Problem z kanałami o przekroju elipsoidalnym - załączony zrzut ekranu

ellipse_pipe_help.png

Witam 

Spróbuj to zrobić za pomocą wygładzania

Szkic wyjazdu / szkic przyjazdu 

i pomóc trochę więcej 

Krzywe prowadzące 

powinien to zrobić 

@+

Zamiast przeprowadzać zamiatanie 

Prostowania

Szkic początkowy 

Szkic przybycia 

z krzywymi prowadzącymi 

powinien to zrobić 

@+

1 polubienie

zamiast przeprowadzać zamiatanie 

przechodzi przez wygładzanie

Profil startowy

Profil przyjazdu

i kilka krzywych prowadzących w razie potrzeby

@+

1 polubienie

Witam

Z której wersji korzystasz i czy możesz udostępnić swój plik?

Wybieranie wygładzania zamiast wyciągnięcia po ścieżce

powinien to zrobić

@+ ;-)

Witam, dziękuję za przyjrzenie się mojemu problemowi,

Oto plik https://gofile.io/d/vLmGSN

Używam solidworks 2018

Sweep też nie działa i narzeka na moją krzywą prowadzącą/szkic 3D, który nie dotyka 2 stron, jeśli dobrze pamiętam, podczas gdy umieszczam punkty końcowe na płaszczyznach :(

tronxy-xy2pro_nozzle-fan_without-płyta.sldprt

Wygładzanie

Witam @ 30187066b5

Krzywa prowadząca powinna łączyć się ze szkicami końcowymi, a nie (jak w przypadku INventor) ze ścianą.

Rozumiem, że twój sposób robienia rzeczy jest zgodny z logiką neutralnego włókna, ale wystarczy z twojej istniejącej krzywej, aby utworzyć kolejną równoległą płaszczyznę i styczną, z wierzchołkiem elipsy. Na tym szkicu rzutujesz swoją neutralną krzywą prowadzącą światłowód, ponieważ będzie ona służyć jako linia prowadząca i wow, to wszystko.

Mały obrazek, który, mam nadzieję, jest wyraźny.

Pozdrowienia

elipsoide_courbe_-_curved_pipe_-_2020-08-02_14_28_01-window.jpg
3 polubienia

Cześć @ Zozo

jeśli dobrze zrozumiałem problem 

Nie  znajduje się na tej samej płaszczyźnie pionowej

więc musisz przejść przez wygładzanie

lub lekko przekręć balayage

@+

Dobry wieczór @gt22

Rzeczywiście, nie znajduje się na tym samym poziomie, a także jest pochyły.

Ponadto jego krzywa prowadząca nie jest w jednym kawałku, jest krzywa plus mała linia prosta, ale przede wszystkim nie ma regulacji splajnu.

Pozostaję przekonany, że potrzebne są co najmniej dwie krzywe prowadzące, jedna na górze jajowatego, a druga z boku.

Ale jeśli @ 30187066b5  chcesz mieć idealny profil, będziesz potrzebować co najmniej trzech krzywych prowadzących lub nawet 4, aby opanować profil.

Rzeczywiście, jeśli dobrze zrozumiałem, jest to rura i aby płyny nie zostały zakłócone, przekrój musi być stały, aby uniknąć dławienia i potencjalnej kawitacji, jeśli przepływ płynu jest ważny. Biorąc pod uwagę grubość rury, musi być ciśnienie.

Postaram się stworzyć model z czterema krzywymi prowadzącymi, aby pokazać to, co wyjaśniam. Mam nadzieję, że nie muszę robić profili pośrednich, aby zachować nienaruszoną sekcję wewnętrzną.

Pozdrowienia
Do pluche

PS: Zrobię małe wyjaśnienie do @ 30187066b5  chyba że masz lepszy pomysł w międzyczasie, aby osiągnąć pożądany rezultat

v3_elipsoide_courbe_-_curved_pipe_-_2020-08-02_14_28_01-window.jpg
2 polubienia

Dobry wieczór @ 30187066b5 

Oto małe pośrednie wyjaśnienie.

