z Simu Xpress, blokując (Xpress wie tylko o tym, jak całkowicie zablokować jedną stronę) 4 ściany, mam 0,57 przemieszczenia.
W załączeniu mój kawałek w formacie SW15
test_tole.sldprt
z Simu Xpress, blokując (Xpress wie tylko o tym, jak całkowicie zablokować jedną stronę) 4 ściany, mam 0,57 przemieszczenia.
W załączeniu mój kawałek w formacie SW15
Twój wynik jest bardzo przyzwoity!
Mam zagięcie 30 mm pod kątem 90° z 4 stron arkusza, nie sądzę, żeby to pomagało.
Nie widzę niczego, co mogłoby wyjaśnić moje 13mm
0,57 wydaje się niewiele, prawda? Nie mogę otworzyć twojego pliku, jestem w SW14
Mam zagięcie 30 mm pod kątem 90° z 4 stron arkusza, nie sądzę, żeby to pomagało.
Nie widzę niczego, co mogłoby wyjaśnić moje 13mm
EDIT: Haaa mam 1,2mm przemieszczenia ze wzmocnieniem i przesiadką na stal stopową. Czy ktoś mógłby mi podać wartości, które ma na swojej stali ocynkowanej? Cóż, to mi nie mówi, jak dojść do 0,57 stefbeno.
EDIT2: Dochodzę do 4,2mm bez wzmocnienia, co wydaje mi się dość spójne?
Witam
Chciałbym spróbować, ale nie mam w pracy modułów symulacyjnych. Z drugiej strony znam małe oprogramowanie o nazwie RDM6, które jest darmowe i które bardzo dobrze pomaga w teorii wiązek.
oto część SW14
Warunki brzegowe odgrywają ogromną rolę.
Czy możesz umieścić swój utwór w Internecie?
Oto moje parametry materiałowe (zauważyłem, że poza stalą nierdzewną lub kilkoma stalami specjalnymi są one generalnie takie same)
RDM6 jest niesamowity, super uproszczony i łatwy w użyciu.
Witam
@ stefbeno
Przemieszczenia uzyskane w Twoim modelu obliczeniowym (0,57 mm) nie wydają mi się być do końca reprezentatywne dla rzeczywistości. Rzeczywiście, siatka (objętość) składa się z pojedynczego elementu o grubości (nawiasem mówiąc, bardzo cienkiego; 1 mm). Aby uzyskać bardziej realistyczne odwzorowanie, musiałbyś wykonać siatkę skorupy lub zintegrować 2 lub nawet 3 elementy w grubości blachy, aby uzyskać siatkę 3D. Przy grubości 1 mm będzie to oznaczać stosunkowo długi czas zazębiania i obliczeń... Proponuję więc zacząć od siatki muszli. Dla informacji znajduję przemieszczenie 24mm z siłą 100N wywieraną na blachę o grubości 1mm...
(w załączniku mały dokument, który to ilustruje)
Rarka
Po kilku próbach, oto co otrzymuję, 1,4 mm pojemności skokowej wydaje mi się całkiem niezłe.
W załączeniu mój model dla tych, którzy chcą spróbować
@Rarka: na tym polega problem z Xpressem na tego rodzaju obudowie (bardzo cienka część), podczas gdy wymusiłem drobną siatkę...
Witam
Wynik ten jest rzeczywiście akceptowalny.
Radzę używać standardowej siatki, a nie siatki opartej na krzywiźnie, aby uniknąć zbyt wielu zniekształconych elementów. Ale wynik nie powinien się zbytnio różnić.
Rarka
Cześć wszystkim,
Pozostanę przy mojej pojemności 1,4 mm, jest mi dobrze.
Jeszcze raz dziękuję za cenną pomoc.
Oznacz najlepszą odpowiedź @ Maximus
@+