Problem z odwołaniami do ograniczeń

Witam wszystkich,

Mały problem z odniesieniami do ograniczeń. Kiedy wstawiam swoją część, znajduje mi odniesienia i umieszcza część tak, jak bym chciał, ale gdy tylko kliknę, ograniczenia nie są ustawiane, a część jest wolna.

Czy ktoś ma rozwiązanie? 

Z góry dziękuję

Witam

Musisz sprawdzić, czy Twoje ograniczenia są pojedyncze, czy wielokrotne.

Ale przede wszystkim konieczne jest, aby oba komponenty miały ten sam typ ograniczenia, tę samą nazwę i tę samą liczbę encji dla referencji ograniczeń. (Ta sama liczba oznacza taką samą liczbę ograniczeń, na przykład dwa lub trzy, to nie to samo.

Bądź również ostrożny, jeśli masz konfiguracje

Czy możesz podać nam przykład swoich ograniczeń, które idą do diabła?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

W załączeniu znajduje się plik podsumowujący mój problem

Mam kilka odniesień do stresu z mojej strony.

w rzeczywistości mam kilka konfiguracji

W niektórych konfiguracjach moja część może być umieszczona tak, jak chcę, pozycjonując się z pasującymi referencjami ograniczającymi

ale w niektórych konfiguracjach nie chce się rozpocząć lub przyjmuje "toczące" referencje ograniczające, których używam dla innej części

test_probleme_ref_contraite.zip

Witam @dmano

Spojrzałem na twoich mądrych kumpli i myślę, że popełniasz błąd w użyciu.

Wyjaśnię to za kilka minut.

Witam ponownie @dmano

Znajduję kilka niespójności w twoim montażu, który jest jednak bardzo prosty.

Po pierwsze, istnieje smart-mate i smart-mate, innymi słowy, istnieją dwie możliwości użycia automatycznych wiązań.

Najprostszym sposobem, bez tworzenia odniesień do wiązań, jest wybranie powierzchni, a następnie naciśnięcie ALT i zbliżenie tej powierzchni do innej powierzchni.

Drugi "ten prawdziwy" nie może odnieść całkowitego  sukcesu tak, jak ty to zrobiłeś.

1. Dwa elementy, które mają zostać zmontowane, mają tę samą nazwę. To nie jest dobre, ponieważ żołądek nie może się tak strawić. Do sprawdzenia, ale zwykle części nie powinny mieć tej samej nazwy, jeśli nie chcesz, aby była niejednoznaczność (w przeciwnym razie nie ma błędów). W Twoim przypadku montaż nadal zostanie wykonany, ale można go wykonać z jednej lub drugiej strony, w zależności od tego, jak zaprezentujesz element. Raz będzie po jednej stronie, a innym razem po drugiej.
  2.  Twoje odniesienia  naprężeń (łożyska) są płaszczyznami (które znajdują się w środku części, co samo w sobie nie stanowi problemu, z wyjątkiem tego, że w twoim przypadku części A i B będą ściśle nałożone w zależności od tego, jak dana osoba przedstawi część w SW. W prawdziwym życiu nie jest to możliwe. To ograniczenie może być oczywiście użyte w innym miejscu, ale jest niebezpieczne dla zespołu w momencie wysłania zestawu.
  3. Jeśli nie chcesz mieć błędów montażu: Lepiej jest mieć części o różnych  nazwach (śruba i śruba), masz odniesienia naprężeń o tej samej nazwie , ale które nie znajdują się na tej samej ścianie. Musisz go zaznaczyć lub JEŚLI MASZ TO SAMO IMIĘ dobrze  go określić w opozycji, aby pionek nie znalazł się po złej stronie. To samo dotyczy wiązania łożyskowego.

Musisz pamiętać, że gdy tylko będziesz miał odniesienie do ograniczeń, SW postara się zmontować Twoje dwie części tak dobrze, jak to możliwe. Sposób, w jaki to zrobiłeś, pozostawia dwie niejasności dla osoby lub makra, które wykona zszycie. Chociaż wiązania odniesienia są rygorystyczne w celu prawidłowego związania części (np. naprężenie łożyska), mogą być niejednoznaczne i prowadzić do poważnych błędów w produkcji.

W Twoim przypadku masz dwa potencjalne błędy z trzech możliwości. W tym zaporowy.

Proponuję ponownie obejrzeć film naszego przyjaciela @ M Savoyat (a jednak kolegi),  który zaoferował nam doskonały samouczek https://www.youtube.com/watch?v=tkVG3dEWGQk

W przypadku konfiguracji pozwalam moim małym przyjaciołom pomóc, ponieważ nigdy ich nie używam. Ale bez względu na zastosowanie , z pewnością konieczne jest usunięcie niejasności, ponieważ w przeciwnym razie upraszczająca pomoc, jaką stanowi odniesienie do ograniczenia, może obrócić się przeciwko swojemu twórcy.

Staje się to okropne, jeśli pracujesz z innymi lub w dniu, w którym z jakiegoś powodu będziesz rozproszony.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @dmano

Właśnie zdałem sobie sprawę (z niekłamanym przerażeniem), że na początku nie odpowiedziałem na twoje pytanie.

[[ znajduje mi referencje i umieszcza część tak, jak bym chciał, ale jak tylko kliknę, ograniczenia nie są umieszczane, a część jest wolna. ]]

W Twoim montażu w wersji 2019 nie mam w ogóle problemu.

Musisz dobrze ustawić część, aż zmieni się wygląd kursora (różny w zależności od umieszczonego ograniczenia) i dopiero wtedy musisz puścić przycisk myszy .

W twoim przypadku musisz mieć kursor, który ma DWIE równoległe płaszczyzny nałożone pionowo w kolorze niebiesko-szarym z dwiema strzałkami, które są: albo w tym samym  kierunku, albo w przeciwnym kierunku.

no cóż w 2017 roku z wysłaną częścią wszystko działa tak, jak chcę!

jest na moim kawałku, który jest znacznie cięższy, że nie działa, nie wiem dlaczego

Tak naprawdę jesteśmy zobowiązani do posiadania konfiguracji, cała nasza metoda projektowania jest na nich oparta, to postawiłoby pod znakiem zapytania wszystkie nasze części, które projektujemy od czasu pracy nad solidworami (dobre dziesięć lat).

Nie rozumiem, że wszystko działa tak, jak bym chciał na wszystkich moich konfiguracjach z wyjątkiem jednej i nie widzę, co tam jest

Jeśli wszystkie twoje konfiguracje działają z wyjątkiem 1

Chodzi o to, że masz problem z tym, który nie działa

@ ty, aby zrozumieć, dlaczego

Otwórz swoją konfigurację i sprawdź wszystko

nazwę  pokoju

Referencje ograniczeń

Nazwy ograniczeń

Sprawdź, czy nie ma ograniczenia, brakuje ref itp.

@+ ;-)

1 polubienie

Bonr @dmano

Powinieneś był nam powiedzieć, że opublikowany ASM zadziałał, uniknąłby próby zrozumienia, dlaczego nie działa poprawnie. Ponadto zamieszczony model nie ma konfiguracji w sensie SW

Staraj się uwzględniać moje uwagi w przypadku wszelkich nowych części z tego typu wiązaniem: zaoszczędzi Ci to wielu błędów. Jak wspomniałem wcześniej, dla mnie twoje ograniczenia nie są do końca słuszne.

Pozdrowienia

1 polubienie