Witam
Chcę sprawdzić za pomocą SW siłę ciśnienia wody na pochyłej płaszczyźnie. Kiedy przeprowadzam symulację na powierzchni pionowej, SW daje mi siłę wypadkową równą mojemu teoretycznemu wzorowi: F = 1/2 x ρ x g x H² x L, gdzie H to wysokość mojej płaszczyzny (a także wysokość wody), a L to jej szerokość.
Zasymulowałem to za pomocą płaszczyzny o wymiarach 1 m x 1 m z ciśnieniem hydrostatycznym, które zaczyna się od szczytu mojego samolotu:
Symulacja daje mi wypadkową siłę 4905 N, co odpowiada obliczeniom: 1/2 x 1000 x 9,81 x 1² x 1 = 4905 N
Jednakże, gdy biorę pod uwagę moją płaszczyznę nachyloną pod kątem 60°, tworzę nowy układ współrzędnych (nr 2), aby móc skonfigurować moje ciśnienie. Ciśnienie jest proporcjonalne do mojej wysokości, która tym razem przebiega wzdłuż osi Z mojego nowego układu współrzędnych:
W tym przypadku moje obliczenia teoretyczne mówią mi: F = 1/2 x ρ x g x H x h x L cos(α) gdzie H to wysokość zgodnie z moją osią Z (w moim przypadku 0,5 m), a h to wysokość nachylonej płaszczyzny (1 m). Więc: F = 1/2 x 1000 x 9,81 x 0,5 x 1 x 1 x cos (60°) = 1226 N
Ale kiedy obliczam SW znajduję: 2452 N
SW daje mi podwójnie. Wiemy, że cos(60°) = 0,5, więc stąd to pochodzi, ale nie rozumiem, dlaczego SW nie uzyskuje właściwego wyniku przy tych parametrach. Myślałem, że może to pochodzić z mojego ciśnienia, ale jest dobrze przyłożone zgodnie z moją wysokością Z mojego układu współrzędnych 2...
Zwlekam... Jakieś pomysły?