miwak
19 Maj 2015 06:47
1
Witam, mam mały podstawowy problem projektowy, ale nie mogę rozwiązać tego małego problemu, który wymaga tylko pewnych umiejętności geometrycznych ..
Kawałek blachy musi być wygięty skośnie, zachowując jednocześnie liniowość w stosunku do reszty złożonej prosto.
Czy możesz mi pomóc? :3
20150519_081952.jpg
Chciałbym ci odpowiedzieć, ale nie zrozumiałem pytania
Nawet rzut nie daje mi żadnych wskazówek
Spróbuj więc rozwinąć swoje pytanie
@+;-))
Witam, wszystko, co musisz zrobić, to wykonać podstawowy arkusz, a następnie naszkicować fałdy.
1 polubienie
Witam
Rzeczywiście chcesz, żebyśmy Ci pomogli (Nie ma problemu), ale z czym?
2 polubienia
miwak
19 Maj 2015 07:06
5
Ta część jest podporą z blachy stalowej o szerokości 5 mm x 60, w widoku z góry poprzedniej płaszczyzny, część po prawej i wygięta skośnie, ale pozostaje prosta w ciągłości elementu.
Próbowałem utworzyć tę podporę z funkcją złożonej blachy, ale wynik pozostawia dziurę w części.
Nie używam często funkcji blachy, więc jestem trochę zagubiony O.o"
az.png
1 polubienie
Polecam ten samouczek:
https://youtu.be/ghalOYesjlU
Więc jeśli dobrze zrozumiałem, ostatnie fałdy do utworzenia nie pozostają w linii, ponieważ zaczynasz od zagięcia pod kątem + 90°
Sugeruję więc, abyś zrobił to zagięcie tak, jak je widzisz, a następnie wziął szkic tego zagięcia i zmodyfikował go pod względem rozmiaru i kąta
Pozwoli to na ustawienie skrzydeł na tym samym poziomie
@+;-))
Witam
Wykonaj dwie fałdy po lewej stronie, a następnie usuń materiał z podstawy omegi, aby nadać jej kształt, a następnie wykonaj pozostałe 2 fałdy po prawej stronie.
pliage_biais.png
3 polubienia
miwak
19 Maj 2015 07:39
9
W końcu chcę dostać . Dxf mojej rozwiniętej blachy i renderowanie Raw poprzez wytłoczenie gięcia daje:
ex.png
Cześć, oto przykład. Wersja 2015
piece_pliee_biais.sldprt
5 polubień
bart
19 Maj 2015 07:45
11
Zaczynając od modułu blachy, a nie od podstawowej funkcji. ;)
1 polubienie
miwak
19 Maj 2015 07:46
12
Wielkie dzięki, @remrem.
Na rozłożonym widać niewielkie usunięcie materiału przy zagięciu, ale nie sądzę, żebyśmy mogli wiele z tym zrobić.
Aby to zrobić, musisz zmodyfikować opcje automatycznego nacinania:
Zwróć również uwagę na współczynnik k i promień gięcia.
1 polubienie
bart
19 Maj 2015 08:02
14
To blacha się rozrywa.
Możesz usunąć "końcówkę" z usunięciem materiału lub dotknąć nacięcia (rozdarcie, zaokrąglenie itp.)
1 polubienie