Czy możecie mi pomóc w zaprojektowaniu maszyny?

Czy otrzymałeś odpowiedź, która rozwiązała Twój problem 

Jeśli tak nie jest, kontynuuj i nie zamykaj pytania

W takim przypadku zamykasz pytanie, sprawdzając tę odpowiedź, która rozwiązała mój problem, gdy wybrałem żądaną odpowiedź

i nic nie stoi na przeszkodzie, aby otworzyć kolejne pytanie, aby zawęzić wyszukiwanie lub rozwinąć problem

@+ ;-)

2 polubienia

Skończyłem szkic, jeśli masz czas, aby rzucić okiem i powiedzieć mi, co myślisz! Dziękuję

croquis_mep.jpg

To dobry początek.
Brakuje podwozia.
Wskazuje wartości pociągnięć, wymiary części (minimum maxi, jeśli to możliwe)

Planujesz już kaptur przesuwny, to jedna z wielu opcji, uważaj, aby się nie zablokować, wybierając rozwiązania technologiczne już na tym poziomie projektu, nie będąc niczym, co by to narzucało.

Zwykle każdy element wskazany na tym schemacie powinien dawać początek własnemu schematowi...

Wyobraź sobie, że piszesz ten dokument dla kogoś, kto nie zna pliku i kto będzie musiał przeprowadzić badanie.

1 polubienie

Pytanie: Jak prostopadle wiercić swoją część?

Ale to dobry początek, jak mówi nasz przyjaciel @ stefbeno

@+ ;-)

1 polubienie

Dla wartości pomieszczenia lub jakiejkolwiek innej strony, na którą czekam na ostateczny plan, oszczędza mi to marnowania czasu.

Do przesuwanej pokrywy: w porządku, ale i tak będziesz potrzebować czegoś, co ochroni przed ewentualnymi odpryskami podczas obróbki, prawda?

Nie zrobiłem planu pomieszczeń, ponieważ wymiary nie były reprezentatywne dla końcowego projektu, powiedziałem sobie, że na razie jest bezużyteczny, ale rzeczywiście, kiedy już skończę, zrobię plan kawałek po kawałku.

@gt22 maszyna jest przeznaczona tylko do usuwania osi, więc nie muszę wiercić prostopadle 

Musisz wskazać ograniczone wymiary (obrabiana część, możliwe limity rozmiarów, ergonomia), nawet jeśli ewoluuje, pozostanie (zwykle) w tym samym rzędzie wielkości. Zaznaczasz w swoim dokumencie, że opierasz się na takim a takim planie (numer, indeks, data). Muszą pojawić się cele dotyczące kosztów i kadencji. Jeśli coś się zmieni, Twoje specyfikacje będą ewoluować, może się zdarzyć, że będziesz musiał rozpocząć swój szczegółowy projekt, gdy nie masz jeszcze ostatecznego planu...

Do kaptura na pewno będziesz go potrzebować. Ale wybór od samego początku, że przesuwa się poziomo wzdłuż osi maszyny, niekoniecznie jest właściwy. To jest przykład tego, co miałem na myśli, mówiąc, że każdy element tego schematu będzie generował jeden (schemat).

Innymi słowy, będziesz musiał poradzić sobie z każdą z funkcji, wykonując schemat z kilkoma możliwymi rozwiązaniami, zanim jeszcze sporządzisz plan pomieszczeń.

Nie mogę obejść się bez twoich specyfikacji, które otrzymuję od moich klientów. Ale (bardzo szybko) zrobiłem fragment, który można rozpowszechnić, aby dać wam wyobrażenie o sekcjach, które można tam znaleźć (w tym historię wersji...).

cahier_des_charges_outil_pressage_clavier.docx
2 polubienia

@Stefbeno,

Bardzo dobrze zostawię na razie przesuwany kaptur, zajmę się podwoziem, jak wspomniano wcześniej, zrobię plan każdego pokoju, znotuję wymiary max i mini oraz poprawię moje specyfikacje, przy okazji dziękuję za poświęcenie czasu na zrobienie mi ekstraktu z jednego z twoich.

Obudowa, podobnie jak obudowa, jest na ostatnim miejscu w procesie projektowania: dopóki nie wiesz, co się do niej przyczepia (lub co musisz chronić), nie możesz nic zrobić.

