Problem z założeniem rodziny

Witam

Mam mały problem z moją rodziną pokoi.
Kiedy tworzyłem swoją rodzinę części, nie zauważyłem, że koniec mojego nazewnictwa części był zwiększany. Jest to odzwierciedlone we właściwościach w nazwie konfiguracji.
W pewnym sensie tego właśnie chcę.
image
Po zauważeniu mojego błędu poprawiam plik excel
image
Ale nazwa konfiguracji się nie zmienia.

Gdzie jest mój problem?

Pozdrowienia

Witam;
Musisz zmodyfikować pierwszą kolumnę swojej rodziny części w Excelu (tę, która nie ma nagłówków...)
musisz także upewnić się, że zaznaczyłeś pole aktualizacji między Excelem a 3D
(kliknąć prawym przyciskiem myszy ikonę rodziny części w SOLIDWORKS).

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witaj Maclane
Zmodyfikowałem pierwszą kolumnę (drugi obraz mojej wiadomości)

Myślę, że pole jest zaznaczone
(Rodzina pokoi, kliknięcie prawym przyciskiem myszy, funkcja edycji)

Ale to nie jest aktualizowane.

Pozdrowienia

PS: Używam SW2016

Właśnie zauważyłem, że gdy zamykam Excela, pojawia się komunikat: Brak wystąpień rodziny ...
image
Czy to dlatego SW nie aktualizuje wady monety?

Tak, dlatego musisz mieć kolumnę bez rzeczywistego powiązania z rodziną części, która powoduje problem.
Opublikuj swój kawałek z rodziną (śruba nie powinna mieć zbyt wiele prywatności)
Zwykle po naciśnięciu przycisku OK na krótko pojawia się komunikat z nazwą kolumny, która jest błędna. (dla mnie w prawym górnym rogu okna pokoju lub AS.

2 polubienia

Witam;
Zgadzam się z @sbadenis ...
Zawsze jest inne (zapasowe) rozwiązanie: usuń rodzinę części (utwórz kopię zapasową, jeśli masz równania w Excelu...).
Ręcznie zmień nazwy konfiguracji bezpośrednio w Solidworks, a następnie przebuduj rodzinę części.
… nagle przychodzi mi do głowy pytanie: czy korzystasz z "Configuration-publisher"? Może to być czynnik blokujący aktualizację.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Aby uzupełnić @Maclane kolumny, które są bezpieczne (zazwyczaj typu A1@Esquisse1 umieszcza się je na 1. miejscu w pliku Excel, a jeśli w ostatniej kolumnie znajduje się kolumna z formułą, ponieważ kolumny, które nie są używane dla wymiarów, mają tendencję do blokowania zmian w rodzinie części.

3 polubienia

Witam

Czy możesz udostępnić swój plik, abym mógł na niego spojrzeć, wciąż mam 2016 rok.

Witam
Oto rodzina Piéce'ów.
Śruba z szerokim okrągłym Torx ISO 14583-2011.SLDPRT (645.4 KB)

Został nagrany w SW2016

Istnieją nazwy konfiguracji, których nazwy zostały zmienione ręcznie
Miałem do czynienia tylko z M2 i M6

@Maclane
Nie mam " Configuration-publisher "

Pozdrowienia

Witam;
Właśnie otworzyłem twój plik:
Kilka małych punktów.

1. Równaniami należy zarządzać bezpośrednio z arkusza kalkulacyjnego Excel, a nie za pomocą Solidworks.
    image

2) Ukryłeś przed nami, że używasz konfiguracji pochodnych... W takim przypadku radzę wyeksportować parametry "@PARENT" do Excela (zwłaszcza jeśli chcesz zmienić ich nazwę.
image
=> Pamiętaj, aby zmienić ustawienie @Parent , jeśli zmieniasz nazwy swoich konfiguracji...
image

1. Struktura Excela:

Zgodnie z sugestią @sbadenis unikaj kolumn bez nagłówków (czerwona ramka i zielona ramka i nie tylko) w środku kontrolowanych wartości. (Pozostaw co najmniej jedną kolumnę całkowicie pustą między parametrami konfiguracyjnymi (wymiarami i właściwościami) a kolumnami czysto Excela (konkatenacje/równania...).

=> Biorąc pod uwagę ilość nieścisłości, radzę zrobić małą kopię zapasową pliku Excel, usunąć tabelę w Solidworks, aby zacząć od zdrowszej podstawy...

Jednak oto moja propozycja dla Twojej rodziny części (do sprawdzenia/sprawdzenia przez Ciebie...)…
Arkusz roboczy w formacie ISO 14583-2011.xlsx z stożkowym stożkowym stożkowym Torx (24.7 KB)

3b) Opcjonalnie: Użyj funkcji Excela, takich jak " Concat " lub " Concatenate " zamiast akumulacji " A "&" B "&" C "&" " ...

Uwaga osobista:
Mimo że możliwe jest poproszenie Solidworks o przestrzeganie kolejności ustalonej w programie Excel, a nie organizacji alfanumerycznej... Radzę skorzystać z formuły Excel:
TEKST(" B1 ";"  000 ") = > jeśli wartość w komórce B1 i " 2 ", Excel konwertuje ją na " 002 " (w zależności od ilości ZERO w formule. (Bądź ostrożny, to nie działa z szyframi dziesiętnymi (z przecinkami lub kropkami).

Erratum: Właśnie zauważyłem, że masz już parametr @Parent w swojej rodzinie części... Przegapiłem to, ponieważ dla mnie ta wartość zawsze znajduje się bezpośrednio na drugiej pozycji (2 kolumna).

Pozdrowienia.

3 polubienia

Dziękuję Maclane za konstruktywną odpowiedź.

Zamierzam przyjrzeć się i zastosować twój plik Excela.

Pozdrowienia