+1 z Benoit.LF i Tomalamem
Czy wiesz, jak modelować część w oprogramowaniu?
Czy są jakieś importowane obszary?
+1 z Benoit.LF i Tomalamem
Czy wiesz, jak modelować część w oprogramowaniu?
Czy są jakieś importowane obszary?
Wszystkie oczyszczalnie ścieków, które zostały do nas wysłane, nigdy nie miały problemu.
Próbowaliśmy na czterech różnych komputerach, które nie miały tych samych parametrów.
Nie, nie wiem, jak część jest modelowana pod SW14
paragon*
A więc niekompatybilność geometrii z Pro-E!
Tak jak masz go w Catia, pokrój go i zachowaj na kilka kawałków. Spróbuj otworzyć powstałe elementy, aby określić, z którego "kawałka" pochodzi problem. Może to zająć dużo czasu, ale będziesz wiedział!
Nie sądzę, aby istniała geometryczna niezgodność z STEP lub IGES.
Podczas konwersji, jak wskazano na początku tego tematu, oprogramowanie nie może przetwarzać niektórych określonych geometrii z oczyszczalni ścieków lub innych. Być może Pro-E ma też swoje małe słabe strony! Nie?
Tak, czasami zdarzają się błędy importu, ale samodzielna modyfikacja części jest nadal niepokojąca!
Tak, to jest do bani
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Zamierzam sobie z tym poradzić, najlepiej jak potrafię.
Nie ma problemu, po to tu jesteśmy , informuj nas na bieżąco, zawsze ciekawie jest mieć tego rodzaju opinie!
Powodzenia.
Może nie jest to niezgodne, ale różnica w interpretacji kroku lub iges.
Nie zapominajmy, że SW i Catia to oprogramowanie Dassault, możliwe, że jeśli SW popełni "błąd" w generacji STEP/IGES (co teraz wydaje mi się najbardziej prawdopodobne), to Catia go poprawi (błąd odwrotny), ale nie ProE.
Jeśli to możliwe, poproś swojego dostawcę o parasolid lub sat (aby zmienić metodę opisywania jednostek).
@stefbeno,
@clement.servien oczywiście wypróbował 4 różne formaty (SLDPRT, prt, stp i igs)! Kolejne 2 mają wszelkie szanse na uzyskanie tego samego wyniku. Stąd moje stwierdzenie, że jest to geometria słabo lub nie wspierana przez Pro-E.
A na pewno za drobiazg, szczegół bez zainteresowania, ale który rujnuje teren na każdym !! :)
Jeśli chodzi o konwersję Catia/SolidWorks do STEP lub innych, nie jest łatwo, że są to te same moduły, nawet jeśli pochodzą z tej samej grupy. Nie?
:)
Pewnie rzeczywiście, ale są to różne metody kodowania encji, może to wystarczyć i szkoda byłoby to przegapić.
Witam
Może się trochę spóźnię, ale nigdy nie wiadomo. Czy w pro-e nie ma opcji, która obsługuje przedział tolerancji, aby scalić 2 sąsiednie punkty lub krzywe? Szukaj prawdopodobnie za pomocą słowa kluczowego "merge".
Pozwól, że wyjaśnię. W przypadku skomplikowanych kształtów może się zdarzyć, że podczas konwersji pojedyncza krzywa zostanie przekształcona w 2 krzywe styczne. Wizualnie jest to prawie niemożliwe do zobaczenia. Jeśli jednak te krzywe nie zostaną ponownie scalone podczas importu, pociągnięcie zostanie uznane za otwarte i tworzenie objętości zakończy się niepowodzeniem.
Miałem już przypadek na Catii i zmieniając tolerancję z 0,001 na 0,005 rozwiązało to problem.
Jeśli znajdziesz daną opcję, może być ona warta porównania z parametrem Catia (w option\general\compatibility, a następnie w zakładce danego formatu).
Witam
Przepraszam, że nie odpowiedziałem wcześniej, znalazłem problem.
Pociąłem część na wiele kawałków, aż znalazłem problem.
To właśnie rowki były przyczyną problemu
Stworzyłem kopertę i udało mi się ją utrwalić pod Pro Engineerem.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Czy mógłbyś przedstawić widok rowka, który budził twój niepokój? Że może się przydać innym!
Z góry dziękuję i do zobaczenia wkrótce.