Witam
Mam mały problem z elementami geometrycznymi (linie, punkty) edytora kształtów generatywnych.
Chciałbym umieścić pociągnięcia w różnych kolorach.
Z drugiej strony moje pociągnięcia pojawiają się w kolorze czarnym, a kolor nadal pozostaje, nawet jeśli zmienię właściwości kolorystyczne elementu.
Prawdopodobnie istnieje opcja, która jest aktywna i uniemożliwia mi zmianę koloru pociągnięć.
Czy masz jakieś pomysły, jak dostosować kolory makiet w CATIA? Dlaczego wydaje się, że kolor utknął pod moją sesją?
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam
Jeśli dotyczy to planu, zobacz tutaj:
http://catiadoc.free.fr/online/bascudr_C2/bascudr0009.htm
Zaznacz pola :
- Dziedziczenie kolorów 3D
- Projekt szkieletowy 3D
(Menu, aby się tam dostać: opcje narzędzi, projektowanie mechaniczne > widok kreślarski)
Witam
Jeśli to w zespole linie, kropki, szkice są wyświetlane w kolorze czarnym, kolor nałożony na wystąpienie części musi zostać usunięty i umieszczony na części, ale nie w kontekście złożenia.
Edycja: gdy tylko zmienisz właściwość graficzną wystąpienia części w złożeniu, elementy szkieletowe i szkice pojawiają się w kolorze czarnym, nie ma opcji, aby uniknąć tego zjawiska (jest to bardzo nieprzyjemne, zwłaszcza jeśli używasz ciemnego koloru tła, na ciemnoniebieskim nie jest świetny). jeśli umieścimy kolor na części poza kontekstem złożenia, jest OK.
2 polubienia
Idealny Franck.
Myślę, że dokładnie zidentyfikowałeś mój problem.
Więc jeśli podsumuję, musisz umieścić kolory na poziomie części, a nie instancji.
Musiałem zmienić ich kolory za pomocą instancji, a nie przez część części i w kontekście montażu, stąd moje obawy.
Jak jednak mogę teraz wrócić, aby usunąć kolor z elementów geometrycznych? i że kolory, które definiuję na poziomie moich części, wypadają dobrze.
Z góry dziękuję za pomoc.
W kontekście montażu po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy instancję / Właściwości: w polu wybierz zakładkę Wykres (kolor), a następnie brak koloru.

1 polubienie
Idealnie, odblokowałeś mnie idealnie i udało mi się usunąć kolor, który miałem na moich makietach w moim montażu.