Mam zespół "koła zębatego" napędzanego hakiem, który porusza się tam i z powrotem wokół stałej osi obrotu. (patrz zdjęcie)
Chciałbym, żeby kiedy podniosę hak ("elastyczny hak", który odkształci się, aby złapać następne wycięcie), koło zębate przesuwa się do przodu o jeden stopień, a kiedy wracam w dół, przechodzi do następnego wycięcia i tak dalej, czy masz rozwiązanie?
W takim razie nie jestem pewien, czy można "ograniczyć" system zapadkowy (aby sprawdzić, czy istnieje ograniczenie ograniczające obrót tylko w jednym kierunku).
Nie chcę widzieć wygięcia haka, ale tylko ruch przekładni przy każdym uniesieniu haka, ale jeśli jest interferencja między 2 częściami, nie przeszkadza mi to
Jeśli usuniemy niejasności wokół słowa elastyczny, to wydaje mi się to możliwe, ponieważ sprowadza się ono mniej więcej do funkcji "cam - against câme".
Należy sprecyzować, czy ma to być animatik z mniej lub bardziej skomplikowaną kinematyką, czy też służy tylko do celów prezentacyjnych (jak w przypadku hamulca ręcznego). W zależności od każdego przypadku i poszukiwanej precyzji, musimy być w stanie spełnić Twoje życzenie, nawet jeśli oznacza to posiadanie niewidocznych, ale funkcjonalnych części.
Rzeczywiście, nie chcę przedstawiać wygięcia, ale po prostu ruch haka w górę iw dół, który obraca koło zębate nacięcie po nacięciu w celu prezentacji klientowi.
Jeśli masz "badanie ruchu", możesz kontrolować swoje ograniczenia, a tym samym mieć płynną animację, ale będzie to nieco nużące.
Wypróbuję system krzywkowy, counter-cam to chyba co będzie najłatwiejsze.
Czy możesz opublikować część ASM, której to dotyczy?
Twój przypadek jest ciekawy i być może istnieje inne rozwiązanie, ale łatwiej będzie mi je znaleźć, jeśli będę miał części przed sobą.
Myślę o ograniczeniu między krawędzią a linią, które miałoby kształt przemieszczenia pionowego. Jest to wariant cam-to-cam, który jest trudniejszy do wdrożenia.