Problem z wyświetlaniem parametrów w CATIA V5

Cze wszystkim

Nie mogę wyświetlić parametrów w moim drzewie, ani w celu pracy nad częścią, ani nad złożeniem. Postępowałem zgodnie z następującymi wskazówkami: https://www.lynkoa.com/forum/catia/%C3%A0-propos-des-options-daffichages-des-param%C3%A8tres-dans-catia, ale nadal nie działa. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem? Muszę w szczególności przejrzeć te ustawienia, aby móc później skorzystać z warsztatu Doradcy ds. wiedzy i utworzyć regułę dotyczącą parametrów (chcę zrobić coś podobnego do tego: https://apprendre-la-cao.com/catiav5-comment-inactiver-une-piece-grace-une-regle/ ).  Z góry dzięki!

Bursztyn.

Witam

Czy kiedykolwiek pracowałeś z ustawieniami użytkownika, jeśli twoje pliki nie mają jednego modyfikacja, opcje nie spowodują, że się pojawią.

Aby to sprawdzić, użyj ikony "fx" i utwórz na przykład parametr długości.

Próbowałem zamknąć, a następnie ponownie otworzyć CATIA.

Witam

Przepraszam, ale nie zrozumiałem twojego komunikatu "Czy kiedykolwiek pracowałeś z ustawieniami użytkownika, jeśli twoje pliki nie mają ich modyfikacji, opcje ich nie spowodują".

Jeśli nigdy nie utworzyłeś ustawień użytkownika, Twoje pliki nie zawierają ich i domyślnie instalacja CATIA (po wyjęciu z pudełka) nie wyświetla tych ustawień.

Aby upewnić się, że zmodyfikowane opcje, jak wskazano w procedurze , zezwalają na wyświetlanie, należy upewnić się, że w pliku został utworzony parametr

Zmodyfikowałem już parametry w zespole (którego nazwę zmieniłem i/lub dodałem formuły). Stworzyłem z nich również tabelę parametryzacji.

Te parametry to Ty, który utworzył je ręcznie za pomocą "fx" lub są to parametry utworzone przez CATIA (np. wysokość wyciągnięcia, ograniczenie wymiarowe szkicu itp.).

Edycja: parametry utworzone przez CATIA nie są wyświetlane w węźle "Parametry", węzeł "Parametry" pojawia się w części lub ASS tylko wtedy, gdy użytkownik utworzył parametr użytkownika za pomocą "fx".

Zostały więc stworzone przez catia. Ale co to jest parametr utworzony ręcznie przez ten fakt i jak go utworzyć?

Aby utworzyć parametr użytkownika, musisz użyć ikony "fx" zwykle w lewym dolnym rogu pasków narzędzi.

Następnie wybierasz z rozwijanej listy typ parametru, który chcesz utworzyć, te najbardziej przydatne znajdują się na początku i na końcu listy.

Jest to + praktyczne, na przykład do stworzenia:

Ustawienia użytkownika

Długość, szerokość, wysokość równoległoboku, a następnie skojarz je za pomocą wzorów z parametrami CATIA, które definiują równoległobok (wymiar szkicu, wysokość wyciągnięcia).

Nie musimy więc szukać ich bezpośrednio na liście.

Ok, okej, rozumiem lepiej, bardzo dziękuję za odpowiedź! Czy wiesz więc, jak utworzyć parametr ciągu wielokrotnego wyboru, aby móc wybierać między dwoma różnymi ciałami zgodnie z określoną wartością?

Witam

Obejrzyj ten samouczek.

Będziesz musiał zastąpić cechy swoimi ciałami w formułach.

Jeśli masz KWA, utworzyłbym "Reakcję" (po zmianie parametru string).

Nie wahaj się wrócić lub otworzyć konkretnego posta. 

Dobry wieczór
Chciałbym podzielić się z Wami naszym kanałem, który zawiera   samouczki na temat wiodącego oprogramowania dedykowanego inżynierii i projektowaniu 
najczęściej stosowany w świecie CATIA.
Jeśli chcesz, wygładź nas prostymi niebieskimi kciukami pod filmami, nie zapomnij zasubskrybować naszego kanału, aby otrzymywać nowe filmy.

PS: Czekam na Wasze komentarze i sugestie 

https://www.youtube.com/channel/UCjErSIGEneWY-60y7uwq0dg