Pozdrowienia

PS: powiedz mi, czy kontynuujemy wyjaśnienie, czy rozwiązałeś swój PB

elipsoide_courbe_et_raccord_sur_pente.pdf
1 polubienie

Witam

Zawsze jestem ostrożny w stosunku do wygładzania, które wymaga wielu krzywych prowadzących. W tym przypadku wolałbym skan, zwracając uwagę na zdefiniowanie profilu w płaszczyźnie prostopadłej do trajektorii. Płaszczyzna ta jest oczywiście definiowana jako przechodząca przez jeden koniec trajektorii. Co więcej, będę się martwił tylko o zewnętrzną stronę rury, dopiero gdy rura zostanie uzyskana w zadowalający sposób, wydrążę ją za pomocą funkcji powłoki, która zagwarantuje mi stałą grubość. Zintegrowanie wnętrza rury od początku może być problematyczne, ponieważ elipsa koncentryczna jest splajnem, a wygładzanie lub zamiatanie za pomocą splajnu jest z konieczności delikatniejsze niż w przypadku elipsy. W załączonym przykładzie (SW 2019) zakończyłem trajektorię (szkic 3D) splajnem 3D, który zeskanowałem w drugim kroku, ponieważ nadal nie znalazłem sposobu na sterowanie skrętem splajnu 3D (jeśli ktoś wie, jestem zainteresowany). W ten sposób traktuję to osobno.

To moja mała kropla w młynie

Dobranoc

tuyau_elliptique.sldprt
3 polubienia

Dobry wieczór Pierre

Czy byłeś w stanie spojrzeć na utwór powoda, który jest nieco bardziej skomplikowany.

Pozdrowienia

1 polubienie

Jeśli chcesz mieć czysty pokój

Powtarzam, nie ma wyboru

musisz przejść przez wygładzanie 

@+;-)

Dobry wieczór

Aby odpowiedzieć Zozo, powiedzmy, że obraz wysłany przez 30187066b5 (??) nie jest zbyt wyraźny. Mogę tylko zgadnąć rurę o przekroju eliptycznym, która podąża za trajektorią 3D. Jeśli ta ścieżka nie obejmuje skręcania, zamiatanie może zadziałać. Zaletą skanowania jest to, że przekrój jest utrzymywany we wszystkich punktach trajektorii.

Aby sprostać GT22, oczywiście wygładzanie teoretycznie daje dużą swobodę twórczą, a zatem powinno pozwolić na uzyskanie pożądanej objętości. Ale delikatna kwestia jest tam. Istnieje duża swoboda i dlatego możliwe jest zdefiniowanie dowolnej krzywej jako krzywej prowadzącej, o ile zaczyna się ona od odcinka początkowego i kończy na sekcji końcowej. Jednak rura będzie fizycznie podążać za pojedynczą krzywą, która będzie zależeć od jej materiału i realizacji, a nie od wirtualnej trasy na SW. Dlatego konieczne jest dokładne przemyślenie i zdefiniowanie krzywych prowadzących, które odzwierciedlają rzeczywistość. Jeśli jest to wygładzanie, którego chcemy użyć, myślę, że powinniśmy (patrz załączony plik pdf):

1. Określ trajektorię do włókna neutralnego
  2. Narysuj co najmniej trzy sekcje w płaszczyznach prostopadłych do trajektorii (początek, środek i koniec), aby ułatwić sobie życie, użyj w tym celu szkiców pochodnych lub bloku.
  3. Połącz każde pokrętło odpowiadające wielokropkom (trzy sekcje) za pomocą splajnów 
  4. nakładają dla każdego splajnu na ich przecięciach z przekrojami styczną i krzywiznę identyczne z trajektorią w punkcie jej przecięcia z płaszczyzną przekrojów
  5. Wybierz te splajny jako krzywe prowadzące

Po tym, jak rzeczywiście dostarczony obraz mógł nie pozwolić mi zrozumieć problemu i trochę odpowiem ....

lissage.pdf
2 polubienia

Witaj @Pierre Mihailovic

Zgadzamy się co do metody. ;-)

Myślę, że musimy poczekać, aż wnioskodawca ponownie się zgłosi, ponieważ jeśli spojrzymy na jego szkice, to są dwie opcje, które należy określić.

Początek sekcji zewnętrznej jest kwadratem lub prostokątem, a koniec jest elipsoidą. Oznacza to, że tworzenie spójnych krzywych prowadzących nie jest takie proste. Wnętrze rurki ma początek elipsoidalny. Jednak w swojej próbie użył elipsy do obu szkiców.

