Mam mały problem, chyba błąd, z kolorami warstw rysunkowych.
Pozwól, że wyjaśnię:
Wczoraj wykonałem serię rysunków, nakładając czerwoną warstwę na części zainstalowane w budynku.
plan dla każdego pokoju i plan ze wszystkimi pokojami...
Ogólnie rzecz biorąc, nie tylko mam elementy, które pozostały w kolorze czerwonym, ale także takie, które zmieniły kolor na, gdy dziś rano otworzyłem MEP.
Ale dodatkowo, gdy chcę je zmienić z powrotem na czerwone, zaznacza je i zdaje sobie sprawę, że warstwa jest już na CZERWONYM... więc testuję, aby nałożyć inny kolor i nic nie pomaga, warstwa wraca do CZERWONEGO, podczas gdy pojawiają się w kolorze czarnym ...
Nic nie pomaga... Na wszelki wypadek dałem nawet środek do czyszczenia C... :)
Qd Najeżdżam myszką na zakładkę moich arkuszy u dołu ekranu, pokazuje mi miniaturę planu, a moje kawałki są w kolorze czerwonym, ale qd przechodzę przez ten arkusz na dużym ekranie, są czarne ... Błędy Solidworks, gdy nas trzymasz ...
@.pl tak, wczoraj działało dobrze, nagrywałem, zamknąłem okna, a dziś rano, kiedy ponownie się otworzył...
Ale kiedy spojrzysz na mój ekran, miniatury arkuszy (podgląd) pokazują moje części na czerwono...
Ma je w pamięci, po prostu kto jest leniwy dziś rano solidworks!:) ..
a poza tym @Thomas, nie, to niczego nie zmienia.
Ale nie wyjaśnia również, dlaczego warstwy są zablokowane.
Czerwona warstwa, chcę ją przewinąć na fioletowo, na przykład widzimy dziesiątą część sekundy, że warstwa się zmienia (nie kolor, nazwa warstwy), a w ślad za nią wraca do CZERWONEGO...
Spędzanie większej ilości czasu na naprawianiu błędów SOLIDWORKS niż na rysowaniu czy projektowaniu jest męczące. ^^
i odwrotnie, mam kawałki, które pozostały w kolorze czerwonym podczas wczorajszego nagrania i których też nie mogę przełączyć na, ponieważ warstwa pozostaje zablokowana ...
1. Wybierz adnotację, a następnie wybierz przycisk palety kolorów na pasku narzędzi Format linii. 2. Upewnij się, że pole wyboru "domyślne" jest zaznaczone. 3. Jeśli domyślne pole wyboru nie jest zaznaczone, wybrany kolor zastąpi kolor warstwy.
Ponadto ustawienie domyślne, niezależnie od tego, czy jest zaznaczone, czy nie, jest przenoszone do nowych adnotacji. Jeśli wszystkie adnotacje są tworzone w tym samym kolorze i nie przyjmują kolorów warstw, oznacza to, że domyślne pole nie jest zaznaczone.
Zobacz też:
Adnotacje i linie mogą mieć przypisany kolor, który zastępuje kolor zdefiniowany dla warstwy, na której się znajdują. Ten kolor jest stosowany za pomocą przycisku "Kolor linii" na pasku narzędzi "Format linii". Aby usunąć kolor z elementu, wybierz go, naciśnij przycisk "Kolor linii" i wybierz "Domyślny" z okna Edytuj kolor linii. Element powinien teraz odziedziczyć ustawienia kolorów warstwy.
1. Wybierz widok, a następnie wybierz przycisk palety kolorów z paska narzędzi formatu linii. 2. Upewnij się, że pole "domyślne" jest zaznaczone. 3. Jeśli domyślne pole wyboru nie jest zaznaczone, wybrany kolor zastąpi kolor warstwy.
Ponadto, jeśli ustawienie jest zaznaczone lub odznaczone, jest przenoszone do nowych adnotacji domyślnych. Jeśli wszystkie adnotacje są tworzone w tym samym kolorze i nie przejmują kolorów warstwy, oznacza to, że domyślnie jest to zaznaczone.
Adnotacje i linie mogą mieć przypisany kolor, który zastępuje kolor ustawiony dla warstwy, na której się znajdują. Ten kolor jest stosowany za pomocą przycisku "kolor linii" na pasku narzędzi "Format linii". Aby usunąć kolor z elementu, wybierz go, naciśnij przycisk "kolor linii" i wybierz "Domyślny" w oknie edycji koloru linii. Obiekt powinien teraz dziedziczyć ustawienia kolorów warstwy.
Otwieram moją 2-gą lożę 3D, otwieram moją kopię planu przez solidwroks, zmieniając odniesienie i wskazując tę nową lożę ... oraz .. Magia moje kawałki są w kolorze czerwonym. o.O Żyję w 4 wymiarze...
Ponownie otworzyłem moje pierwsze 3D i mój popaprany rysunek... A cud ... Nie lubię, gdy nie rozumiem ... ale jeśli znowu zadziała, mogę ponownie wybrać swoje plany. Korzystam z solidworks 2014 ...