Indywidualny plan pomieszczeń przyjdzie, gdy będziesz miał projekt, który będzie pasował (chyba, że zadzwonisz do planu pomieszczenia, który trzeba zmienić). W procesie projektowym mamy w kolejności: specyfikację, projekt, plany (detali i montażu).

Spróbuj skoncentrować się na projektowaniu różnych ruchów: obracania i mocowania przedmiotu obrabianego, ruchów narzędzia (posuw i pobieranie materiału).

Jeśli chodzi o narzędzie, czy obróbka będzie wykonywana w jednym przejściu czy w kilku przejściach, szybkie narzędzie czy węglik spiekany (będziesz musiał określić siłę skrawania, aby zdefiniować silnik), jest nadmiar wymiarów długości, jaka precyzja jest potrzebna na Ø10, jaki stan powierzchni?

1 polubienie

Nie jestem w stanie powiedzieć, czy obróbka będzie w jednym czy kilku przejściach, dla silnika wiedząc, że zaplanowałem trzpień o średnicy 5 mini i 2900 obr/min zaplanowałem silnik trójfazowy 3000 obr/min 400V (ten wybór może być szybki, ale o tym na razie myślę).

I nie znam różnicy między szybkim narzędziem a narzędziem z węglików spiekanych, więc na razie nie mogę powiedzieć.

Dla pewności, plan, którym podzieliłem się wczoraj mecze? Chodzi mi o to, że nawet jeśli nadal jest wiele wad, to i tak mogę polegać na tym schemacie na przyszłość?

Witam

Filmowania nie można improwizować.

Masz warunki skrawania, których należy przestrzegać w zależności od materiału, narzędzi skrawających, wyprzedzenia narzędzia i nasadki przepustowej, szerokości lub nie.

Prędkość obrotowa trzpienia będzie zależeć od wszystkich tych danych. Na pewno nauczyłeś się podstaw w szkole.

W przeciwnym razie chłopaki w warsztacie powinni być w stanie ci pomóc.

S.B

PS: Bądź ostrożny, gdy wieszasz swoje wymiary na swoich planach. Przyglądając się bliżej planowi pokoju, ocena 46 nie jest dobra. Jest zawieszony na fazie.

1 polubienie

Niestety, nie robiłem zbyt wielu warsztatów, a te niewielkie, które robiłem, wydawały mi się bezużyteczne, w tamtym czasie nie wyobrażałem sobie, że ta praktyka mi się przyda, pamiętałem jeszcze kilka rzeczy, ale nic bardzo przekonującego.

Zamierzam skonsultować się z chłopakami w warsztacie, myślę, że tak jest lepiej.

Rzeczywiście, pomyłka z mojej strony na wspinaczce "46", zastanowię się nad tym, musiałem jechać za szybko, dziękuję za tę korektę.

Celem warsztatów w szkole nie jest nauczenie się wszystkich  receptur na pamięć, ale zapamiętanie zasad i poznanie tego, co jest możliwe przy użyciu różnych środków produkcji.

http://robert.cireddu.free.fr/Ressources/Prod/Couple%20outil-piece.pdf

To imponujące, jak wiele osób nie myśli o półkach truskawkowych podczas projektowania.

S.B

1 polubienie

Dziękuję sb za ten "kurs", który powinien mi pomóc

Ponownie przemyślałem opcję, o której zapomniałem, muszę znaleźć sposób na dokręcenie osi, aby ustabilizować ją podczas uruchamiania trzpienia.

Myślałem o dwóch regulowanych typach, które mogłyby przyjść i zadzwonić do osi pośrodku, ale uczelnia dała mi tę opcję, którą uważam za lepiej przemyślaną i mniej skomplikowaną do osiągnięcia. Co myślisz?

Oczywiście nadal jest to "szkic", zrobiłem to dość szybko, aby sprawdzić, czy opcja jest możliwa.

croquis.png

link do tematu

http://passion-usinages.forumgratuit.org/t548-mini-tour-sur-base-d-un-rail-thk-shw27

2 polubienia

Witam

Twój "stabilizator" już istnieje, nazywa się to lunetą.

Idealnym rozwiązaniem jest dokręcenie uchwytu jak najbliżej obrabianego obszaru.

Ponieważ robisz specjalną maszynę i biorąc pod uwagę długość części, osobiście zostawiłbym wał nieruchomy i obrócił narzędzie.

Wolę wprawiać w ruch najmniejsze elementy.

S.B

1 polubienie