Problem z kolorem

Cze wszystkim

Mam problem z kolorem, gdy robię kawałek i przypisuję mu kolor, ten kolor nie jest tym wybranym w proponowanej palecie (patrz zrzut ekranu w załączeniu) kolor jest "blady".

Próbowałem wziąć parametry kolegi który nie ma pb na swoim stanowisku ale nic nie pomaga.

Dziękuję za pomoc.

capture.png

A co, jeśli przejdziesz do zaawansowanych opcji swoich kolorów i zmniejszysz oświetlenie?

1 polubienie

Prawdopodobnie problem z oświetleniem otoczenia, zobacz ten link, aby go naprawić:

http://www.mcad.com/solidworks-applications/solidworks/light-settings-in-solidworks-models/

W załączeniu 2 zrzuty ekranu, które pokazują, że kiedy zmienię ilość zwierciadlaną, może to rozwiązać pb. Z drugiej strony, co oznacza ta opcja?

Dodatkowo u kolegi jest na 1 i kolor jest ok, z drugiej strony na mojej stacji pracy musi być na 0 żeby było dobrze.....

capture1.png

Ujęcie 2

capture2.png

Czy to nie kolory ekranu wymagają dostosowania?

1 polubienie

Czy gdy Twój współpracownik zapisuje dokument, a Ty otwierasz go na swoim komputerze, masz ten sam problem?

I na odwrót?

Muszą być różne ustawienia! Czy korzystasz z tych samych szablonów dokumentów w sieci?

@Bart, nie, nie sądzę, biorąc pod uwagę jego zrzuty ekranu, zarządca nieruchomości wydaje się mieć odpowiednie kolory.

@jsourd, to już mi się zdarzyło, kilka razy miałem problemy z kolorami i za każdym razem pochodził z tego menu, tej czy innej opcji, która sama wymknęła się spod kontroli... Wiem, że można to tutaj rozwiązać, ale nie mogę dać ci więcej wyjaśnień na temat wielkości zwierciadlanej...

ok pochodzi z suwaka Specular Disperssion/FLou, który w moim przypadku ma wartość 0,99. Z drugiej strony, jak ustawić ją domyślnie na odpowiednią wartość?

Co się stanie, jeśli uruchomisz ponownie?

1 polubienie

W rzeczywistości jest to genialne wyjaśnienie:

Tworzę część dodając kolor: ok parametr Dyspersja zwierciadlana/FLou =0,69

Włożyłem materiał + zmień kolor: ok parametr Dyspersja zwierciadlana/FLou =0,69

Zapisuję + zmieniam kolor:  parametr Dyspersja zwierciadlana/FLou = 0,99 więc pb....

Nie znam PK przy rejestracji ustawienie utknęło na 0,99.

Jaki jest temat? Ponieważ niektóre materiały mogą zmienić ten parametr.

Po zmianie materiału robisz CTRL Q i zostaje na 0,69?

Na ten temat znajduje się SPR od SolidWorks:

Pytanie:
Co powoduje, że kolor wygląda inaczej po wybraniu tego samego koloru z palety kolorów menedżera właściwości PropertyManager wyglądy?

Odpowiedź:
W menedżerze właściwości PropertyManager wyglądów znajdują się dwie zakładki: Podstawowa i Zaawansowana. Jeżeli do koloru, który został zastosowany do części, zastosowano do niego ustawienia zaawansowane, może on nadal mieć ten sam kolor, ale wyglądać inaczej w obszarze graficznym.

Na przykład, jeżeli do części zostanie zastosowany domyślny kolor biały, będzie ona miała określony wygląd, a jeśli Rzut zwierciadlany w obszarze Zaawansowany zostanie zmieniony z wartości domyślnej 0,67 na 0,975, wówczas część będzie "bielsza" w obszarze graficznym. Po edycji tego wyglądu części i kliknięciu koloru białego w palecie kolorów w obszarze Podstawowe, część przyciemni się, ponieważ ponownie stosowana jest domyślna biel, w której rozlewówka lustrzana nie została zmodyfikowana.

Zmiany w ustawieniach zaawansowanych można zapisać jako kolor niestandardowy, jeśli zachodzi potrzeba ponownego użycia w innych częściach lub złożeniu, klikając przycisk Zapisz wygląd.

https://customerportal.solidworks.com/eservice_enu/start.swe?SWECmd=InvokeMethod&SWEMethod=GotoRecord&SWEService=SWGotoRecord&ViewName=SW+Solution+Preview+View+eService&BusObject=Solution&BusComp=Solution&Id=1-112MYWM&SRN=

Edycja: musisz być z SolidWorks.com połączony, aby uzyskać dostęp do linku.

Kiedy zmieniam temat, działa to dobrze, to nagranie ustawia pb. Ale nie rozumiem pk.

Czy jest to podobny problem do tego?

https://www.youtube.com/watch?v=_chizSyyEDo

Edit: a priori to dla zgromadzeń.

A priori jest to błąd, tylko na twoim szkodniku, więc możesz spróbować zresetować ustawienia SolidWorks, jeśli je zapisałeś, lepiej będzie, w przeciwnym razie:

Musisz spróbować zresetować ustawienia SolidWorks, aby sprawdzić, czy nie  pochodzą one z konfiguracji stacji roboczej:

Zamknąć SolidWorks.

Przejdź do regedit (Start > Uruchom > regedit), a następnie zmień nazwę folderu na _OLD na końcu, na przykład (aby później przywrócić ustawienia):

HKEY_CURRENT_USER\Oprogramowanie\Solidworks\SolidWorks .... w zależności od wersji, którą chcesz zresetować.

Po ponownym uruchomieniu oprogramowania masz "fabryczne" ustawienia

Klucze licencyjne znajdują się w innym miejscu, więc nie ma ryzyka.

Z drugiej strony, jeśli to rozwiąże problem, dość skomplikowane jest ustalenie, który parametr w szczególności powoduje problem !

Jeśli zachowałeś starszą kopię ustawień, powinieneś ją wypróbować lub pobrać ustawienia z komputera kolegi, jeśli to możliwe.

W przeciwnym razie musisz ręcznie przywrócić wszystkie ustawienia, mając nadzieję, że później nie znajdziesz błędu !

Lub ostatnie rozwiązanie, zainstaluj ponownie lub napraw instalację SolidWorks !

Zobacz ten link : http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/Install_Guide/t_repairing_installation.htm

Więc odinstalowałem, a następnie ponownie zainstalowałem Solid (po próbie naprawy) bez poprawy. To samo dla parametrów, zostawiłem początkowe z ciała stałego, tj mm pb jak tylko zrobię nagranie przełącza się na wartość Dyspersji Zwierciadlanej/FLou na 0,99... 

Naprawdę trudne... a importując ustawienia komputera kolegi, gdzie to działa?

Gdzie są szablony dokumentów? Czy są podzieleni?

tak, wszystkie szablony dokumentów są udostępniane dodatkowo z moimi ustawieniami na stacji roboczej kolegi, brak PB...

Jak zaimportować ustawienia komputera?

Musisz użyć kreatora, aby skopiować ustawienia SolidWorks, znajduje się on w menu Start, w tym samym folderze co SolidWorks.

1) Eksport z komputera, który działa

2) Importuj na komputer, który nie działa.

Więcej informacji:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_copy_settings_wizard.htm