Problem ze zmiennymi globalnymi i równaniami

Cze wszystkim

Mam do Was proste pytanie :)

Chciałbym utworzyć zmienną globalną w części, ale nie mogę jej zweryfikować!! Próbowałem zacząć od nowej części "Równanie", a następnie kliknąć na zakładkę  "widok  wymiarów" "dodaj zmienną globalną", przykład "długość"  próbowałem umieścić w cudzysłowie (lub nie), następnie wartość "=5mm" i tam często otrzymuję komunikat o błędzie syntezy. (zobacz link)  /sites/default/files/from_ckeditor/capture_127.png

Szczerze mówiąc, absolutnie nie rozumiem.... Ja oczywiście włączam komputer SW.

Chodzi o to, aby w zespole znajdowała się zmienna kroków powtarzania powiązana z częścią zespołu.... ale ja juz nie dostaję sie do pokoju:(

Obecnie używam oprogramowania SW pro 2015 SP4.0

Z góry dziękuję.

capture.png

Witam

Głupie pytanie, ale czy kiedykolwiek próbowałeś bez = przed 5mm

Tak, naprawdę próbowałem wszystkiego. Przestrzeń, a nie spacja przed po. 

Witam

Czy kliknąłeś pole "Równe" przed zrobieniem OK? Musisz to zrobić, aby zweryfikować swoją "wartość/równanie".

Dimitri

1 polubienie

Witam

Wpisz nazwę zmiennej w cudzysłowie, a następnie kliknij 1 w polu "Wartość/Równanie", a następnie kliknij 1 sekundę w tym samym polu, aby uzyskać = w trybie automatycznym, a następnie wpisz wartość, a następnie wybierz jednostkę, zamiast ją wpisywać.

Pozdrowienia

sans_titre.jpg
1 polubienie

Witaj Dimitri,

"Równe" pudełko jest w ciemności, więc i tak nie da się w nim zmieścić.

Nie możesz go kliknąć po wypełnieniu wartości?

Witaj d.roger,

Ja też tak zrobiłem ;(

Ten sam wynik, błąd syntezy!

na przykład, jeśli wpiszę = 3 mm, daje mi mały zielony krzyżyk po prawej stronie pola "wartość/równanie", więc klikam na niego, znika, następnie klikam OK i tam pojawia się komunikat o błędzie. 

Określam, że kiedy wprowadzam zmienną, jest ona w kolorze niebieskim.

No cóż, nie bardzo rozumiem, mam wrażenie, że robimy to samo?! Czy Twoje ustawienia i opcje są dobre?

1 polubienie

Witam

Czy mógłbyś wysłać swój kawałek, jeśli to możliwe?

Co masz na myśli mówiąc o parametrze?  Czy można "zrestartować" lub usunąć pliki pamięci podręcznej oprogramowania, naprawdę mam wrażenie, że to błąd! Wczoraj udało mi się wprowadzić zmienną globalną i ją podlinkować, i od tego czasu nic. Nawet w tym samym pokoju lub kopiując pokój, próbowałem zrobić dokładnie to samo ponownie, ale niemożliwe!!

Witaj DBZ,

Tak, to właśnie wczoraj z tym utworem udało mi się wprowadzić zmienną i to z niczego!!!

fibre.sldprt

Też tak naprawdę nie rozumiem, bez problemu dodałem zmienną "długość" w twoim pokoju, odsyłam ją z powrotem, aby zobaczyć...

Pozdrowienia

fibre.sldprt

Ups, przepraszam za błąd w mojej odpowiedzi.

Dziękuję, ale... Dam Ci to w strzał w dziesiątkę :)

SYNTHAXE ERROR, czy to daje ci róg :)

(patrz zrzut ekranu), mały krzyżyk oznacza błąd synthaxis!

capture2.png
2 polubienia

Zajrzyj tutaj (jeśli wykonałeś daną aktualizację, może to być wskazówka):

https://www.solidworks.com/sw/support/techkb3072630.htm

Można również zobaczyć za pomocą SolidWork Rx.

3 polubienia

Działa bardzo dobrze również na mojej stacji testowej, otwierając solidworks za pomocą Solidworks Rx

cf obraz i powiedz nam, czy to działa

rx.png
1 polubienie

Witaj MaD,

Nie, nadal nie. Przeprowadziłem diagnostykę i uruchomiłem Rx, ale problem pozostaje taki sam.

Nadal szaleństwem jest myślenie, że zmienna globalna utworzona wczoraj działa i że wiadomości działają dla Ciebie, ale w domu jest wyświetlana jako "błąd składniowy"!!

*przepraszam, że nie przeczytałem wystarczająco dużo, im mniej błędów, tym lepiej!

Witaj MaD,

Nie, nadal nie. Przeprowadziłem diagnostykę i uruchomiłem Rx, ale problem pozostaje taki sam.

Nadal szaleństwem jest myślenie, że zmienna globalna utworzona wczoraj działa i że wiadomości działają dla Ciebie, ale w moim przypadku jest wyświetlana jako "błąd składniowy"!!