Mam mały problem z moją rodziną pokoi. Kiedy tworzyłem swoją rodzinę części, nie zauważyłem, że koniec mojego nazewnictwa części był zwiększany. Jest to odzwierciedlone we właściwościach w nazwie konfiguracji. W pewnym sensie tego właśnie chcę. Po zauważeniu mojego błędu poprawiam plik excel Ale nazwa konfiguracji się nie zmienia.
Witam; Musisz zmodyfikować pierwszą kolumnę swojej rodziny części w Excelu (tę, która nie ma nagłówków...) musisz także upewnić się, że zaznaczyłeś pole aktualizacji między Excelem a 3D (kliknąć prawym przyciskiem myszy ikonę rodziny części w SOLIDWORKS).
Tak, dlatego musisz mieć kolumnę bez rzeczywistego powiązania z rodziną części, która powoduje problem. Opublikuj swój kawałek z rodziną (śruba nie powinna mieć zbyt wiele prywatności) Zwykle po naciśnięciu przycisku OK na krótko pojawia się komunikat z nazwą kolumny, która jest błędna. (dla mnie w prawym górnym rogu okna pokoju lub AS.
Witam; Zgadzam się z @sbadenis ... Zawsze jest inne (zapasowe) rozwiązanie: usuń rodzinę części (utwórz kopię zapasową, jeśli masz równania w Excelu...). Ręcznie zmień nazwy konfiguracji bezpośrednio w Solidworks, a następnie przebuduj rodzinę części. … nagle przychodzi mi do głowy pytanie: czy korzystasz z "Configuration-publisher"? Może to być czynnik blokujący aktualizację.
Aby uzupełnić @Maclane kolumny, które są bezpieczne (zazwyczaj typu A1@Esquisse1 umieszcza się je na 1. miejscu w pliku Excel, a jeśli w ostatniej kolumnie znajduje się kolumna z formułą, ponieważ kolumny, które nie są używane dla wymiarów, mają tendencję do blokowania zmian w rodzinie części.
Witam; Właśnie otworzyłem twój plik: Kilka małych punktów.
Równaniami należy zarządzać bezpośrednio z arkusza kalkulacyjnego Excel, a nie za pomocą Solidworks.
2) Ukryłeś przed nami, że używasz konfiguracji pochodnych... W takim przypadku radzę wyeksportować parametry "@PARENT" do Excela (zwłaszcza jeśli chcesz zmienić ich nazwę. => Pamiętaj, aby zmienić ustawienie @Parent , jeśli zmieniasz nazwy swoich konfiguracji...
Zgodnie z sugestią @sbadenis unikaj kolumn bez nagłówków (czerwona ramka i zielona ramka i nie tylko) w środku kontrolowanych wartości. (Pozostaw co najmniej jedną kolumnę całkowicie pustą między parametrami konfiguracyjnymi (wymiarami i właściwościami) a kolumnami czysto Excela (konkatenacje/równania...).
=> Biorąc pod uwagę ilość nieścisłości, radzę zrobić małą kopię zapasową pliku Excel, usunąć tabelę w Solidworks, aby zacząć od zdrowszej podstawy...
3b) Opcjonalnie: Użyj funkcji Excela, takich jak " Concat " lub " Concatenate " zamiast akumulacji " A "&" B "&" C "&" " ...
Uwaga osobista: Mimo że możliwe jest poproszenie Solidworks o przestrzeganie kolejności ustalonej w programie Excel, a nie organizacji alfanumerycznej... Radzę skorzystać z formuły Excel: TEKST(" B1 ";" 000 ") = > jeśli wartość w komórce B1 i " 2 ", Excel konwertuje ją na " 002 " (w zależności od ilości ZERO w formule. (Bądź ostrożny, to nie działa z szyframi dziesiętnymi (z przecinkami lub kropkami).
Erratum: Właśnie zauważyłem, że masz już parametr @Parent w swojej rodzinie części... Przegapiłem to, ponieważ dla mnie ta wartość zawsze znajduje się bezpośrednio na drugiej pozycji (2 kolumna).