Problem z komponentem symetrycznym SolidWorks

Witam

Mam problem w jednym z moich złożeń, gdzie występują dwa symetryczne elementy (z których stworzyłem wersję symetryczną).

Pb: Za każdym razem, gdy ponownie otwieram moje złożenie po zamknięciu solidworks, nie znajduje ono już symetrycznej wersji części (patrz obrazek: zielone części po prawej to wersje, które powinny być symetryczne).

Aby rozwiązać problem nic nie może być prostsze, przechodzę do "komponentu symetrycznego" w moim drzewie konstrukcyjnym, ponownie wykonuję funkcję (BEZ MODYFIKOWANIA CZEGOKOLWIEK!! po prostu przewijam strzałkami, a potem ok) i komponenty znów są symetryczne.

Jeśli samo w sobie nie jest to poważne, robienie tego za każdym razem staje się nieco irytujące... Więc jeśli wiesz, skąd może pochodzić ten błąd...

PS: Jestem pod SW 2014

Z góry dziękuję

symetrie.jpg

Witam

Myślę, że powinniśmy wymienić komponent w zespole na wersję Sym.

W przeciwnym razie zobacz zespół i części w pliku ZIP w odpowiedzi.

Z poważaniem, Manuel

2 polubienia

Najlepszy moim zdaniem do podzespołów

Po utworzeniu części matki, tej po lewej stronie, którą nazwałeś i zapisałeś

Po prostu ponownie otwórz tę część, utwórz symetrię i zmień nazwę tej części, ponieważ nie jest to już ta sama część

i usuń część nadrzędną

Będziesz więc miał kawałek matki z jego właściwą nazwą

oraz symetryczny utwór z jego właściwą nazwą

Tak więc w swoim zespole  będziesz miał 2 bardzo różne części

@+

2 polubienia

Witam

To są tajemnice informatyki!

Jeden (lub dwa) CTRL Q (przebudowa) nic nie zmienia?

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Więc tak, moja część ma już wersję symetryczną (inna konfiguracja) i w funkcji komponentu symetrycznego wybrałem "utwórz wersję symetryczną". Potem zawsze jest rozwiązanie, aby nie używać funkcji "komponentu symetrycznego" i umieścić symetryczną wersję samych moich części w złożeniu, ale chciałbym zrozumieć ten błąd, ponieważ dopóki solidworks nie jest zamknięty, wszystko działa dobrze...

Aby umieścić mój montaż w zipie, nie sądzę, żebym miał uprawnienia do pracy.

I nie dla elementów sterujących Q, to ja mam to w... Przepraszam^^

Myślę, że skorzystam z symetrycznej konfiguracji mojego pokoju, nawet jeśli będzie to dodatkowym ograniczeniem, ale przynajmniej już mi to nie będzie przeszkadzać:)

1 polubienie

W rzeczywistości jest to opcja "utwórz wersję symetryczną" funkcji "komponenty symetryczne", która działa poprawnie, ale jest wyłączona podczas ponownego otwierania solidworks...

1 polubienie

Cholera, zrobiłem złą manipulację, chciałem tylko odpowiedzieć, ale stworzyłem "lepszą odpowiedź", jak mogę ją usunąć?

2 polubienia

Aby zmienić najlepszą odpowiedź, musisz skontaktować się z menedżerem społeczności

http://www.lynkoa.com/users/lynkoacmanager

@+

1 polubienie