Ten czas zamknięcia pozwala mi na refleksję nad nierozwiązanymi lub słabo rozwiązanymi problemami dotyczącymi korzystania z oprogramowania SolidWorks.
Ten, dla którego tak naprawdę nie mam rozwiązania, dotyczy faktu, że w rzeczywistości użytkowania przedmiotu czasami używamy względnego odkształcenia części, aby dokonać jej złożenia.
Aby zilustrować mój punkt widzenia, biorę prosty przypadek składanego stołu, płytka mocująca, która umożliwia zablokowanie nogi w pozycji otwartej, jest zdeformowana. (Patrz rysunek w załączeniu), ale na rysunku to odkształcenie nie istnieje, płasko pasuje do rury.
Jak rozwiązać ten problem, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Dziękujemy za to rozwiązanie, które pozwala na nałożenie ograniczeń na ogólny rysunek i pozwala uniknąć wspomnianego problemu.
Jednak w rzeczywistości część nie ma zagięć i zastanawiałem się, czy SolidWorks pozwala na wprowadzenie sprężystego odkształcenia części, aby uszanować rzeczywistość.
Aby wyglądało na to, że nie ma zagnieceń, musisz zwiększyć zastosowany promień gięcia i bawić się odstępami między fałdami, aby stworzyć iluzję deformacji. Korzystam z Solidworks 2016, czy możesz opublikować swoją część lub plan części, którą chcesz mieć...
Wszystko, co musisz zrobić, to narysować niezdeformowaną część, aby wykonać jej rysunek.
Z drugiej strony w montażu należy użyć innej konfiguracji tej samej części (z pożądanym odkształceniem).
Jest to ten sam rodzaj problemu, który dotyczy zawiasów i wszystkich zespołów przegubowych dostępnych na rynku: kupujesz/zarządzasz komponentem, ale może on mieć różne geometrie.
Dotyczy to wszystkich części elastycznych (O-ringi, sprężyny itp.).
Warto również zauważyć, że teraz Solidworks wynalazł "elastyczne komponenty": jest to nowa funkcja na rok 2020. To powinno pozwolić Ci elegancko rozwiązać Twój problem