Problem z cięciem na rysunku

W poście, gdy wykonuję cięcie na rysunku, otrzymuję następujący komunikat:

"Nie można poprawnie wybrać modelu na podstawie linii cięcia.......... "

Jeśli zweryfikuję, mój widok staje się przestarzały:

Otworzyłem tę pla na moim poście.

Po otwarciu pojawia się komunikat, a widoki mają ten kolor, ALE (cudem czy nie?) problem zniknął natychmiast....

2015-04-28-_message_ligne_de_coupe.jpg

Twój komponent E1645_C0000800030R0_01 w błędzie

To nie jest powierzchnia

@+ ;-))

1 polubienie

Jeśli edytujesz linię szkicu, kto tworzy Twoje cięcie?

Edytujesz linię cięcia, a następnie wydłużasz ją tak, aby wycinała cały widok.

Rekonstrukcja i presto:!

1 polubienie

Witam

Czasami trzeba powiększyć cięcie tak, aby dobrze wystawało z części/zespołu, który ma być cięty lub, jak mówi gt22, istnieje część powierzchniowa, która powoduje błąd.

1 polubienie

nie, nie ma powierzchni (nie ma importowanych brył ani importowanych powierzchni), jest to tylko objętość w 100% zaprojektowana z SW2014

1 polubienie

Tak, tekst mówi, aby sprawdzić, czy linia cięcia przechodzi przez model lub komponenty

Więc z pewnością Twoja linia cięcia nie jest w całości pokryta Twoim pokojem

Za wszelką cenę musi przepełnić twój pokój

Zobacz między innymi ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-profondeur-de-coupe-et-coupe-locale

@+ ;-))

A przesuwając puchar o kilka dziesiątych lub znacznie więcej, zawsze ten sam błąd?

1 polubienie

chyba, że linia cięcia jest umieszczona dokładnie na płaszczyźnie symetrii

więc musisz go przesunąć o kilka dziesiątych mm

mieliśmy już ten błąd kilka razy na SW

Nigdy nie umieszczaj linii cięcia na płaszczyźnie lub osi symetrii

@+ ;-))

Po co tłumaczyć, że w pracy nie mam problemu, skoro w pracy kolegi mam ten problem?

Bardziej zainteresował mnie problem z konfiguracją (w opcjach) ale nie widzę gdzie?

Jeśli widoki zmieniły kolor, oznacza to, że nie są już poprawne.

Ale ponieważ zostały nagrane w drugiej stacji, PB częściowo zniknął.

Nawiasem mówiąc, otwierając go ponownie w pierwszym poście, czy wraca, czy nie?

Jeśli naprawdę chcesz wiedzieć, czy konfiguracja stacji roboczej jest zagrożona, postępuj zgodnie z moim samouczkiem, aby zresetować ustawienia SolidWorks:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/reinitialiser-les-parametres-solidworks

Następnie, jeśli to rozwiąże problem i aby dowiedzieć się, który parametr był przyczyną, możesz (ale jest to żmudne!) wyodrębnić dwa rejestry (ten, który działa i ten, który nie działa) i porównać je na przykład z WinMerge. Ale to wymaga czasu!

1 polubienie

Witam, to samo przydarzyło mi się na planie montażu z takim samym cięciem jak to na planie detalu danej części. Okazuje się, że na płaszczyźnie detalu linia cięcia przecina 3D poprawnie, podczas gdy na planie ogólnym nie jest, i sam siebie obwinia.

I choć może się to wydawać zaskakujące, okazuje się, że było to po prostu związane z przesunięciem tej części o 180° na jej osi obrotu, a przecież jest symetryczne, proste odwrócenie naprężeń na pokrywających się płaszczyznach może zaoszczędzić mnóstwo czasu... (ale dlaczego ??? wciąż szukam...)