Problem naprężeń w Solidworks

Witaj społeczności,

Potrzebuję twojej pomocy

Mam zespół "koła zębatego" napędzanego hakiem, który porusza się tam i z powrotem wokół stałej osi obrotu. (patrz zdjęcie)

Chciałbym, żeby kiedy podniosę hak ("elastyczny hak", który odkształci się, aby złapać następne wycięcie), koło zębate przesuwa się do przodu o jeden stopień, a kiedy wracam w dół, przechodzi do następnego wycięcia i tak dalej, czy masz rozwiązanie?

Z góry dziękuję

1.png
1 polubienie

Pierwszym problemem jest "elastyczność" haka.

W takim razie nie jestem pewien, czy można "ograniczyć" system zapadkowy (aby sprawdzić, czy istnieje ograniczenie ograniczające obrót tylko w jednym kierunku).

Witam

Nie sądzę, aby było to możliwe przy podstawowych funkcjach oprogramowania.

Jerome

Nie chcę widzieć wygięcia haka, ale tylko ruch przekładni przy każdym uniesieniu haka, ale jeśli jest interferencja między 2 częściami, nie przeszkadza mi to

Dziękuję

Hello@Tidjo

Jeśli usuniemy niejasności wokół słowa elastyczny, to wydaje mi się to możliwe, ponieważ sprowadza się ono mniej więcej do funkcji "cam - against câme".

Należy sprecyzować, czy ma to być animatik z mniej lub bardziej skomplikowaną kinematyką, czy też służy tylko do celów prezentacyjnych (jak w przypadku hamulca ręcznego). W zależności od każdego przypadku i poszukiwanej precyzji, musimy być w stanie spełnić Twoje życzenie, nawet jeśli oznacza to posiadanie niewidocznych, ale funkcjonalnych części.

Do czytania  ;-)

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj Zozo_mp

Rzeczywiście, nie chcę przedstawiać wygięcia, ale po prostu ruch haka w górę iw dół, który obraca koło zębate nacięcie po nacięciu w celu prezentacji klientowi.

Dziękuję 

1 polubienie

Witam

Jeśli masz "badanie ruchu", możesz kontrolować swoje ograniczenia, a tym samym mieć płynną animację, ale będzie to nieco nużące.

Wypróbuję system krzywkowy, counter-cam to chyba co będzie najłatwiejsze.

Czy możesz opublikować część ASM, której to dotyczy?

Twój przypadek jest ciekawy i być może istnieje inne rozwiązanie, ale łatwiej będzie mi je znaleźć, jeśli będę miał części przed sobą.

Myślę o ograniczeniu między krawędzią a linią, które miałoby kształt przemieszczenia pionowego. Jest to wariant cam-to-cam, który jest trudniejszy do wdrożenia.

Pozdrowienia

1 polubienie