Problem z punktacją wątku

Witam

W moim modelu 3D tworzę siatkę: G1/2 (patrz rysunek 1)

a kiedy wymiaruję go na rysunku, odnotowuje go w systemie metrycznym (patrz rysunek 2)

Nie rozumiem dlaczego, czy masz rozwiązanie?

Dziękuję za odpowiedzi.

Michał G.

SW 2014 SP3.0

pb-cotation_filet.jpg

Witam, w jaki sposób wstawiłeś swoją wycenę?

Za pomocą "Smart Dimensioning" czy "Symole for Drilling"?

Spróbuj z pierwszym narzędziem.

Edycja: Zrobiłeś swoją dziurę za pomocą czarodzieja piercingu.

Więc albo używasz inteligentnego cytatu, w przeciwnym razie zawsze możesz usunąć ten symbol ręcznie, klikając go i przechodząc do lewego okienka. W polu "Tekst oferty" pozostaw tylko <DIM>

Witam

Symbol musi być używany do wiercenia, a nie prostego wymiaru:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_add_hole_callouts.htm

1 polubienie

@ Bartek

za pomocą inteligentnego cytatu, zauważa mnie M20.96

Za pomocą symbolu cytatu wiercenia: ja zauważa średnicę. i głębokość.

Tak więc ani jedno, ani drugie nie jest dobre.

Mam swojego posła do Parlamentu Europejskiego. umieszczając notatkę, ale jest to rozwiązanie tymczasowe, chciałbym poznać powód, dla którego SW nie robi tego poprawnie.

Tak, mogłem to również zmienić w polu cytatu. ale to też nie rozwiązuje mojego Pb. dlaczego SW nie robi tego poprawnie.

Możesz usunąć głębokość symbolu wiercenia w prawym panelu po kliknięciu symbolu.

Jest to <HOLE_DEPTH> część, którą można usunąć, aby mieć tylko średnicę.

Wykonałem otwór z stożkowym M5 za pomocą kreatora wierteł.

Kiedy oceniam go za pomocą inteligentnych ocen, stawia Ø5mm

a kiedy robię notatkę, wkłada mi otwór z stożkowym Ø5mm ... itd....

Więc w domu nie ma zmartwień.

Czy zmieniłeś coś w opcjach Solidworks?

Zrobiłem więc wszystko od zera.

Wziąłem wiertło gwintowane g1/81.

Coś zauważyłem. Kiedy oceniam wiercenie za pomocą inteligentnego wymiarowania i modyfikuję wiercenie, wymiar dodaje M z przodu, a kiedy umieszczam swój wymiar po wykonaniu wiercenia, umieszcza Ø... bez litery M

Dziwaczny....

Wniosek: dla mnie musisz potem ocenić kolczyki. A gdy tylko nastąpią zmiany w wierceniach, trzeba ponownie wypłynąć...

cote.png
1 polubienie

@pl

Nie chcę z niego korzystać. wiercenie lub głębokość

@ Bartek

Nic nie zmieniłem.

Drogi mi też, to działa dla sieci metrycznej.

Exp: za pomocą inteligentnych wymiarów = M10, jeśli jest mierzony na przerywanej linii, reprezentuje sieć wokół

Otwór      

za pomocą inteligentnych cudzysłowów = Dia. 8.5 Jeśli zostaniesz złapany podczas wycieczki

Za pomocą symbolu cytatu wiercenia: ja zauważa średnicę. i głębokość.

mój PB jest z gwintem ISO "Gwintowanie otworów do rury prostej" G1/2

Ocena nie może dać ci G1/2, ale po symbolach przekłuwania powinna. Ponieważ tak nie jest, istnieje duża szansa, że pochodzi on z pliku konfiguracyjnego symbolu wiercenia (calloutformat.txt).

Zacznij od zlokalizowania miejsca, w którym się znajduje: Narzędzia/Opcje/Lokalizacje plików/Plik definicji formatu symbolu wiercenia.

Przejdź do tego folderu za pomocą eksploratora i zmień nazwę bieżącego pliku calloutformat.txt.

Skopiuj/wklej plik, który załączam do Ciebie. Jest dostosowany, niekoniecznie tak, jak chcesz, ale przynajmniej zobaczysz, czy działa.

calloutformat.txt
6 polubień

Obraz, który Was przekona :)

screenshot476.jpg
2 polubienia

@ Benoit.LF

:) Dziękuję za plik "calloutformat.txt", który działa, wszystko, co muszę zrobić, to znaleźć odpowiednią linię konfiguracyjną w środku, aby zaimportować je do mojego pliku.

Dsl nie miał czasu odpowiedzieć ani wczoraj, ani dziś rano, za dużo pracy.

PS: dziękuję @ wszystkim

W tym pytaniu http://www.lynkoa.com/forum/cao/cotation-percages umieściłem dokument roboczy Excela, aby znaleźć sposób na dostosowywanie symboli. Wydaje mi się, że łatwiej jest się w nim odnaleźć.

Powodzenia, to może zająć dużo czasu!

1 polubienie