Witam wszystkich, Od jakiegoś czasu mam problem z elementami wirtualizowanymi
Podczas wirtualizacji części nie zachowuje nazwy tej części dla mnie. Pozwól, że wyjaśnię, normalnie powinno to napisać: [kopia nazwy części^assembly] ale pisze do mnie: [kopia ^assemblage] lub [ ^assemblage]
Jeśli chcę pójść dalej i uczynić tę część niezależną, informuje mnie, że " niemożliwe jest znalezienie pliku komponentu, aby wykonać operację "
Jedynym rozwiązaniem, które pozostało, jest nagranie utworu (czego nie chcę^^)
Cześć JungV, (Jesteśmy w SW2022SP4) Z mojej strony używamy więcej wirtualnych monet, bo bardzo krzyczą. Przepraszam, że nie mam rozwiązania. Mam nadzieję, że ktoś inny będzie miał rozwiązanie. Powodzenia. @+. AR. =>Witamy w SOLIDWORKS Web Help =>https://www.youtube.com/watch?v=W4mxSA0NfLo
Używamy dużo wirtualnych monet (SW 2020 Sp5.0) i nie mamy tego problemu. Czy korzystasz z najnowszej wersji SP (5.0 lub wyższej) wersji SW 2021? Jeśli nie, zaktualizuj ją, może to być błąd w tej wersji.
Mieliśmy problemy z częściami wirtualnymi, głównie gdy przenosiliśmy wirtualną część z jednego zespołu do drugiego (SW tego nie lubi, bo ma tylko jedną wirtualną część w dwóch zespołach o różnych nazwach, → błąd fair).
Może to problem z dziwną nazwą pliku (taki, który uniemożliwia Windows lub Software utworzenie pliku tymczasowego).
Jeśli chcesz pójść dalej w ten problem, możesz zajrzeć do plików tymczasowych (gdzie SW zapisuje wirtualne części w użyciu). Dzięki temu możesz zobaczyć, co SW stworzyło (lub nie). Zazwyczaj jest to w C:\Users*User Name*\AppData\Local\Temp Solidworks tworzy ładne katalogi o nazwie: swx22848 (numer, tutaj 22848, zmienia się za każdym razem, gdy otwieramy SW) lub przechowuje wszystkie wirtualne pliki utworzone dla każdego asemblera.
Nie potrafię odtworzyć tego problemu w sposób systematyczny: może się pojawić przez cały dzień albo w ogóle nie pojawiać się.
@froussel : Dokładnie przejrzałem katalog TEMP. Na razie wszystko wydaje się w porządku, ale będę dalej monitorować, gdy pojawi się problem.
@FRED78 : To rzeczywiście rozwiązanie, którego stosuję od jakiegoś czasu, by pokonać ten problem, nawet jeśli w dłuższej perspektywie stanie się on dość poważny. Moim innym rozwiązaniem jest uczynienie komponentu niezależnym, dopóki nie będziesz mógł zmienić jego nazwy.
Wygląda to bardzo podobnie do problemu z uszkodzonymi odniesieniami lub ścieżkami plików w zwirtualizowanych częściach. SolidWorks prawdopodobnie traci wewnętrzne połączenie komponentu, stąd niepełna nazwa i błąd, gdy chcesz uczynić część niezależną. Sprawdź też, czy w opcjach są włączone zewnętrzne referencje i czy Twój zespół nie został przeniesiony ani przemianowany poza SolidWorks. Widziałem już takie zachowanie po zmianie folderu lub niekompletnym Pack and Go.
Zdarza się też, że zapisujemy zespół zawierający zwirtualizowane części, a gdy go ponownie otwieramy, część tych części znika. Ponieważ były integralną częścią zespołu, nie da się ich odzyskać. Jedynym rozwiązaniem jest ich odtworzenie, co jest długie i żmudne
W przypadku części, które znikną, użycie PDM powinno to naprawić (uważaj, to drogie i skomplikowane) lub przynajmniej pozwolić odzyskać poprzednią wersję części wirtualnej. To właśnie taki błąd, który mieliśmy, gdy przenosiliśmy wirtualną część z jednego zespołu do drugiego, → nie dotyczy wirtualnego zespołu (jeśli chcesz odzyskać wirtualną część z innego zespołu, musisz przejść przez lokalny rekord (czyli część nie jest już wirtualna) i następnie zwirtualizować lokalną część po włożeniu do nowego zespołu.
Dla mnie opcje zewnętrznych referencji nie powinny mieć większego wpływu na komponenty wirtualne (chociaż często mają one też zewnętrzne referencje, które są obsługiwane przez te parametry).
Może musisz usunąć opcję " zezwalaj na wiele kontekstów " (definicja pomocy: "Opcje odniesienia zewnętrznego"). Pozwala tworzyć zewnętrzne referencje dla pojedynczej części z wielu kontekstów asemblerow. Jednak pojedynczy rys lub szkic w asamblerze może mieć tylko jedno zewnętrzne odniesienie." nie jest dla mnie do końca jasne).
Chciałbym nawiązać do twojej refleksji na temat zewnętrznych źródeł
Jednak pojedynczy element lub szkic w asamblerze może mieć tylko jedno zewnętrzne odniesienie
W przypadku, gdy dopuszczamy kilka kontekstów (opcja, czyli kilka źródeł), dopuszczamy odniesienia z dwóch miejsc, niekoniecznie z jednego źródła. Potem sprawdzę w przypadku szkicu i funkcji.
Zrobiłem test sam i to możliwe. W przeszłości, w ramach projektu, pracowaliśmy nad zespołami rurociągowymi z zespołami szkieletowymi (szkielet GC, szkielet strukturalny itp.). Często zdarzało się, że mieliśmy kilka źródeł do szkicu (plan, szkic itd.). Funkcje te również miały kilka zewnętrznych odniesień i pochodzących z różnych źródeł.
Zrobiłem test na szkicu, nie na funkcji dla przykładu.
W problemie, o którym mówimy, musimy być bardzo ostrożni, to " cykliczne " odniesienia (nie wiem, czy to określenie jest odpowiednie w skrócie). Przesuń część w asamblerze, a jeśli stworzysz konflikt rodzic/dziecko (déjà vu, gdy referencja nie jest otwarta, to rzeczywiście jest bałagan.
Utrata części przy otwieraniu tuż po operacji drzewa kopiowania (przez EPDM u nas, ale problem może być podobny w przypadku pack&go): tak (bardzo irytujące, wydaje się, że to miało związek z sytuacją w momencie t: zmuszony do wykonania kopii przez kolegę).
Problemy z przenoszeniem plików wirtualnych z jednego zespołu do drugiego: tak
Ale działa poprawnie w 99% przypadków (mamy więcej losowych awarii Solidworks niż problemów z wirtualnymi częściami czy zespołami).