Problem z arkuszami prezentacji

Witam

Wrócę jeszcze z kolejnym pytaniem.

Zrobiłem plan z kilkoma widokami. Miałem arkusze prezentacji, na których wyodrębniłem pewne części. Arkusze, które udało mi się wydrukować kilka razy, w różnych momentach projektowania. Nie opanowałem jeszcze wszystkich subtelności drukowania tych arkuszy, ale to zadziałało.

Od wczoraj duży problem, zakładki "arkusze" nadal istnieją. Mogę je jeszcze wydrukować, o ile ich nie dotknę, ale na każdej z tych prezentacji nie mam już dostępu do "ramki" okna, rysunek jest nadal widoczny, klikając na niego, wchodzę na rysunek, mogę zmienić skalę, zmodyfikować go, ale wszystko to wewnątrz ramki (która jest narysowana pogrubioną czcionką) już nie mogę Podróżuj, podążając śladem kartki papieru, aby zmienić miejsca.

Na śladzie tej kartki papieru mogę wstawić nowe okno z poleceniem o tej samej nazwie, ale jest ono nałożone na rysunek już istniejący na arkuszu.

Zdaję sobie sprawę, że trudno to wytłumaczyć i mam nadzieję, że dałem się zrozumieć.

Czy ekspert mógłby mi powiedzieć, jaki niewłaściwy manewr musiałem wykonać i jakie jest rozwiązanie, aby wyjść z problemu?

Z góry dziękuję

Bernard

1 polubienie
Czy dwukrotne kliknięcie poza ramką rozwiązuje problem? W przeciwnym razie w prawym panelu znajduje się kłódka, która może być na "tak" lub "nie".
2 polubienia

Witam

Albo gdzieś musi być zamek, jak mówi Lucas Prieur

Lub problem z filtrem wyboru

A może potrzebujesz historii do edycji, mapy bazowej lub arkusza (kliknij prawym przyciskiem myszy na arkuszu / edytuj mapę bazową lub arkusz)

2 polubienia

Witam

Aby odpowiedzieć Łukaszowi:

Jeśli na arkuszu prezentacji kliknę dwukrotnie poza obszarem rysunku, znajduję się na arkuszu ogólnym, z możliwością powiększenia lub pomniejszenia. W ten sposób mogę znaleźć (biały) ślad po kartce papieru; Nie ma jednak śladu po oknie, które mógłbym np. przesunąć, aby zmienić jego położenie na kartce papieru.

Dodatkowo, jeśli kliknę dwukrotnie kółkiem, ustawiam się na obszarze rysunku, a nie na śladzie arkusza. Tam, klikając na rysunek, widzę, jak ponownie pojawia się gruby kontur i ponownie jestem bezpośrednio w płaszczyźnie.

Na panelu właściwości ekran nie jest zablokowany.

Odpowiadając Tomalanowi:

Nic nie jest wyświetlane jako wybrane w panelu właściwości. A tak przy okazji, dopóki nie wchodzę na rysunek przez dwukrotne kliknięcie rysunku, nie mogę niczego zaznaczyć, ani myszką, ani inteligentnym filtrem.

Nie widzę, na czym polega edytowanie mapy bazowej, chyba że odbywa się to w menedżerze konfiguracji drukowania. A teraz nic nie widzę i próbowałem modyfikować to, co było dostępne, ale bez rezultatu.

Dołączam ekran, aby może podać więcej informacji

Bernard

screenshot002.jpg
1 polubienie

Witam

Wygląda to na problem graficzny!

Czy to jest najnowsza wersja programu DraftSight?

Czy sterowniki karty graficznej są aktualne?

Czy możemy dostać plik do przetestowania?

Witam

Nie widziałem sugestii Lucasa.

Nie wierzę, że jest to problem z kartą graficzną, ponieważ mam ten sam problem z dwoma różnymi komputerami dla tego samego dokumentu i nie ma problemu, gdy otwieram nowy dokument.

Załączam plik.

Z góry dziękuję

Bernard

implantation_caissons.dwg

? Nikt nie może znaleźć skutecznej rady, która by mi pomogła, nawet z załączonym plikiem?

Bernard

Witam

Okna prezentacji znajdują się w warstwie 0, która jest zamrożona. Wystarczy rozmrozić tę warstwę, aby ponownie zobaczyć kontur okien.

1 polubienie

Dziękuję Brice,

Prawdopodobnie to właśnie poprzez przenoszenie się z jednego komputera na drugi, z folderem na kluczu USB, okna zostały zmodyfikowane lub zmieniły się warstwy.

Dziękuję