukowanie konkretnej maszyny;
- Twoja maszyna nazywa się automatyczną tokarką lub dekoderem.
- że jesteś proszony o zaprojektowanie takiej maszyny, gdy nie jest to Twoja praca.
- O bezpieczeństwo takiej maszyny należy szczególnie zadbać... Ryzykujesz, że zostaniesz uznany za odpowiedzialnego w razie wypadku.

4 polubienia

@Stefbeno właśnie zrujnowałeś mi dzień! ^^

Już nie poważnie, jestem tylko stażystą! Prośba szefa zaskoczyła mnie, że obarcza mnie tak dużą odpowiedzialnością, podczas gdy o projektowaniu nie nauczyłam się prawie nic.

Rzeczywiście, zwykle mają swoje części wykonane przez podwykonawców, zwłaszcza, że produkują średnio tylko 1000 rocznie, a ich spadek jest coraz większy. Więc ta maszyna, którą muszę zaprojektować, rzeczywiście nie będzie miała zbyt dobrego stosunku jakości do ceny, przynajmniej będzie, ale w ciągu ilu lat?

Po mnie jestem tylko stażystą, stosuję tylko to, o co mnie poproszą, ale po rozmowach z wieloma moimi kolegami, a także z kierownikiem warsztatu, prawdą jest, że wszyscy uważają go za niestosowny i idiotyczny.

Nie mam nawet specyfikacji, nie znam norm bezpieczeństwa, tak naprawdę zaczynam od zera, dlatego ten projekt mnie nie uspokaja^^

Aby odpowiedzieć na Twoje pytania:

robotnik zajmie się mechanizmem;

Długość pomieszczenia jest standardowa , ale Ø i głębokość drążka są zmienne

1 polubienie

To zmienia wszystko.

Na jakie szkolenie wybierasz się na staż?

To ciekawy temat stażu, ponieważ dotyka wielu dziedzin.

Jeśli jednak konstrukcja maszyny nie jest związana z Twoim szkoleniem, być może będziesz musiał porozmawiać o tym z przełożonym stażu i ewentualnie z nauczycielem. Szkoda byłoby zacząć od nieporozumienia.

Jeśli projekt zostanie zrealizowany, z przyjemnością pomożemy Ci poprowadzić.

1 polubienie

Odbywam praktyki na kierunku wzornictwa przemysłowego (3-letnia matura zawodowa), jestem na ostatnim roku.

Jestem w stanie tworzyć plany, asamblaże, widoki rozstrzelone. Nauczyłem się też rozwiązywać problemy na różnych obiektach, modyfikować części czy funkcje, aby spełniały lepszą funkcjonalność, ale nigdy nie zajmowałem się projektowaniem i nie jest to coś, co można zrobić w jakikolwiek sposób.

Dużo myślałem na ten temat, ale prawdą jest, że szybko kręcę się w kółko. Skontaktowałem się z wieloma profesjonalistami, większość z nich mówi mi, że nie mają czasu lub że projekt mi nie odpowiada.

To prawda, że jest to świetny projekt i że bardzo bym chciał, aby mi się udało, ale trudność wydaje mi się zbyt duża.

Zastanawiałam się nad opcją rozmowy z moim opiekunem stażu, ale nie chcę rezygnować z projektu, kierownik warsztatów jest w stanie mi pomóc, poświęci czas, ale na jego muszę wymyślić minimum pomysłów, Początek projektu, czegoś, czego niestety jeszcze nie mam, czuję, jakbym kręcił się w kółko.

Rzeczywiście, twoja pomoc będzie dla mnie cenna, wydaje się, że wiesz, o czym rozmawiać, po czym nie chcę zaśmiecać twojego czasu.

Temat nie jest więc nie na miejscu. Ambitne na twoim poziomie, ale wykonalne.
Jak długo trwa staż?

Myślę, że twój szef wie, co robi, podając ci ten temat.

W jakim dziale jesteś? Co jest wokół ciebie jako osoba (funkcja)?

W przypadku projektu musisz podzielić duży złożony problem na kilka małych prostych.
Daliśmy Ci kilka wskazówek, wykonaliśmy szkice, przyjrzeliśmy się istniejącym maszynom.

Nie stresuj się od razu kwestią bezpieczeństwa, skup się już na podstawowej funkcji maszyny.

3 polubienia

Witam

Myślę, że powinieneś zacząć od napisania specyfikacji, aby wyjaśnić wszystkie niejasne punkty.

Musisz wiedzieć, czy twoja maszyna jest automatyczna czy półautomatyczna, czy podawanie części jest ręczne czy automatyczne, to samo dotyczy wyrzucania.

Krótko mówiąc, czy maszyna działa samodzielnie, czy ma pomóc operatorowi?

Na CDC będziesz w stanie odnieść się do wszystkich tych punktów i będziesz mógł przedstawić je swojemu opiekunowi stażu.

Możesz nawet zrobić 2 z nich, jeden dla automatu samochodowego i jeden dla stacji półautomatycznej.

Pamiętaj, aby uwzględnić energię maszyny (pneumatyczną, hydrauliczną lub elektryczną), pomoże Ci to w doborze komponentów.

Pytanie, czy potrzebujesz podnośnika, jest o wiele za wcześnie. Cylinder to tylko siłownik bez precyzji i bez serwomechanizmu.

Przypominamy, że aby wywiercić otwór lub maszynę, musi się ona obrócić, albo narzędzie, albo część, albo jedno i drugie.

Trzeba też zacisnąć część, a może nawet nasmarować, wiertło Ø4,5 nie wytrzyma długo w stali bez smarowania.

Przygotuj więc swoje cdc, rozkładając jak najwięcej krok po kroku.

Możesz również dołączyć rozdział ekonomiczny, który będzie miał wpływ na Twój projekt.

przykład:

W przypadku pozycji półautomatycznej z dużym budżetem ograniczasz część w środku i pracujesz po obu stronach w tym samym czasie.

Przy niewielkim budżecie operator tworzy jedną stronę, a następnie wraca, aby zrobić drugą stronę.

S.B

6 polubień

@Stefbeno przepraszamy za czas odpowiedzi,

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że nie ma projektanta ani nawet osoby, która mogłaby mi pomóc na tym poziomie, ale są tacy, którzy mogą i są chętni mi pomóc w razie potrzeby. Na dzień dzisiejszy zostało mi 6 tygodni praktyk.

W porządku, zastanowię się nad wszystkim i zacznę szkicować.

@s.b Dziękuję za odpowiedź, zgodnie z radą sporządzoną przez Pana/Panią specyfikację i przedstawię ją zainteresowanym osobom.

3 polubienia

Czy specyfikacja to twoja biblia od teraz ;)

3 polubienia

Nie martw się o czas odpowiedzi, my również możemy poświęcić trochę czasu na odpowiedź, w zależności od naszego obciążenia pracą.

Nie wahaj się publikować swoich przemyśleń, szkiców, specyfikacji itp.
Na razie nie zamierzasz robić zbyt wiele 3D...

2 polubienia

Zajmę się tym, odezwę się do Ciebie, gdy będzie po wszystkim. Dziękuję bardzo