Prezentacja i pytanie solidworks zagęścić złożony kształt

Witam wszystkich niezbyt aktywnych, ale wytrwałych ....

Pokrótce przedstawiam mój aktualny projekt (już 4 lata): jak najbardziej zgodne z przepisami zbudowanie alfy 33 stradale.

Pracuję nad tym projektem  od 4 lat i już dzięki niemu zdobyłem ograniczone umiejętności... na Solidworks.

podwozie jest całkowicie zaprojektowane, wszystko, co mi pozostało, to weryfikacja ograniczeń lub .... Jestem niekompetentny, ale znajdę kogoś, kto mi pomoże.

Mój obecny problem jest dwojaki...: Myślę, że 1. najprostszy problem; Nie mogę pociąć mojej reprezentacji 3D karoserii na "plastry  do wydrukowania", aby odtworzyć ją na przykład jako model w skali 1/3, a następnie w skali 1.

Myślę, że to mój drugi, bardziej delikatny problem..... Mam dostęp do drukarki 3D i chcę zweryfikować kroki mojego rysunku..... To w skali 1/18, potem 1/8...

Borykam się jednak z niemożnością pogrubienia moich powierzchni..... W celu wydrukowania ... W moim przypadku pogrubienie do 8mm pozwala mi drukować na ultimakerze2.

chcąc wydrukować tylko powłokę.... Mam oczywiście problem z szyciem z opcją tworzenia objętości, ponieważ jest dużo .... (okna wlotu powietrza .... itp.)

Wyobrażam sobie, że są to promienie lub inne segmenty, które są zbyt małe, które blokują łuszczenie się...

Przesuwane powierzchnie, na których pracują, ...

Dziękuję za cenne odpowiedzi.

DV

volume_mark83.sldprt
1 polubienie

Witam

Zaczynając od takiego projektu, prawdą jest, że nie jest to łatwe.

Wybór zastosowanych funkcji jest niezbędny do osiągnięcia pożądanego rezultatu.

Osobiście sięgnąłbym po tom, aby zaprojektować model do druku 3D. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale myślę, że powierzchnia służy głównie do reprezentowania "cyfrowo" skończonych modeli.

Dlatego radzę przerobić wszystko w dużej ilości. Ale mogę się mylić.

Jest to coś, co może zająć Ci trochę czasu, ale przynajmniej na właściwej stopie możesz doskonale sfinalizować swój projekt. =)

Załączam mały dodatek do Solidworks służący do rozdzielenia Twojego tomu na kilka części, które można złożyć trochę jak "Lego"

Mam nadzieję, że może to być dla Ciebie pomocne.

Piękny design i do zobaczenia wkrótce ;)

3dprinttech2_0_installer1.zip
1 polubienie

Cześć @ Shar_line

Jeśli potrafisz już wykonać powierzchnie offsetowe, to dlatego, że już ciężko pracowałeś

Obiecuję, że zamkniesz wszystkie swoje za pomocą dobrze zidentyfikowanych powierzchni

Szyby, otwory wlotu powietrza, podwozie, nadkola itp.

W przypadku małych otworów między powierzchniami w wielu przypadkach wystarczy rozciągnąć powierzchnie i wyregulować połączenia powierzchni, zszyć, sfazować itp.

Gdy wszystkie powierzchnie zostaną wypełnione, należy wykonać wypełnienie 

Po zakończeniu tego napełniania

Wykonujesz grubą powłokę, która nadaje się do Twojego nadruku

Traktowanie powierzchni przed utworzeniem i identyfikacją jako powierzchni otwartych

(otwory okienne, otwory wentylacyjne, wentylacja podwozia itp.....)

To jest właściwy sposób, aby to zrobić dla mnie jesteś pod którą wersją SW

@+ ;-))

Bardzo fajny projekt!!

Patrząc na wasze 3D, widzimy, że nie jest ono "idealne" (bez błędnej interpretacji, chciałbym dotrzeć do waszego poziomu na powierzchni! :) ). Spójrz na załączony obrazek, połączenie między "coda tronca" a spodem tylnej szyby. Widzimy, że zaokrąglenie przechodzi pod powierzchnią spodu teleskopu. Dzięki temu nie ma szans na jej pogrubienie, myślę, że dlatego, że nie ma ciągłości powierzchni.

Powinieneś także pracować tylko na połowie skorupy. To rozjaśnia pracę, a na końcu trzeba po prostu zrobić symetrię. Lepiej jest pracować w ten sposób, z wyjątkiem sytuacji, gdy model jest duży asymetria, ale wydaje się, że nie ma to miejsca w przypadku 33 stradale. Jeśli asymetria ogranicza się do kilku szczegółów (wlot powietrza, szef,...), lepiej zajmij się nimi na końcu.

Kolejną kwestią, w której się z @Bart zgadzam, być może lepiej jest potraktować to objętościowo. Zwłaszcza jeśli chcesz zrobić ich reprodukcje. Powierzchnia byłaby dobra, gdybyś ograniczył się do projektowania. Mimo to zachowaj powierzchnie robocze, a stamtąd wyciśnij objętość na te powierzchnie. Otrzymasz objętość brutto, która będzie łatwiejsza do polerowania, w tym wszystkie święta. Przynajmniej takie jest moje zdanie! Zawsze uważałem, że zszywanie powierzchni z powrotem jest żmudne! A także kończymy z drzewami o długości ramienia, gdzie trudno jest się poruszać.

Przejrzenie objętości pozwoli Ci również bardzo łatwo wykonać pokrojone kawałki. Albo za pomocą oprogramowania @Bart, albo bezpośrednio na oprogramowaniu.

Czy w przypadku Twojego projektu możliwe jest zobaczenie podwozia? Dla zabawy ! :)

screenshot556.jpg
1 polubienie

Witam

Propozycja w PJ.

probleme-surfaces.pdf
2 polubienia

OJA.... Dziękuję Wam wszystkim

rzeczywiście, pracuję w połowie skorupy, załączony plik był cały na tylną część, ponieważ to właśnie ten chciałem zagęścić do druku ...

W rzeczywistości wypełniłem wszystkie otwory, przesunąłem pustą część i udało mi się wydrukować.

BEB Jestem pod wrażeniem i dziękuję za plik pdf...

ale nie jestem pewien, czy zrozumiałem, że spróbuję dziś wieczorem ...

Naprawdę czuję, że muszę zrobić duży postęp!! w powierzchni

Nie ma tu nikogo z Tuluzy, jestem uczestnikiem kilku kursów.... nawet płacąc !!

jednak wiosłuję z tym oprogramowaniem od 2 lat ...

obiecał zdjęcie podwozia , jeśli nie :http://kitcar.bb-fr.com/t8645p15-replique-alfa-romeo-33-stradale

i jestem na solidworks 12

HS COMPLETE: Czy jest przeznaczony do użytku na torze? Jakie cechy (silnik, ...)?

Mocne odcinki rur!!   Jak na początku? To nie może się zmienić! :)

1 polubienie

To aluminium!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prawie wszystko wykonane jest z aluminium , stąd mój problem z rozmiarem użytych części.....

Moja replika, a raczej moja rekonstrukcja... będzie najbliższy początkowi (do Twojej wiadomości zbudowano tylko 18 egzemplarzy).

Rama H z aluminium o średnicy 200 i niektóre części uformowane w tym czasie z magnezu, które będą na moim w aluminium, cięte, strumieniem wody i spawane.