Problem z Solidworks Symulowanie konstrukcji blachowej ze zbrojeniem

Cześć wszystkim,

Chcę wykonać symulację odkształcenia blachy stalowej ocynkowanej, po dociśnięciu w punkcie Ø100mm z siłą 100N.

Jestem nowy w module, nigdy wcześniej go nie robiłem.

Ta blacha o wymiarach 2000 * 800 mm ma przyklejone wzmocnienie omega w celu jej usztywnienia.

Bez względu na to, jak bardzo staram się wszystkiego, muszę mieć problem z kontaktami. "Element belki nie jest prawidłowo połączony z elementem powłoki/objętości"

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy widzi jakieś szokujące rzeczy w drzewie symulacji?

W załączeniu znajduje się ekran modelu

Dziękuję Wam wszystkim

capture.jpg
1 polubienie

Witam

Czy Twoje funkcje są połączone??? Myślę, że masz kawałek wielobryłowy???

1 polubienie

Absolutnie
 W moim egzemplarzu są dwa korpusy, jeden z blachy, a drugi ze spawanego mechanika.

Zobacz ten link między innymi

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/simulation-pr-sentation-simulation-avanc-e

http://api.ning.com/files/wwXOq8TjJKubKP7gsyIAnjFgrLi0BE9MhQoHCjotrWQfvKLUVNap5lbwacMRGnn*9YC2TURaFRKAUnMEwgf490OGPOoPWtnC/FormationenligneProblmatiquesavancessimu.pdf

@+

Czy zostały one połączone??? Myślę, że symulacja nie lubi wielu ciał w pomieszczeniu.

1 polubienie

Simulation Xpress akceptuje tylko jeden obiekt, ale Simulation obsługuje je (normalnie) bez żadnego problemu.
Z drugiej strony prawdą jest, że ogólnie rzecz biorąc, połączenie wiązki i głośności nie jest świetne.

A więc 2 możliwości:
- albo przedefiniować kontakt między ciałami;
- lub upewnij się, że masz tylko objętość, z drugiej strony będzie cięższy pod względem siatki.

Cześć wszystkim,

Dziękuję za odpowiedzi, udało mi się zbłądzić.

Z drugiej strony wynik nie jest spójny, mam więcej odkształceń (29mm) ze zbrojeniem niż bez zbrojenia (4mm)

Swoją drogą, to spójne 4mm wysięgnika na blasze o grubości 1mm z 10kg na tarczy 100mm?)

W załączeniu zdjęcia z etapów. Oczywiste jest, że nie podążam za tym ruchem

capture_connexions.jpg

Kontakt między grupami

capture_contact_entre_ensembles.jpg

Wymuszone podróże

capture_deplacment_impose.jpg

siła

capture_force.jpg

A wynik 29mm wcale nie jest spójny

capture_resultat_29mm.jpg

W przypadku kobry nie, części nie są połączone.

Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie:
"Swoją drogą, to stałe 4 mm wysięgnika na blasze o grubości 1 mm i 10 kg na tarczy 100 mm?) "

Jaka jest grubość blachy?

Czy ładowanie jest wyśrodkowane?

Witam

Czy masz odpowiedni moduł Younga do swoich komponentów?

Czy spojrzałeś na linki, które Ci zamieściłem, rozwiązanie prawdopodobnie znajduje się w tych linkach

Oglądaj od 55 minut, wyjaśnia rodzaj kontaktu oraz pokazuje i demonstruje, dlaczego i jak 

Wszystko, co musisz zrobić, to ręcznie utworzyć kontakt solidarnościowy, aby czytać, słuchać i widzieć

@+

Grubość jest podana w moim poście, czyli 1mm ;).

Ładunek jest wyśrodkowany na szerokość na wysokości 1300 mm (na arkuszu 2190 mm). Użytym materiałem jest stal ocynkowana pobrana bezpośrednio z biblioteki solidworks.

GT22 Spojrzałem na twoje linki, ale nie mogę znaleźć filmu.

Zdałem swoje zbrojenie w objętości, to kalkuluje, jestem na 1h15 i 27% postępu.

https://www.youtube.com/watch?v=0oBoI1Q9m3I

Oglądaj od 55 minut, wyjaśnia rodzaj kontaktu oraz pokazuje i demonstruje, dlaczego i jak 

Dziękuję GT22!!

Tak naprawdę dzięki Twojemu filmowi stworzyłem kontakt między ludźmi RĘCZNIE, podczas gdy wcześniej robiłem to automatycznie. Tak więc obliczenia zadziałały w 10 sekund (anulowałem poprzednie, ponieważ 2 godziny na zrobienie 27% nie są możliwe).

Cóż, z drugiej strony, wynik wcale nie jest spójny! Przemieszczenie 15mm!! To niemożliwe.

:/

capture_resultat_poutre.jpg

Sprawdź, czy wszystkie parametry są dobre

siatka / grubość / materiał / twoje kontakty itp.....

Mam wątpliwości co do tego połączenia, co oznaczają brązowe kulki na górze i na dole? Normalnie nie mam tu połączenia.

capture_connexion.jpg