Zasada działania Cardex

Witam Cię.

Mam pomysł narysowania cardexa (maszyny, która optymalizuje przechowywanie i ułatwia zabranie tego, co jest przechowywane)

Trochę schematyzowałem przed wchodzeniem w szczegóły, ale już tam mam problem. Rzeczywiście, kiedy poruszam huśtawkami, widzę, że ich przestrzeń zmienia się, gdy przechodzą nad górną lub dolną częścią trajektorii.

Nie wiem dlaczego...

Umieściłem dla Ciebie plik (asembler), abyś mógł sam to przetestować. Dziękuję za radę.

Klasa A+

Lucbirus (Lukbir)

assemblage_essai.sldasm

Witam.

Twój plik jest bezużyteczny w stanie (brakuje wszystkich części).

2 polubienia

Brak plików części

tak nie da się iść + daleko

@+

1 polubienie

Witam @Lucbirus I

Moi mali towarzysze mówią ci wprost, żebyś to zrobił

==> Plik ==> kompozycja na wynos (lub spakuj i przejdź  dla wersji od 2017 roku)

Jest to system, który pozwala na włączenie do montażu wszystkich części, które go tworzą. Tworzy to neutralną ścieżkę względną, która nie będzie zależeć od struktury plików komputera, ponieważ nie możemy uzyskać dostępu do dysku twardego.

Pozdrowienia

6 polubień

Witam.

Przepraszamy za ten błąd. Mam nadzieję, że teraz to zadziała.

Dziękuję za pomoc w tym pliku.

Slts.

Lucbirus (Lukbir)

assemblage_essai.sldasm

Potrzebujemy wszystkich plików.

Spójrz na to: http://help.solidworks.com/2019/french/solidworks/sldworks/c_pack_go_ovw_wpdm.htm

3 polubienia

Witam @remrem

Na szczęście powiedziałam, jak to zrobić :-)   (Pov' Ducros, który wyszedł bez szwanku)   :-)

1 polubienie

I w ten sposób:

assemblage_essai.zip

Jest OK, teraz patrzę i wracam do Was ;-)

To bardzo proste, nie ma ograniczeń odległości między wózkami, dzięki czemu mogą się one od siebie zmieniać. SW nie ma informacji na temat odległości między wózkami, więc robi co chce (trochę skomplikowane jest wyjaśnienie Ci w dwóch słowach, ale jeśli chcesz, mogę Ci powiedzieć)

Umieść korbowód między każdą osią , a dzięki temu zachowasz odpowiednią odległość między każdym wózkiem.

Z drugiej strony sposób, w jaki wykonałeś swój montaż, sprawi Ci wiele problemów. Ja bym był tobą ;-)

1° Usunąłbym twoje "powtórzenie łańcucha" ze wszystkimi wózkami. Bo myślisz, że oszczędzasz czas dzięki powtarzaniu, ale w rzeczywistości nie!

2° Wykonam podzespół składający się z "Huśtawka + Wózek + Korbowód

3° Jeździłbym każdym B + C + B na twojej trajektorii

4° Ja bym połączył korbowód z wózkiem, który następuje

5°) bardzo ważne  , każdy podzespół "B+C+V" musi być zadeklarowany jako elastyczny, w przeciwnym razie nic się nie ruszy

A wtedy wszystko będzie działać idealnie, gwarantowane ZZ

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj zorro_mp.

Dziękuję za wszystkie rady. Twój pomysł jest bardzo dobry (korbowody), dziękuję

Mam pytanie.

Kiedy robię powtórzenie łańcucha, mówi mi, że odstępy między każdym ogniwem będą równe, więc nie rozumiem, dlaczego musisz umieszczać swoje połączenia. (nawet jeśli pomysł jest świetny)

Najdziwniejsze jest to, że odległość dla wszystkich wózków pozostaje taka sama, z wyjątkiem pierwszego i ostatniego. Dlaczego?

+1 do  @ Zozo

Dla odległości między pierwszym a ostatnim zależy to

długości łańcucha i odstępu między powtórzeniami

i n powtórzeń

który z + jest, gdy kładziesz pręty, odległość nie jest taka sama jak długość łańcucha

Ścinamy rogi

Bądź tak ostrożny, jak czołga się po zakrętach załadowane huśtawki

a efekt huśtawek , takich jak nie wskazuje,

@+ ;-)

1 polubienie

To jest wyjaśnienie

1°) Odległość bieżącej trajektorii nie jest wystarczająco ważna, idź tam, na 1080 szerokości, a PB zniknie.

