Problem z montażem Catia

Dobry wieczór wszystkim,

Zduplikowałem wcześniej utworzone części w nowym folderze w celu wykonania montażu według tzw. metody "bottom-up". Gdy chciałem wstawić części, podkładkę, w nowym zespole jedna z części nie jest już we właściwym miejscu.  Wstawiłem zrzut ekranu dla zilustrowania.

Pozdrowienia.

errpiecesdupliques.png

Witam.

Czy aktywowano wyświetlanie wiązań zespołu?

Używasz szkieletu do budowy części, musisz mieć przynajmniej naprawiony każdy element produktu CAT, zwłaszcza szkielet.

Na jednym z twoich poprzednich post-message-derror-projection-3d  możemy zobaczyć na załączonym obrazku, że krzywe od 1 do 9 są izolowane, jeśli pochodzą ze szkieletu, to nie jest właściwa metoda!.

1. Wszystkie elementy muszą być dołączone.
  2. Opcja pozostawienia linku włączonego.
  3. Polecenie Utwórz elementy bez historii wyłączone

Tworzenie profili każdej części w szkielecie (na podstawie obrazu) musi zostać zorganizowane, nazwane, opublikowane, a następnie skopiowane/wklejone z linkiem w odpowiednim CATPart. "co nie ma miejsca w twoich plikach, na części CATpart powinien znajdować się niebieski symbol" 

Bez twoich plików nie mogę ci dokładnie powiedzieć, co się dzieje.

Przeniesiono CATPart w zestawie.

Uszkodzone lub nieistniejące linki

Nieprawidłowe wiązania szkicowania.

itd...

1 polubienie

Witam

Wiązania zespołu są włączone. Załączam zrzut ekranu. Krzywe od 1 do 9 są wynikiem rzutowania  elementów 3D zamkniętego konturu naszyjnika uzyskanego ze szkicu. Być może popełniłem błąd, ale postępowałem zgodnie z instrukcjami dostarczonymi przy projektowaniu części. Czy mogę dołączyć odpowiedni plik PDF i pliki , jeśli mogą być dla Ciebie przydatne?

W przeciwnym razie po prostu wprowadziłem zalecane  zmiany (trzy punkty) i na razie problem pozostaje ten sam.

Pozdrowienia.

contraintes.png

Tak, pomoże to albo znaleźć PB, albo pokazać jedną z metod.

W przypadku plików CATIA jestem w V5-6R2017 (w R27). jeśli masz wersję Superior 

Możesz użyć narzędzia "BackwardCompatibility" w narzędziach/programach narzędziowych

lub wykonaj krok z zestawu

Myślę, że mamy tę samą wersję. Załączam wszystkie informacje i pliki w załączniku.

Dziękuję.

collier_serrage.rar

Jesteś w R20 Sp0, więc mogę czytać, ale ty nie będziesz w stanie ponownie odczytać mojego.

Na zrzucie ekranu pokazuję Wam z mojego punktu widzenia, pierwszy błąd nie naprawia komponentów w przestrzeni, a drugi nie jest asocjacyjny

Po prostu przesunąłem krążek za pomocą cyrkla i jak widać podążył za nim.

To, co dowodzi, że szkielet nie napędza części, to kopiuj/wklej w niepowiązanym punkcie w czasie.

Gdyby przynajmniej każdy element był zamocowany (kotwa), podkładka nie byłaby w stanie swobodnie się poruszać.

Potrzebowałbym czasu na przeanalizowanie samouczka (plik pdf).

Po prostu po bardzo szybkim i ukośnym czytaniu nie widzę, dokąd chce iść, ani czego chce uczyć.

Cel pedagogiczny nauczania CATIA nie jest jasno opisany?

Wiemy, jak zrobić + proste, a przede wszystkim + produktywne (modyfikacje) z CATIA V5.

Ostatecznym celem jest złożenie części, a następnie wykonanie jej analizy metodą elementów skończonych. 

Witam

Zdecydowanie to oprogramowanie sprawia mi wszystkie kłopoty. Nie mogę wyświetlić paska narzędzi zawierającego kowadło. Jednak przetestowałem wszystkie ustawienia wyświetlania paska narzędzi, wszedłem w dostosowywanie paska narzędzi,  aby wykonać "przywróć zawartość" "przywróć pozycje" bez powodzenia. W końcu wszedłem do menu dodawania poleceń i gdy chcę dodać ograniczenie lub inne polecenie w tej sprawie, otrzymuję komunikat o błędzie umieszczony w komputerze.

barreoutilserr.png

Witam na twoim zrzucie ekranu nie jesteś w odpowiednim warsztacie , musisz być aktywny w projektowaniu zespołów

Dobry wieczór
Chciałbym podzielić się z Wami naszym kanałem, który zawiera   samouczki na temat wiodącego oprogramowania dedykowanego inżynierii i projektowaniu 
najczęściej stosowany w świecie CATIA.
Jeśli chcesz, wygładź nas prostymi niebieskimi kciukami pod filmami, nie zapomnij zasubskrybować naszego kanału, aby otrzymywać nowe filmy.

PS: Czekam na Wasze komentarze i sugestie 

https://www.youtube.com/channel/UCjErSIGEneWY-60y7uwq0dg