Więc z pewnością najłatwiejszym sposobem jest wykonanie pełnej rury z przemiataniem, a następnie usuwanie materiału poprzez zamiatanie. W ten sposób, z pojedynczą krzywą prowadzącą zamiast istniejącego neutralnego splajnu światłowodowego, powinno to pozwolić Ci osiągnąć wynik, jak sugerujesz.

Druga hipoteza, zarówno szkic zewnętrzny,  jak i wewnętrzny są elipsoidą, jest znacznie mniej skomplikowany, ale przy tym trywialny.

Nie wiem czy byłeś w stanie użyć pilnika, ale przekrój rurki to 4,5 x 3 na zewnątrz i 3 mm x 1 mm więc najmniejsza wada będzie miała duże konsekwencje na przepływ płynu. Prawdopodobnie będzie to część wykonana w Print-3D, więc należy unikać dodatkowej niedokładności, ponieważ precyzja wynosi raczej około 0,2 mm w przypadku technologii proszkowej multijet firmy HP i raczej 0,5 w technice drutu utrwalającego i pod warunkiem, że maszyna nie jest 3D RepPap o minimalistycznej precyzji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @ wszystkich

aby dokończyć poprzedni post ;-)

Jeśli wykonasz ten sam przekrój, co reszta części z przeciągnięciem i krzywą prowadzącą, to po prostu działa. Jedynym środkiem ostrożności, jaki należy podjąć, jest posiadanie krzywej prowadzącej w jednym kawałku (z regulacją splajnu - patrz jeden z moich poprzednich postów na temat regulacji splajnu)

Pozdrowienia

Uwaga: W poniższym przykładzie wykonanym z częścią wnioskodawcy, przekrój wewnętrzny jest jednorodny bez deformacji.

2020-08-04_11_21_59-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_tronxy-xy2pro_nozzle-fan_without-plate.sldprt.jpg
3 polubienia

Dobry wieczór @tous

Wracam do tematu po raz ostatni, bo jak zaznaczyłem @Pierre  całość jest skręcona o 20° podczas zjazdu.

Więc poprawiłem, aby mieć krzywiznę i skręt zgodnie z życzeniem @ 30187066b5 

@GT22 czy inna wybitnie uzdolniona osoba, może znajdzie bardziej eleganckie rozwiązanie, ale oto moja wskazówka na razie ;-)

1°) Autor podał tylko krzywą na poziomie włókna neutralnego
2°) Aby dwie równoległe linie prowadzące były prawidłowo zorientowane w stosunku do włókna neutralnego, na szkicu narysowałem poziomą linię w małym promieniu elipsy, a następnie wykonałem powierzchnię skanowania wskazującą skręt o 20° na końcu. Następnie utworzyłem dwie ograniczone krzywe 3D na obu krawędziach powierzchni, co dało mi dwie równoległe skręcone i opadające krzywe prowadzące.
3°) W rzeczywistości byłem zmuszony wykonać wygładzanie za pomocą dwóch prostokątnych szkiców (początek i koniec), a następnie wygładzanie za pomocą dwóch krzywych prowadzących, aby uzyskać skręt i pożądane zejście.
4°) Aby uzyskać jajowaty otwór, zrobiłem ten sam manip co 2°, ale o mniejszym wymiarze, a przede wszystkim usuwając materiał wygładzający.

Uwaga : Odzyskałem wszystkie możliwe szkice oryginalnego modelu, więc nie jest to przykład w ścisłym tego słowa znaczeniu.

Na powyższym zdjęciu masz wynik z oczywistą i w załączniku sposób, aby mieć dwie równoległe i skręcone krzywe prowadzące .

Pozdrowienia

courbes_guides_mises_en_forme_-_2020-08-04_22_10_25-.jpg
1 polubienie

@ Zozo dobrze widziałem artsite ;-)

Wchodzę i widzę początek dobrej solucji 

przynajmniej ja bym tak poszedł 

Gdybym miał tajniki w pliku operacyjnym, który mógłbym przekonwertować do SW 2017 (najlepiej do parasolid)

Postaram się ułożyć ten utwór 

Ale dla mnie jesteś na autostradzie  do sukcesu 

@+ ;-)

2 polubienia