Dlaczego ? Jest dobry w zależności od ustawienia, masz wózki o odległości 324,75, gdy znajdują się na tej samej linii prostej, natomiast jeśli weźmiesz to, co dzieje się w rogu, masz tylko długość sznurka 314,16 + 55,64, aby przejść do wózka przed skrętem. Oznacza to, że odstępy mogą wynosić od 314,16 do 369,80. Pamiętasz, to kwestia kodu i łuku, gdzie smyczek jest zawsze dłuższy niż struna. Jednak tylko korbowód, który pozostaje we wszystkich figurach równy cięciwie, oznacza, że zawsze będziesz mieć stałą odległość.

Więc jeśli szerokość jest niewystarczająca (jak w twoim modelu , w pewnym momencie nakłada się na siebie, ponieważ jedno dogania drugie. Jeśli ustawisz odpowiednią szerokość, wózki nie mogą się złapać, nawet jeśli odległość między nimi różni się w rogach.

Z punktu widzenia wytrzymałości mechanicznej na rozciąganie, duch łańcucha  ogniwowego jako rysunek jest lepszy, rozwiązanie z łącznikiem oznacza, że masz stałą przestrzeń we wszystkich punktach obwodu. W zależności od typu łyżki, drążek kierowniczy ma inne zalety, ale może być używany tylko wtedy, gdy na górze i na dole znajduje się koło, podczas gdy system ma linię prostą na górze.

Wniosek : zachowaj swój system łańcucha, ale zasugeruj nieznaczne zwiększenie szerokości z powodów opisanych powyżej.

Pozdrowienia

2 polubienia

Po przeczytaniu uwagi @gt22 dodaję, że posiadanie prędkości, które nie są stałe między kubełkami, sprawi, że będą one bardziej podatne na kołysanie.

Jest to jednak prawdą tylko wtedy, gdy prędkość jest wystarczająco duża: co często ma miejsce, jeśli nie chcesz, aby operator czekał, aż system wykona obrót, aby mieć łyżkę przed sobą,  jeśli indeksowanie łyżek przez system elektroniczny nie istnieje.

2 polubienia

W przypadku powtórzenia łańcucha należy najpierw zaznaczyć równy odstęp, co pozwoli określić odpowiednią długość łańcucha (nie zapominaj, że będzie system naciągu).

2 polubienia

Dziękuję za wszystkie te wskazówki, ale pozostaję przy swoim przekonaniu, że to nie jest normalne, że ta odległość między pierwszym a ostatnim zmienia się, gdy określiłem, że chcę mieć stałe odstępy....

Krótki. Zrobiłem proste małe ćwiczenie, aby pokazać ci, że to działa, gdy nie kładziesz niczego na wózkach.

Nadal uważam, że jest to bąbel

Pobaw się załączonym plikiem, a zobaczysz, że nie ma problemu.

assemblage_essai.zip

To jest to, co wybrałem (równa przestrzeń)

@Lucbirus

Rzeczywiście, jest to całkowicie nielogiczne, ponieważ wózek porusza się szybciej lub wolniej i oddala się lub dogania bez powodu. Przestrzeń nie jest stała niezależnie od logiki, którą wyjaśniłem wcześniej.

To coś w ustawieniach, ale raczej na mocowaniu karetki.
Mocowanie odbywa się na jednej osi, ale SW uważa, że dwie osie wózka zawsze pozostają w kontakcie z linią, co jest więcej niż dziwne.

Pozostaje to prawdą z huśtawkami lub bez.

Jeśli nie chcesz marnować czasu, użyj prawdziwego łańcucha z ogniwami i fałszywymi ogniwami, które dobrze pasują.

Robię dużo przerywników filmowych i ustaliłem sobie zasadę, aby nigdy nie używać funkcji powtarzania, ponieważ zawsze coś się psuje w tym czy innym czasie (i do diabła, gdy tylko dokonasz najmniejszej modyfikacji. Więc oczywiście tracę trochę czasu na ręczne składanie wszystkiego, ale oszczędzam tysiąc razy tyle, kiedy nie muszę rozwiązywać nierozwiązywalnych zachcianek oprogramowania przez wiele dni.

Od czasu do czasu powiedz nam, jak ostatecznie rozwiązałeś swój problem. Dziękuję Lucbirus.

1 polubienie

Jeśli już wybrałeś "równy odstęp", odstęp odległości musi znajdować się między pierwszym a ostatnim elementem powtórzenia.
W związku z tym należy dostosować długość łuku do:
- mieć odstęp między 2 ogniwami, który jest wielokrotnością wysokości dźwięku;
- mieć ostatnią odległość, która jest równa tej przestrzeni.
Najprostszym sposobem jest ustawienie wartości tej przestrzeni, długość krzywej jest wtedy równa tej przestrzeni pomnożonej przez liczbę koszy.

2 polubienia