Ciśnienie w rurze

Przede wszystkim dobry wieczór wszystkim

Mam nadzieję, że to pytanie sprawi, że będziesz zdrowy.
Niestety, utknąłem na końcu tego ćwiczenia!
Otóż na początku problemu, jak pokazano na załączonym rysunku, obliczyłem stratę ciśnienia rury o powolnej długości 1000 mm i różnicy średnic 1 mm i 2 mm, pompowanej z wody o natężeniu przepływu 60 cm3/min.
Rozpocząłem więc obliczenia i oto wyniki:
V=0,424 m/s, Delta P=0,1546 bar 
Problem polega na tym, że gdy idę obliczyć ciśnienie na wylocie, które "zgubiłem", a jedynym narzędziem do jego rozwiązania jest symulacja przepływu, dlatego skierowałem swój umysł na symulację, ale szczerze mówiąc nie opanowałem symulacji przepływu płynu.

Pozdrowienia

stent.png

Hello@firasschafai

Myślę, że nie ma potrzeby szukania odpowiedzi w symulacji przepływu. Podczas gdy standardowe obliczenia dostarczają tych informacji.

W twoim przypadku rozsądne wydaje się rozważenie obliczeń w przepływie turbulentnym i laminarnym, ponieważ masz niski przepływ, który się nachyla, użyj laminarnego, ale z drugiej strony masz małą średnicę, która przemawiałaby za turbulentem. Zobacz liczbę Reynoldsa Re.

Zakładam, że twoje rurki są wykonane z tworzywa sztucznego, jeśli jest to perystaltyczne, a więc chropowatość rzędu 0,0015 mm, a więc rura gładka.

Pozdrowienia

Witaj @Zozo_mp

Absolutnie , poszedłem już z ręcznymi obliczeniami.
Rzeczywiście, użyłem równania Darcy'ego-Weisbacha do obliczenia regularnych spadków ciśnienia: P=fd.(L / D) . ρV²/2

Tak więc, jak podano: natężenie przepływu pompy wynosi Q=60 cm3/min
Obliczyłem prędkość przepływu na odcinku rury, który daje V=0,424 m/s
Zatem liczba Reynoldsa: Re=372,25 
Pozwala obliczyć współczynnik tarciaw przypadku reżimu laminarnego 
co daje fd=0,172
W tym momencie spadek ciśnienia będzie znany z równania początkowego i z wartością 0,1546 bara.
Na poziomie ciśnienia na wylocie mamy Ps=Pe-∆P
Ale informacje tutaj dla pompy to tylko natężenie przepływu, aby określić ciśnienie na wlocie!

Pozdrowienia 

Dobry wieczór @firassschafal

Więc wiesz, jakie ciśnienie masz przy wejściu, czy nie, nie jest dla mnie jasne

Co oznacza, że jeśli jesteś w stanie poznać ten przy wejściu, to czego potrzebujesz, aby znać ten na końcu?

Aby pomóc Ci myśleć:

- co powoduje (lub ustala) ciśnienie na początku rurki i na końcu rurki.

- Co ustawia natężenie przepływu, a co ustawia ciśnienie. Wiedząc, że ciśnienie nie zwiększa przepływu. Pomyśl o końcu węża ogrodowego, jeśli go uszczypniesz. Po ustaleniu natężenia przepływu i ustabilizowaniu ciśnienia P_entrée = P_sortie

Pozdrowienia

PS: czy to pompa perystaltyczna czy inna (przekładnia - membrana).

PS bis: wiesz, to nie jest powołanie naszego forum, żeby odpowiadać na tego typu pytania, chociaż jesteś miły. Raczej  pytałbym o to na tych forach, gdzie temat pojawia się regularnie.

Źródło: https://forums.futura-sciences.com/physique/  Albo ten https://forums.futura-sciences.com/tpe-tipe-autres-travaux/

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp 

To jest to, co tutaj! Ciśnienie wlotowe nie jest znane.
Krótko mówiąc, mam teraz 2 nieznajomych; ciśnienie na wlocie i ciśnienie na wylocie (żądane).

Idę bezpośrednio na to forum, bo rozwiązanie numeryczne jest łatwiejsze niż ręczne obliczenia, jest na poziomie warunków brzegowych.

Uważam, że natężenie przepływu wejściowego i przekrój rury są wystarczające do rozdzielczości.

PS: szczerze mówiąc, zapomniałem mojego konta forums.futura-sciences (!!)
Postaram się go znaleźć.

Pozdrowienia  

1 polubienie