Szkicowanie problemu/błędu w pionie, ale nie w pionie

Witam

Mam problem, którego nie rozumiem, w moim skanowaniu komputera mam szkic, który jest wyświetlany pionowo, ale nie jest pionowy (prosty) zbudowany na podstawowej płaszczyźnie i generuje nie płaski skan (na którym nie mogę polegać na szkicu) Wiem, że mogę rozwiązać problem, umieszczając go równolegle do innej linii Ale nie rozumiem, jak to możliwe, że Solidworks pokazuje mi pion, kiedy tak nie jest. Próbuję zrozumieć, jeśli ktoś wie, skąd bierze się problem, chciałbym wiedzieć, :)  

Z góry dziękuję społeczności 

chaton_ovale_3x4_v1.1_bug.sldprt

Witam, po kilku testach nie rozumiem, dlaczego na odpowiednim planie miałby zmienić układ współrzędnych.

Z drugiej strony, jeśli tworzę szkic na prawej płaszczyźnie, jest on dobrze zorientowany, więc radzę zaoszczędzić czas, aby zrobić to samo, przygotować kwadrat na nowy, a następnie zamiatać.

Ale i tak pozostaje to tajemnicą, ponieważ szkic znajdował się na prawej płaszczyźnie.

Hello@alexandreleroux18

Dzieje się tak, ponieważ w szkicu  znajduje się błąd z ograniczeniem pionowym. Nie jest pod kątem 90°, ale pod kątem 89°

Musisz go usunąć i ponownie wyrównać kwadrat względem pionowej linii drugiego szkicu.

Załączam dwa obrazy, jeden PB, a drugi jako załącznik do rozwiązania.

Pozdrowienia

2020-02-04_10_07_02-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_chaton_ovale_3x4_v1.1___solution.sldprt.jpg
1 polubienie

@ Zozo_mp, nie wyjaśnia, dlaczego mamy ten 1°, który jest w większości na oryginalnym planie, ponieważ kiedy idę, nowy szkic jest dobrze zorientowany. Gdyby to był plan stworzony w odniesieniu do czegoś innego, mógłbym to zrozumieć, ale teraz schnę.

Tutaj, jeśli chodzi o ciebie czy mnie, jesteśmy bardziej w trybie łatania , aby nie tracić czasu na projektowanie. :)

dziękuję tak, to właśnie zrobiłem, ale w logice nie rozumiem, jak to możliwe, że na oryginalnej płaszczyźnie pion jest pod kątem 89° zamiast 90°

Witaj @alexandre i @fuze3D

Rzeczywiście, w trybie łatki nie mamy rozwiązania. ;-)

Przyjrzałem się bardzo szczegółowo, ale nie mam wytłumaczenia na to, że płaszczyzna, choć poprawna, to wiązania pionowe już nie.

Czasami na uszkodzonym pliku nie masz wrażenia, że wszystko jest w porządku, ale nadal jest uszkodzony. W każdym razie na razie suszę.

Pozdrowienia

Odpal wszystko i zacznij od nowa

Krok po kroku

, aby sprawdzić, czy problem powróci

@+

Właśnie zrobiłem część na swojej stronie i wszystko jest idealne. Zgodnie z sugestiami zawartymi w międzyczasie , @gt22

Myślę, że twój plik jest w pewnym momencie uszkodzony.

Jestem w SW 2019 Mogę ponownie wysłać Ci mój plik.

Pozdrowienia

1 polubienie

Zozo_mp, dziękuję, ale właśnie to zrobiłem ponownie, tak myślę, że mój plik musi być gdzieś ospą, ale bardzo dziękuję :) 

Dziękuję za opinię, alexandre

Do zobaczenia wkrótce może ;-)