Problem z funkcją "gięcia" w blasze

Witam
Utworzyłem część arkusza blachy z funkcjami podstawy konstrukcji blachowej.
Rozkładam blachę w celu wykonania płaskich cięć z funkcją " rozłóż" 
kiedy składam blachę za pomocą funkcji " zginanie ", Solidworks wyświetla mi następujący komunikat o błędzie: " Ta część zawiera elementy, których nie można rozwinąć "
Jednak mam już w swoim pokoju usuwanie lub frakcjonowanie materiału.
To właśnie wtedy, gdy chcę dodać więcej, utknie.
Masz jakiś pomysł?
Pozdrowienia

Thierry

Witaj @thierry.holley_1

Cieszę się, że widzę Cię na forum po 1 roku! Myśleliśmy błędnie, że o nas zapomniałeś :grinning:

Czy mógłbyś opublikować swój utwór (jestem w 2022 roku), łatwiej będzie postawić diagnozę!

Do wszystkiego"

2 polubienia

Czy nie, nie zapomniałem o tobie :smile:
krzesło2. SLDPRT (404.5 KB)
I oto jest. :+1:

Witam

Z ciekawości, czy zaznaczyłeś pole enlevèv. normalnego materiału w funkcji usuwania materiału?

1 polubienie

Problem wynika z funkcji zgniecionego arkusza bazowego 1, zaznaczyłeś pole, aby zastąpić ustawienia domyślne. Odznaczając go, działa
image

3 polubienia

Niewiarygodny! Świetnie, dziękuję bardzo. Najlepsze dzięki. :smiley: :smiley:

1 polubienie

Bardzo się cieszę, mogę dalej iść do przodu. Dziękuję.

1 polubienie

Witam
W rzeczywistości to najwyraźniej wartość grubości w funkcji bazowej (Folded Base Plate) jest problemem.
1,0e-4 mm, czyli 0,1 mikrometra, jest naprawdę bardzo cienkie jak na blachę siedzenia. Wolę stać ...:wink:
SolidWorks również odrzuca 1.0e-3 mm, ale akceptuje 1.0e-2 lub wyższe.

Zwróć uwagę, że funkcja podstawy blachy " Transition Fold" pozwala na szybsze i prostsze zdefiniowanie geometrii...
Krzesło3.SLDPRT (302.5 KB)

Pozdrowienia.

1 polubienie

Tak, rzeczywiście był problem z grubością, którego nie widziałem.
Dziękuję również za fałdy przejściowe, nigdy nie korzystałem z tej funkcji.
Jeszcze raz dziękuję :+1:

1 polubienie

Witam, kiedy odpowiedzi działają, nie zapomnij zmienić tematu, aby go rozwiązać :wink:

2 polubienia

Witam @Juliette_PEGUET

Bardzo miło mi powitać Cię na forum, mam nadzieję, że pomożesz nam również rozwiązać niektóre problemy.

Czy możesz opisać w swoim profilu, co robisz w Visiativ, ponieważ sektory rynku nie są zbyt znaczące (czy to czysta sprzedaż, wsparcie techniczne przed sprzedażą czy po sprzedaży itp. itd... )

Pozdrowienia

1 polubienie