Problematyczne bąbelki na rysunku

Witam

Stworzyłem rysunek z widokiem rozstrzelonym elementu wyposażenia.

Następnie wstawiłem nomenklaturę.

Kiedy dodaję automatyczne bąbelki (w ręcznym jest tak samo), liczby są dobre, ale strzałki nie wskazują elementów, są przesunięte.

Jeśli przesunę strzałki na każdej części, liczba zmieni się i wskaże niewłaściwą w nomenklaturze...

Z drugiej strony, w widoku "nierozstrzelonym" wszystko jest OK.

Proszę bardzo, jeśli ktoś ma pomysł...

Dziękuję

fam0014402001.pdf

We właściwościach widoku należy zaznaczyć pole "połącz tekst dymka z określoną tabelą", patrz PJ

presse-papiers-1.jpg
4 polubienia

Witam

sprawdź też, czy jesteś na bieżąco z wersją Solidwoks (sp4 dla 2016 i 5 dla poprzednich wersji), może to być mały błąd, który został naprawiony. godz. 9:10

Witam

Nie lepiej niż @stefbeno, musisz aktywować funkcję we właściwościach rysunku.

Witam

Dziękuję za tę informację.

Jestem w SP3, więc zaktualizuj SP4...

Następnie zaznaczone jest pole wyboru "połącz tekst dymka z określoną tabelą"

W rzeczywistości nie jest to problem z połączeniem, ale problem, w którym strzałki nie wskazują części i są przesunięte, patrz załączony plik pdf

Dziękuję

Witam

Mam wrażenie, że jesteś w widoku perspektywicznym (z punktami zbiegu) na rysunku. Miałem ten sam problem, najwyraźniej Solidworks zawiesza strzałki tam, gdzie powinny znajdować się części w normalnym widoku (bez punktów wycieku). Jestem w wersji 2012 i nie wiem, czy ten błąd został naprawiony w nowszych wersjach.

Wypróbuj to, usuwając tryb perspektywy (z znikającymi punktami) ze swojego widoku.

Czy zrekonstruowanie widoku rozstrzelonego lub wybranie nawiasów wzdłuż powierzchni lub krawędzi ma znaczenie?

W przeciwnym razie, jak mówi @ac 427 cobra, może to być błąd związany z 2016 rokiem, aktualizacja może to naprawić :)

Aktualizacja SP4, nic się nie zmieniło...

Z drugiej strony, jeśli rozsadzę mój zespół w widoku iso, to dobrze.

Moje 2 eksplodujące widoki były ustawione zgodnie z osobistymi kątami i musiało to przeszkadzać SW...

Dziwaczny...

Mam więc kolejne pytanie:

Automatyczne bąbelki wpływają na prawidłowe numery części, ale jeśli usunę niektóre i wstawię je z powrotem do instrukcji, otrzymam gwiazdkę * zamiast numeru....

Mały pomysł???

Dziękuję

Czy wybrano właściwą właściwość związaną z dymkiem (patrz tekst odnośnika)? 

Tak, jest na "numerze artykułu", jak inne...

Z drugiej strony, gdy najeżdżę myszką na podpowiedź, zaznacza się, że ten komponent jest wyłączony z nomenklatury...

1 polubienie

W porządku.

Niektóre komponenty były oznaczone w części jako "wyłączone z BOM".

Wszystko wróciło do normy...

Dziękuję Wam wszystkim

3 polubienia

Pb rozwiązany

Dziękuję

2 polubienia