Problem z bąbelkami w podzbiorze

Witam

Mam problem z rysunkiem zespołu. Na podzespole (w tym przypadku cylindrze) bąbelek wskazuje "x", a podpowiedź informuje mnie, że komponent jest wyłączony z nomenklatury. A tak oczywiście nie jest! Przyjrzałem się różnym istniejącym tematom związanym z tym problemem: Sprawdziłem, czy rysunek wskazuje na właściwą konfigurację i właściwą nomenklaturę. Nic nie działa i trochę wysycham...

Określam, że mój podzespół występuje w nomenklaturze i jest sparametryzowany w taki sposób, że jego komponenty nie występują w nomenklaturze.

Macie jakieś pomysły?

Dziękuję!

Witaj @s.descamps

Ben! Uh!!!

Jeśli powiesz """, mój podzbiór pojawi się w zestawieniu komponentów i zostanie skonfigurowany w taki sposób, że jego składniki nie pojawią się w zestawieniu komponentów.

Nie zdziw się więc, że """ w podpowiedziach informuje mnie, że komponent jest wyłączony z nomenklatury. """

Logicznie rzecz biorąc, osoba wykluczona nie może być uwzględniona! Co myślisz??

Pozdrowienia

1 polubienie

To jest problem z oprogramowaniem, w zależności od wersji myślę, że ewoluowało, ale ogólnie i dziwnie, jeśli powiemy SW, aby nie brał pod uwagę części systemu operacyjnego w BOM (dlatego wyświetla SE w BOM), kiedy robimy bańkę, szuka właściwości części!

@ Zozo_mp : Właściwie chcę, aby pojawił się mój podzespół (cylinder), ale nie jego elementy składowe (korpus i pręt). W związku z tym mój zespół jest uwzględniony w zestawieniu komponentów, ale jego komponenty są wykluczone (jest konfigurowany w konfiguracji podzespołu)

1 polubienie

@stefbeno : Właśnie zmieniłem ustawienie (pokaż komponenty potomne) mojego podzbioru, aby spróbować, ale nadal mam to samo zachowanie.

To bardzo denerwujące, myślałem, że będę miał to przez 30 minut i jestem na nim od rana!

Witaj @s.descamps

Czy próbowałeś z funkcją Defeature  PropertyManager, ponieważ masz kilka dość elastycznych możliwości, w tym w ASM

https://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/r_Defeature_PropertyManager.htm?id=5c69c98f32ee4a1096e18478f648768e#Pg0

https://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/t_Defeature-Using_the_Defeature_Tool.htm?id=1f21d469da0a428dad8ee6c5cf9b4fd9#Pg0

Pozdrowienia

PS:  z drugiej strony nigdy nie próbowałem bańki w kontekście Defeature, ale byłbym zaskoczony, gdyby to zadziałało, ponieważ informacje nie są przesyłane, ponieważ celem jest albo rozjaśnienie go, albo nie pokazywanie komponentów ze względu na prywatność.
Więc może z konfiguracją z jednym dla twojego ASM, jeśli przenosisz swoje części, a drugim dla nomenklatury, w której umieściłeś absolutne minimum

Witam

Czy nie miałbyś słowa "promować" w innej nomenklaturze?

W takim przypadku można ponownie złożyć podzespół w zestawieniu komponentów, klikając w Menedżerze elementów i przywrócić je do zestawienia komponentów.

2019-11-18__nom_promouvoir.jpg

przywrócić.

Powinienem był poskładać moje zdjęcia w całość... przepraszam

2019-11-18__nom_restaurer.jpg

No cóż, kolega pomógł mi rozwiązać problem (nawet jeśli niektóre punkty pozostają niejasne). W rzeczywistości problem leżał na poziomie nomenklatury, a nie bąbelków. Używając nomenklatury "tylko pierwszego poziomu", a nie "listy tabelarycznej", wszystko wróciło do normy.

2 polubienia

Dziękujemy @s.descamps za Twoją opinię. Cieszę się, że Twój PB został rozwiązany ;-)

Znowu uderzył diabeł z rur, ten, który nie dopuszcza do tego, by ciemne kropki stały się jaśniejące.

Pozdrowienia