Problem z krzywą rzutowaną

Cze wszystkim 

Nie mogę uzyskać profilu szkicu, aby podążać za trajektorią, jak widać na załączonym zdjęciu...

capture.png

W tym kontekście, część musi podążać za powierzchnią rury i zawsze kończę albo ze światłem dziennym, albo z interferencją...

cvapture.png

Kawałek w piżamie

capel.sldprt powiedział:

Witam @Thib

To normalne, że sprawy nie idą tak, jak chcesz.

1.  Użycie funkcji przemiatania nie jest najbardziej odpowiednie dla stosunkowo złożonych łączników, ponieważ twoja ćwiartka torusa jest nachylona w stosunku do rury. Lepiej byłoby użyć wygładzonej podstawy występu z co najmniej profilem początkowym i końcowym oraz prawidłową krzywą prowadzącą.
  2. szkic6 krzywej Curve2, która służy jako krzywa prowadząca, nie znajduje się na właściwej płaszczyźnie. Nie ma mowy, aby to się połączyło z twoją rurką. Musisz utworzyć nachyloną płaszczyznę co dwa, aby narysować dwie krzywe prowadzące (lub tylko jedną, aby zobaczyć)
  3.  Lepiej będzie obrobić niebieską część na obrazie, ponieważ tam wygenerowałeś ćwiartkę torusa o spiralnym kształcie. niemożliwe do osiągnięcia bez stemplowania, a nawet wtedy. Kocioł spędzi tam cholernie dużo czasu i będzie cię to kosztować obie ręce.

Moim zdaniem , mam wrażenie, że Twoja część wygląda bardziej jak pamięć podręczna niż część z inną funkcją (powiedz nam, do czego służy), jeśli jest to pamięć podręczna

• - Zacznij od planów, które wygenerują krzywe prowadzące, rzutując szkic
  • - na swoim kształcie litery U umieść większe skrzydła, na przykład 20 mm lub więcej zamiast 10,5 mm i wykonaj frezowanie, aby nadać kształt, który będzie pasował do rury.  
  • - wykonaj prosty kształt litery U i przerób, aby pasował do kształtu rurki.
  • - zadaj sobie pytanie, w jaki sposób zamierzasz wykonać ćwiartkę torusa w kształcie litery U, jeśli część już istnieje. Na pewno łatwiej jest zrobić go w trzech częściach spawanym (ale zobaczysz)

Jeśli skupimy się tylko na Twoim rysunku , musimy przynajmniej określić, czy główna powierzchnia Twojego U jest płaska, czy zniekształcona, jak widać na obrazie, który Ci załączam.

Pozdrowienia

2019-12-04_13_07_55-solidworks_premium_2019_sp1.0_-_capel_0___vue_piece_gauchie.sldprt.jpg
3 polubienia

Witam Zozo_mp, ta część służy do obwodu chłodzenia i planuję zrobić ją w trzech częściach (2 paski przyspawane z boku).

Nie widząc, jak zabrać się za blachę, próbuję z wygładzeniem.

Pewne jest, że ideałem byłoby, gdybym zamodelował go w blasze (zwłaszcza, że to ja będę potem wykonywał tę część!)

Jeśli masz rozwiązanie, jestem za tym!

Dziękuję za więcej niż wyczerpującą odpowiedź,

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry evening@Thibcapelli

Czy zamierzasz zrobić ten kawałek w 3 częściach?  
to znaczy duża powierzchnia U i dwa skrzydła U.

Nie jest trudno osiągnąć:

Jeśli umieścisz nachyloną płaszczyznę (ponieważ twoja część jest nachylona), która nałoży dużą na twarz, to po wykonaniu tej powierzchni utworzysz dwie płaszczyzny dwóch końców zgodnie z żądanym kątem (prostopadłym lub pionowym do osi rury)

Masz więc zarówno profile dwóch małych skrzydeł, jak i duże płaskie powierzchnie.

Gdy wszystko jest spłaszczone, tworzysz swój MEP i masz wyrafinowany kształt do cięcia laserowego lub śledzenia, jeśli odbywa się to z przekazaniem.

Pozdrowienia

1 polubienie

Obraz wart wielu przemówień, oto zasada w kilka minut.

Po prostu dodaj  dwa małe skrzydła z 2 różnymi szkicami i to wszystko. Mówię szkice dla dwóch małych skrzydełek, ponieważ twoje spłaszczenie będzie łatwiejsze.

Pozdrowienia

2019-12-04_19_46_59-solidworks_premium_2019_sp1.0_-_courbe_projetee.sldprt.jpg
2 polubienia

Dobry wieczór

Oto druga faza, która generuje małe skrzydło (które można spłaszczyć, gdy całość zostanie przekształcona w blachę.

Tutaj połączyłem małe skrzydło i duże skrzydło, ale wystarczy, że duże i małe skrzydło nie stykają się ze sobą, aby wszystko bez PB legło na płasko. (Duży jest już płaski)

Po prostu postępuj w ten sam sposób dla drugiego małego skrzydła.

Zauważysz, że wszystko zaczyna się od ujęć pod odpowiednim kątem , a zwłaszcza od zwymiarowanych i całkowicie ograniczonych szkiców.  ;-) ;-) 

Pozdrowienia

2019-12-04_20_02_17-solidworks_premium_2019_sp1.0_-_courbe_projetee_2eme_phase.sldprt.jpg
2 polubienia

Dobry wieczór Zozo_mp

Wysyłam Ci nowy zrzut ekranu, część nie jest dokładnie taka, jak ją narysowałeś.

Element, który muszę zrobić, to ten podświetlony

Pozdrowienia

capture.png

Uwaga @Thibcapelli

OOOoooopsss Dostałem zły kierunek, ale to nie zmienia zasady.

Dam ci część we właściwy sposób i opublikuję ją ponownie (przepraszam za błąd)

Pozdrowienia

EDIT: @thibcapelli widziałem przed sobą błąd ;-)

2 polubienia

Dobry wieczór @tous

Zawiera najlepszą odpowiedź na zamknięcie tematu.....     MDR (Lek MDR

Do zobaczenia w następnej dobrej odpowiedzi   ;-) ;-) ;-)

3 polubienia

Kiedy widzimy ostatni zrzut ekranu, który ustawia kontekst, widzimy, że moglibyśmy przejść bezpośrednio na spiralę bez konieczności wykonywania projekcji...
Biorąc pod uwagę liczbę problemów ze spłaszczaniem schodów spiralnych, z którymi się uporaliśmy, został on spalony w mniej niż 2!

2 polubienia