Problem z kolorem powierzchni Solidworks

Witam, mam problem z kolorem twarzy, który znika po wstawieniu rowka. Mogę usunąć kolor i włożyć go z powrotem, zawsze jest taki sam (patrz zdjęcie).

Czy masz na to wyjaśnienie i rozwiązanie. 

Korzystam z solidworks 2016 SP5.0

Witam

Tworzone są nowe twarze

Tylko jedna ze stron zachowuje kolor, jest to oryginalna zmodyfikowana strona

Zamiast tego spróbuj umieścić kolor na funkcji (Box), nawet jeśli oznacza to zmianę koloru pozostałych 5 twarzy

Cdlt powiedział:

Dziękuję za odpowiedź. Nie chciałbym zmieniać koloru pozostałych stron, w tym tkwi problem. Musi być jakiś sposób na zmianę koloru tej nowo stworzonej twarzy?

Witam, czy twój kolor nałożony jest na twarz/twarz czy objętość? Jeśli jest na głośności (zwłaszcza gdy jest tylko jeden), nie ma powodu, aby nastąpiła zmiana koloru. Z mojej strony radzi sobie z tym lista materiałów, w których mam brązowy kolor na przykład do drewna.

Z drugiej strony, jeśli jest to podstawowa objętość w aglo z teksturą na twarzach symulującą strat, to coś innego .

Z drugiej strony mam też problemy z "uporczywym" kolorem w przypadku kilku tomów w tym samym pomieszczeniu i zdarza się, że traci zmysły i nie zachowuje odpowiednich kolorów (już zgłoszone na infolinię, ale do tej pory brak odpowiedzi)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Zazwyczaj umieszczam kolor w objętości pliku części

Możesz także dodać kolory do funkcji i twarzy

Również z montażu

W załączeniu ciekawy filmik

https://m.youtube.com/watch?v=WqXdTtlVRco

Unikam twarzy, ma tendencję do błędów w SW2017

Cdlt powiedział:

Witam@FUZ3D tak, jest to baza agglo, w której mam domyślny kolor materiału , a następnie kolor na mojej górnej i dolnej stronie dla koloru melaminy. A kiedy wykonuję obróbkę po stronie, na której powierzchnia ma być rozdzielona na dwie części (jak w przypadku rowka), traci kolor i nie można go ponownie umieścić na twarzy, a jednak to widzę obecny, ale nie pojawia się na wizualizacji.

W przeciwnym razie, aby wyświetlić wszystkie wyglądy,  przejdź do menedżera wyświetlania i wyświetl wyglądy

20200915_182830.jpg

Można pomyśleć 

jak twoja podstawowa twarz, na którą nakładasz kolor 

to z powodu twoich rowków nie masz już jednej strony, ale 3 twarze 

Więc to jest bardziej ten sam ref z przodu.

Czy próbowałeś, umieszczając naklejkę 

po tej stronie, a następnie wykonaj rowki, aby sprawdzić, czy ta naklejka pozostanie na swoim miejscu, czy nie

Spróbować 

@+;-)

Istnieje również rozwiązanie na twoich panelach, aby uzyskać objętość z każdej strony, w której znajduje się melamina , ponieważ w każdym przypadku jest to określona grubość, którą z pewnością musisz wziąć pod uwagę przed obróbką. Z drugiej strony , kiedy wprowadzasz rowek, musisz powiedzieć "wszystkie woluminy" (co powinno być domyślnie).

Ale nie jest wykluczone, że SW nadal będzie błądzić, jeśli utworzy kilka woluminów.

@+

1 polubienie

@FUZ3D Próbowałem już tego rozwiązania, ale wynik jest ten sam :/

Po tym, jak jestem na SW 2016 mówię sobie, że może na SW 2020 lub 21 ten problem zostanie rozwiązany...  Muszę przeprowadzić migrację, gdy zostanie wydana wersja stabilna.

jest to problem, który zawsze znałem pod SW (od 2009 roku, jeśli o mnie chodzi), gdy tylko SW tnie objętość lub powierzchnię, istnieje ryzyko, że nie nałoży tej samej tekstury, a czasami nawet jeśli zmusisz go odmawia. (Już zgłoszone na infolinię)

Czasami lepiej jest zrobić własny kawałek i dopiero na końcu nałożyć tekstury.