Część własnościowa w przypadku montażu

Czy możliwe jest posiadanie właściwości części (.prt), aby wiedzieć, czy ta część jest używana w zespole macierzystym? 

=0, jeśli nie; =1, jeżeli tak; Na przykład co...

Dobry wieczór

W tym celu masz SolidWorks Explorer, który pozwala zobaczyć, gdzie plik jest używany.

Czy próbowałeś?

W przeciwnym razie, o ile mi wiadomo, nie ma możliwości uzyskania tych informacji za pośrednictwem właściwości.

Pozdrowienia

4 polubienia

Cześć @thewarner

Odpowiedź znajdziesz tutaj

http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-mise-en-plan/afficher-dans-nomenclature-utilise-dans-t11467.html

@+ ;-)

W przeciwnym razie będziesz musiał przejść na rozwiązanie SolidWorks Enterprise PDM, ale to już nie jest ta sama cena!

1 polubienie
Jeśli zespół nie jest otwarty, nie jest to możliwe bez PDM, a jeśli jest otwarty, może to być możliwe, ale zanim spojrzę, czy jesteś zainteresowany?
1 polubienie

Kopia wiadomości

przez Titifonky »

Komponent nie może wiedzieć, w którym zespole jest używany. Myślę, że istnieje tylko "SolidWorks Enterprise PDM", który pozwala to zrobić.
Innym rozwiązaniem jest utworzenie makra, które po zeskanowaniu głównego zestawu rejestruje nazwę "nadrzędnych" zestawów jako właściwość niestandardową.

Powodzenia
@+ ;-)
PS: Myślę, że nasz kolega Lucas jest w stanie dać Ci makro, mam wrażenie, że to jego DADA wystarczy go zapytać ;-)

2 polubienia

Dziękuję za pomoc.

@Lucas: powinniśmy być w stanie wiedzieć cały czas. W przeciwnym razie traci zainteresowanie...

Myślę, że jest to wykonalne w makro, ale oznacza to, że zawsze uruchamia się to makro w zespole z każdą nową częścią. Jeśli użytkownik zapomni, to już nie działa.

Więc poza PDM nie widzę też ...

Dziękuję za pomoc.

@Lucas: powinniśmy być w stanie wiedzieć cały czas. W przeciwnym razie traci zainteresowanie...

Myślę, że jest to wykonalne w makro, ale oznacza to, że zawsze uruchamia się to makro w zespole z każdą nową częścią. Jeśli użytkownik zapomni, to już nie działa.

Więc poza PDM nie widzę też ...

Jeśli wstawisz nową część, umieścisz ją w swoim zespole

Więc otwierasz swój zespół, aby go odłożyć

Tak więc twój zespół jest otwarty i uruchamiasz makro, które określi referencje części i ich ilości

Tak więc przez ten fakt powinieneś znaleźć linki do referencji na stronie 

@+ ;-)

Jeśli nie masz jeszcze żadnych istniejących części i złożeń (Twoje biuro projektowe zaczyna całkowicie od SolidWorks), nie jest to bardzo skomplikowane:

=> Zamieniasz przycisk zapisu na makro, które jednocześnie go rejestruje i sprawdza.

Jeśli masz już istniejące pliki 3D, przejdzie przez makro, które wyświetli listę wszystkich istniejących zespołów w Twojej sieci, a następnie otworzy wszystkie istniejące złożenia, aby zapisać listę części, cóż, wydaje się to bardzo skomplikowane!

A funkcja "używany w" Solidworks Explorer to za mało dla Twoich potrzeb?

2 polubienia

Witam

Możesz skorzystać z narzędzia integracyjnego myCAD

Przeglądaj dokument i sprawdź, czy są one używane w złożeniu, a jeśli tak, dodaj właściwość do dokumentu 

Pozdrowienia

9 polubień