Problem z pęcherzykami powietrza w podzespołach

Witam

Opiszę szczególnie irytujący problem podczas rysunku montażowego. Nie jest to łatwe do wyjaśnienia, mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.

Rozważmy zestaw {A}, zawierający podzespoły {B},{C} (z zaznaczoną opcją konfiguracji "promuj").

W posłowi do PE: 

• BOM skojarzony z {A}. (tylko pierwszy poziom)
  • Trzy widoki: {A},{B},{C}   (Właściwość "połącz tekst dymku z określoną tabelą" wspomina o nomenklaturze).

Problem: bańka działa idealnie na {A}, ale nie na {B}, {C} niektóre bąbelki są wyświetlane z gwiazdką, bez oczywistej logiki.... inni pracują...

Masz pomysł, skąd to może się wziąć?

1 polubienie

Mam też często problem z modyfikacjami bardziej niż przy tworzeniu.
Ale nie ma rozwiązania.

Czy element, którego próbujesz użyć, nie jest "wyłączony z nomenklatury"?

Spróbuj zawiesić bańkę na innym elemencie swojego podzbioru

Sprawdziłem, brak nomenklatury wykluczeń. Próbowałem też powiesić funkcjonalną bańkę na innym kawałku, ale bez rezultatu.

Witam

Czy w podzespole są jakieś konfiguracje?

Mam ten sam problem, ale w zależności od konfiguracji w widoku, znacznik wskazuje * lub znacznik.

Witam

Aby rozwiązać problem, przejdź do rysunku.

Wybierz podzespół i przejdź do Inne właściwości.

Wybierz kartę Właściwości widoku, a następnie na karcie Odnośniki wybierz poprawny BOM.

Mam nadzieję, że ci pomogłem,

Maugan powiedział:

2 polubienia

Witam

Czy w celu uniknięcia konieczności zaznaczania tej opcji dla każdego widoku i każdego tworzenia planu, istnieje sposób na ustawienie tej opcji jako domyślnie zaznaczonej w ustawieniach Solidworks lub dołączenie jej do szablonu rysunku?

Paweł

Musielibyśmy umieścić w modelu widok i nomenklaturę, która na niego wskazuje.
Myślę jednak, że SW nie zgadza się na tworzenie nomenklatury bez powiązanego modelu 3D.

1 polubienie

Witaj S.Guilaume,

W swoim pośle do PE masz również możliwość, gdzie znajduje się Twoja nomenklatura, która jest powiązana ze wszystkimi widokami.

Klikasz na swój BOM w lewym górnym rogu, przechodzisz do proiétés, które są wyświetlane w lewej części ekranu, klikasz na "lista w zakładce" z opcją "z numeracją lub bez" i "płaska numeracja" pojawia się kolumna, w której znajdują się wszystkie części Twojego zespołu z po lewej stronie Twojego BOM-u pojawiają się 3 małe strzałki Kliknij na niego, a pojawią się wszystkie części składające się na twoje podzbiory, a tam w kolumnie, do której chcesz, aby pasował znacznik, wybierz mały +, aby zobaczyć więcej i -  naciskając go ponownie i to wszystko.

Mam nadzieję, że wyjaśnię, że w tej chwili mój komputer jest przetwarzany, nie mogę zrobić zrzutu ekranu.

Informuj mnie na bieżąco, dziękuję.

@+.

AR.