Pracuję na komputerze z systemem Windows 8.1. Używałem SW 2014 SP4, zdecydowałem się przełączyć na 2015 dla funkcji MBD, a po zakończeniu instalacji dodatki sprawdzone w instalacji nie są dostępne po uruchomieniu oprogramowania. (brakuje w nim m.in. symulacji, ruchu). Wyszukując w folderze, w którym zainstalowany jest solidworks, dodatki są instalowane, ale nie można ich znaleźć w dodatkach do oprogramowania. Zdesperowany, postanowiłem wrócić do mojego SP4 z 2014 roku, ten sam problem, podczas gdy zanim miałem dostęp do dodatków sim itp.
Myślałem o sformatowaniu dysku SSD, gdy podczas przejścia wystąpił problem z rejestrami.
Tak, sprawdziłem, przeinstalowałem wiele razy, nic do roboty, sim i MBD są instalowane z drugiej strony, otwierając SW po przejściu do zakładki dodatków, nie ma ich tam.
Błąd podczas uruchamiania SOLIDWORKS i brakujących dodatków
Obecnie badamy wiele zgłoszeń dotyczących dwóch problemów - na tym etapie nie wiemy, czy są one powiązane, ale jest to możliwe, ponieważ oba zaczęły występować w tym samym czasie. Sytuacja jest nadal badana, ale jesteśmy opublikowani tutaj, aby zapewnić, że zespoły pomocy technicznej są na bieżąco informowane.
Problem pierwszy: Użytkownicy nie mogą uruchomić SOLIDWORKS, komunikat o błędzie: "Nie można załadować biblioteki DLL SOLIDWORKS: GdtAnalysisSupport.dll"
Dopiero napływają doniesienia na ten temat, więc nadal jesteśmy w fazie dochodzenia.
Problem drugi: Wiele brakujących dodatków SOLIDWORKS po zainstalowaniu lub zaktualizowaniu SOLIDWORKS.
Uważamy, że jest to problem spowodowany przez aktualizację 3072630 Microsoft KB, która została wydana 15 lipca 2015 r. i wprowadza zmiany w Instalatorze Windows. Następujące kroki zostały użyte do naprawienia maszyn, które JUŻ pokazują problem:
Odinstalowanie SOLIDWORKS
Odinstaluj KB3072630
Otwórz aplet Zainstalowane aktualizacje, klikając przycisk Start , klikając polecenie Panel sterowania, klikając polecenie Programy, a następnie w obszarze Programy i funkcje klikając polecenie Wyświetl zainstalowane aktualizacje.
Wybierz KB3072630 aktualizacji, a następnie kliknij przycisk Odinstaluj. Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź.
Ponowny rozruch
Ponowna instalacja SOLIDWORKS
Ważna uwaga: Zauważyliśmy, że jeśli KB3072630 zostanie odinstalowany przed próbą odinstalowania SOLIDWORKS, dezinstalacja SOLIDWORKS zakończy się niepowodzeniem. Jeśli masz klientów, którzy już to zrobili, poinformuj ich, aby skorzystali z tego narzędzia do usunięcia SOLIDWORKS.
W związku z tym, że problem wciąż się rozwija, prosimy o śledzenie jego postępów w tym wpisie na blogu PCC. W tym miejscu będziemy aktualizować, gdy dowiemy się więcej o szczegółach tych problemów i ich rozwiązaniach.
Nie jesteś członkiem PCC? Skontaktuj się z lokalnym TTM, aby uzyskać dostęp już dziś.
Zachowaj ostrożność podczas instalacji SolidWorks: istnieje okno, które sugeruje, które dodatki chcesz dodać (ToolBox, Simulation, ...). Upewnij się, że opcje są zaznaczone.
W najgorszym przypadku zainstaluj ponownie SolidWorks, aby wrócić bezpośrednio do tego okna i zobaczysz.
Bart jeśli chodzi o funkcję MBD, jest to dodatek do przygotowania dokumentu takiego jak PDF 3D (część, która mnie interesuje). Dzięki tej funkcji możesz wyświetlić różne informacje o swoim projekcie, a także wymiar 3D swojej części.
Problem był rzeczywiście spowodowany aktualizacją systemu Windows, która spowodowała niepowodzenie instalacji solidworks. Problem rozwiązany, dziękuję :-).