Uwzględnianie odkształceń części

Witam całą społeczność,

Ten czas zamknięcia pozwala mi na refleksję nad nierozwiązanymi lub słabo rozwiązanymi problemami dotyczącymi korzystania z oprogramowania SolidWorks.

Ten, dla którego tak naprawdę nie mam rozwiązania, dotyczy faktu, że w rzeczywistości użytkowania przedmiotu czasami używamy względnego odkształcenia części, aby dokonać jej złożenia.

Aby zilustrować mój punkt widzenia, biorę prosty przypadek składanego stołu, płytka mocująca, która umożliwia zablokowanie nogi w pozycji otwartej, jest zdeformowana. (Patrz rysunek w załączeniu), ale na rysunku to odkształcenie nie istnieje, płasko pasuje do rury.

Jak rozwiązać ten problem, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

table.jpg

Witam 

Po prostu przekształć swoją część w blachę i włóż dwie fałdy, aby skompensować grubość, która dotrze po drugiej stronie.

1 polubienie

Oto przykład, jak to zrobić

1 polubienie

Dziękujemy za to rozwiązanie, które pozwala na nałożenie ograniczeń na ogólny rysunek i pozwala uniknąć wspomnianego problemu.

Jednak w rzeczywistości część nie ma zagięć i zastanawiałem się, czy SolidWorks pozwala na wprowadzenie sprężystego odkształcenia części, aby uszanować rzeczywistość.

Wnioskuję, że a priori nie jest to możliwe.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Aby wyglądało na to, że nie ma zagnieceń, musisz zwiększyć zastosowany promień gięcia i bawić się odstępami między fałdami, aby stworzyć iluzję deformacji. Korzystam z Solidworks 2016, czy możesz opublikować swoją część lub plan części, którą chcesz mieć...

Witam

Nie jestem pewien, czy to ci bardzo pomoże, ale na wszelki wypadek możesz wypróbować symulację. https://youtu.be/-KIpWBraoX4

Jeśli chodzi o integrację deformacji z projektem, to nie wiem jeszcze, czy jest to możliwe dzięki niej.

Aby wiedzieć, czy chcesz mieć dynamiczną elastyczność swojej części?

Witam was wszystkich,

Zakończę tę dyskusję, ponieważ a priori nie jest możliwe zintegrowanie deformacji ze złożeniem.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i za reakcję. Pozdrowienia

Naprawdę nie rozumiem, ponieważ ta deformacja jest podobna do lekkich fałd w prawdziwym życiu. zobacz część wykonaną w ramach Solidworks 2016

deformation_de_renfort.sldprt

Rozwiązaniem tego problemu są konfiguracje.

Wszystko, co musisz zrobić, to narysować niezdeformowaną część, aby wykonać jej rysunek.

Z drugiej strony w montażu należy użyć innej konfiguracji tej samej części (z pożądanym odkształceniem).

Jest to ten sam rodzaj problemu, który dotyczy zawiasów i wszystkich zespołów przegubowych dostępnych na rynku: kupujesz/zarządzasz komponentem, ale może on mieć różne geometrie.

Dotyczy to wszystkich części elastycznych (O-ringi, sprężyny itp.).

Warto również zauważyć, że teraz Solidworks wynalazł "elastyczne komponenty": jest to nowa funkcja na rok 2020. To powinno pozwolić Ci elegancko rozwiązać Twój problem

1 polubienie