Problem z Solidworks Symulowanie konstrukcji blachowej ze zbrojeniem

z Simu Xpress, blokując (Xpress wie tylko o tym, jak całkowicie zablokować jedną stronę) 4 ściany, mam 0,57 przemieszczenia.

W załączeniu mój kawałek w formacie SW15

test_tole.sldprt

Twój wynik jest bardzo przyzwoity!

Mam zagięcie 30 mm pod kątem 90° z 4 stron arkusza, nie sądzę, żeby to pomagało.

Nie widzę niczego, co mogłoby wyjaśnić moje 13mm

0,57 wydaje się niewiele, prawda? Nie mogę otworzyć twojego pliku, jestem w SW14

Mam zagięcie 30 mm pod kątem 90° z 4 stron arkusza, nie sądzę, żeby to pomagało.

Nie widzę niczego, co mogłoby wyjaśnić moje 13mm

EDIT: Haaa mam 1,2mm przemieszczenia ze wzmocnieniem i przesiadką na stal stopową. Czy ktoś mógłby mi podać wartości, które ma na swojej stali ocynkowanej? Cóż, to mi nie mówi, jak dojść do 0,57 stefbeno.

EDIT2: Dochodzę do 4,2mm bez wzmocnienia, co wydaje mi się dość spójne?

Witam

Chciałbym spróbować, ale nie mam w pracy modułów symulacyjnych. Z drugiej strony znam małe oprogramowanie o nazwie RDM6, które jest darmowe i które bardzo dobrze pomaga w teorii wiązek.

3 polubienia

oto część SW14

Warunki brzegowe odgrywają ogromną rolę.

Czy możesz umieścić swój utwór w Internecie?

Oto moje parametry materiałowe (zauważyłem, że poza stalą nierdzewną lub kilkoma stalami specjalnymi są one generalnie takie same)

test_tole.sldprt

RDM6 jest niesamowity, super uproszczony i łatwy w użyciu.

3 polubienia

Witam

@ stefbeno

Przemieszczenia uzyskane w Twoim modelu obliczeniowym (0,57 mm) nie wydają mi się być do końca  reprezentatywne dla rzeczywistości. Rzeczywiście, siatka (objętość) składa się z pojedynczego elementu o grubości (nawiasem mówiąc, bardzo cienkiego; 1 mm). Aby uzyskać bardziej realistyczne odwzorowanie, musiałbyś wykonać siatkę skorupy lub zintegrować 2 lub nawet 3 elementy w grubości blachy, aby uzyskać siatkę 3D. Przy grubości 1 mm będzie to oznaczać stosunkowo długi czas zazębiania i obliczeń... Proponuję więc zacząć od siatki muszli. Dla informacji znajduję przemieszczenie 24mm z siłą 100N wywieraną na blachę o grubości 1mm...

(w załączniku mały dokument, który to ilustruje)

@ maximus

Proponuję umieścić swój model obliczeniowy w sieci, żebym mógł zobaczyć, czy znajduję niespójność, zwłaszcza na poziomie kontaktów. W każdym razie zastosowanie stali nierdzewnej, stali niestopowej lub stali ocynkowanej będzie miało bardzo mały wpływ na odkształcenie... Ponieważ gęstość i moduł sprężystości są praktycznie takie same, zachowanie będzie prawie identyczne.

Rarka

doc2.pdf
1 polubienie

Po kilku próbach, oto co otrzymuję, 1,4 mm pojemności skokowej wydaje mi się całkiem niezłe.

W załączeniu mój model dla tych, którzy chcą spróbować

00004667_simulation_effort.sldprt
1 polubienie

@Rarka: na tym polega problem z Xpressem na tego rodzaju obudowie (bardzo cienka część), podczas gdy wymusiłem drobną siatkę...

Witam

Wynik ten jest rzeczywiście akceptowalny.

Radzę używać standardowej siatki, a nie siatki opartej na krzywiźnie, aby uniknąć zbyt wielu zniekształconych elementów. Ale wynik nie powinien się zbytnio różnić.

Rarka

2 polubienia

Cześć wszystkim,

Pozostanę przy mojej pojemności 1,4 mm, jest mi dobrze.

Jeszcze raz dziękuję za cenną pomoc.

Oznacz najlepszą odpowiedź @ Maximus

@+