Cze wszystkim
Chcę mieć odpowiedź na problem, którego tak naprawdę nie rozumiem.
Kiedy wykonuję symulację, powierzchnia aplikacji wydaje się zmieniać wynik. Moje pytanie jest proste, jeśli wezmę przykład belki spoczywającej na osi, jeśli położę 5000N na całej belce, wynik naprężenia jest większy niż wtedy, gdy przyłożę siłę na końcu.
Na zdjęciu 1 widzimy montaż z interesującym mnie obszarem w czerwonej ramce
Na zdjęciu 2 tylko izolowana część, na której chcę sprawdzić ograniczenia
Na zdjęciu 3, gdy przykładam siłę do całego UPN
Na zdjęciu 4, gdy przyłożę tę siłę na końcu UPN
Mam wrażenie, że Solidworks nie traktuje UPN (i przyspawanego do niego widełka) jako całości, która porusza się tylko w żądanych kierunkach
photo_1.bmp
Witam
O ile się nie mylę, w Twoim poście widzę tylko jedno zdjęcie
Musimy zobaczyć różne wektory, których używasz , aby Ci pomóc.
W twoim przykładzie należy wziąć pod uwagę tylko górne belki (tę, która podtrzymuje górę).
Siła działająca na oś czerwonego obszaru zmienia się cały czas wraz ze wzrostem wysokości. Maksymalny wysiłek jest oczywiście wtedy, gdy wszystko jest nie działa. SW zajmuje się wszystkim, musi to wynikać ze sposobu, w jaki to przyjmujesz.
Pozdrowienia
Rzeczywiście, przepraszam, że nie zauważyłem, że opublikowano tylko jedną...
Dlatego moje testy są wykonywane zwłaszcza gdy montaż znajduje się w dolnej części.
photo_2.bmp
A to jest wtedy, gdy przykładam siłę tylko do końcówki UPN
photo_4.bmp
Witam
Po pierwsze, nie ma sensu wkładać wysiłku w UPN, jeśli chcesz przetestować oś i jej mocowanie
Twoje wysiłki muszą być skierowane w oś UPN (równolegle do czoła końca UPN, ponieważ siły są ściśle osiowe. Ostrożny! Ale widziałeś to :-) Ogólne siły są podzielone przez dwa na cztery w porównaniu z obciążeniem na płaskowyżu.
Istnieje arkusz Excela, który oblicza wszystkie wysiłki. Jest to bardzo przydatne, aby poznać rzeczywiste siły na każdej osi przed wykonaniem symulacji
Crodally powiedział:
Witam
Prawdą jest, że wprowadzenie UPN nie ma sensu, chyba że ma się poczucie siły. Jeśli chodzi o obciążenia, stół ma podnieść 2 TB, stąd 5000 N na każdym z UPN dwóch nożyczek.
Nie chodziło tak naprawdę o "konkretny" przypadek, ale o to, że ta sama siła przyłożona w dwóch miejscach UPN nie daje tej samej siły na osi. (Będzie to 42CD4T, nie martwię się o oś) Dotyczyło to przede wszystkim dwóch jastrychów.
Chciałbym wiedzieć, jak solidworks oblicza, wydaje się, że nie bierze pod uwagę, że spawany zespół (UPN i widełko) może poruszać się tylko o wskazane siły. Gdyby kiedykolwiek uważał, że UPN jest zamocowany po drugiej stronie, siła powinna być większa, gdy przyłożę go tylko na jego końcu. Natomiast tutaj jest odwrotnie.
Przepraszam, nie sądzę, żebym mógł wyrazić swoje niezrozumienie dotyczące wyniku uzyskanego przez Solidworks.
Nie ma sprawy!
ale postaraj się ustawić swoją siłę równolegle do końca UPN, i tak będzie sprawiedliwiej
Jeśli położysz krawędź SW, weź pod uwagę, że cała siła jest skoncentrowana dokładnie w tym obszarze, przykłada ją do mniejszej powierzchni, aby ująć to w inny sposób.
W każdym razie w prawdziwym życiu wysiłki zgodnie z osią UPN
Jeśli wykonasz pełne simu z ładunkiem tylko na tacy, zobaczysz, jak płoną twoje UPN.
Pozdrowienia
Ok, dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrowienia