Problem z wygiętą konstrukcją

Witam, mam mały podstawowy problem projektowy, ale nie mogę rozwiązać tego małego problemu, który wymaga tylko pewnych umiejętności geometrycznych ..

Kawałek blachy musi być wygięty skośnie, zachowując jednocześnie liniowość w stosunku do reszty złożonej prosto.

Czy możesz mi pomóc? :3

20150519_081952.jpg

Chciałbym ci odpowiedzieć, ale nie zrozumiałem pytania 

Nawet rzut nie daje mi żadnych wskazówek

Spróbuj więc rozwinąć swoje pytanie

@+;-))

Witam, wszystko, co musisz zrobić, to wykonać podstawowy arkusz, a następnie naszkicować fałdy.
1 polubienie

Witam

Rzeczywiście chcesz, żebyśmy Ci pomogli (Nie ma problemu), ale z czym?

2 polubienia

Ta część jest podporą z blachy stalowej o szerokości 5 mm x 60, w widoku z góry poprzedniej płaszczyzny, część po prawej i wygięta skośnie, ale pozostaje prosta w ciągłości elementu.

Próbowałem utworzyć tę podporę z funkcją złożonej blachy, ale wynik pozostawia dziurę w części.

Nie używam często funkcji blachy, więc jestem trochę zagubiony O.o"

az.png
1 polubienie
Polecam ten samouczek:

https://youtu.be/ghalOYesjlU

Więc jeśli dobrze zrozumiałem, ostatnie fałdy do utworzenia nie pozostają w linii, ponieważ zaczynasz od zagięcia pod kątem + 90°

Sugeruję więc, abyś zrobił to zagięcie tak, jak je widzisz, a następnie wziął szkic tego zagięcia i zmodyfikował go pod względem rozmiaru i kąta

Pozwoli to na ustawienie skrzydeł na tym samym poziomie

@+;-))

Witam

Wykonaj dwie fałdy po lewej stronie, a następnie usuń materiał z podstawy omegi, aby nadać jej kształt, a następnie wykonaj pozostałe 2 fałdy po prawej stronie.

pliage_biais.png
3 polubienia

W końcu chcę dostać . Dxf mojej rozwiniętej blachy i renderowanie Raw poprzez wytłoczenie gięcia daje:

ex.png

Cześć, oto przykład. Wersja 2015

piece_pliee_biais.sldprt
5 polubień

Zaczynając od modułu blachy, a nie od podstawowej funkcji. ;)

1 polubienie

Wielkie dzięki, @remrem.

Na rozłożonym widać niewielkie usunięcie materiału przy zagięciu, ale nie sądzę, żebyśmy mogli wiele z tym zrobić.

Aby to zrobić, musisz zmodyfikować opcje automatycznego nacinania:

Zwróć również uwagę na współczynnik k i promień gięcia.

1 polubienie

To blacha się rozrywa.

Możesz usunąć "końcówkę" z usunięciem materiału lub dotknąć nacięcia (rozdarcie, zaokrąglenie itp.)

1 polubienie