Jestem całkiem nowy w solidworks i zabieram się za powierzchnię, aby zrobić osłonę robota. Z tego, co widziałem, funkcja zeskanowanej powierzchni dobrze się do tego nadaje. Jednak napotykam problemy, gdy próbuję to zrobić z krzywymi prowadzącymi. Załączam zdjęcie moich szkiców:
Zależało mi na tym, aby szkice były tej samej długości i zaczynałem od profilu.
Kiedy próbuję mojej funkcji, otrzymuję:
Nie rozumiem, dlaczego moje przeciągnięcie nie sięga aż do końca osi. Czy robię coś źle?
Nie, udało mi się to zrobić również gdy bawiłem się szukając jak to zrobić, efekt końcowy musi wyglądać tak:
Jest to kawałek, który znajduje się na górze, więc musi przyjmować ogólne kształty. W pomyśle profil znajduje się na górze obrazu, a oś schodzi na dół.
Czy możesz opublikować zdjęcia jako załącznik? Nie widzimy zbyt wiele. Nie każdy z nas wie, jak czytać plik z najnowszą wersją. Do załącznika użyj tego przycisku
Chcę tylko ubrać przód kawałka tak, jak na zdjęciu (wybaczcie mój talent do malowania). Na początku staram się zrobić prosty projekt, aby zrozumieć, jak sprawić, by funkcja działała, później zajmę się detalami, które lepiej pasują do kształtu.
Jeśli nie przebiega do końca, oznacza to, że krzywa prowadząca składa się z kilku segmentów. Tak więc wyciągnięcie zatrzymuje się na końcu pierwszej krzywej prowadzącej
Musisz użyć narzędzia Dopasuj splajn , które przekształca geometrie "N" w pojedynczy splajn (zajrzyj do pomocy oprogramowania z Dostosuj splajn, jest to bardzo dobrze wyjaśnione)
Patrząc na istniejące szkice, mam wrażenie, że funkcją, której należy użyć, jest raczej wygładzanie niż przeciągnięcie. Czy oczekiwany kształt wygląda tak:
Jeśli tak, funkcja istnieje zarówno na powierzchni, jak i objętości. Twoja wersja oprogramowania?
W porównaniu z twoim początkowym pytaniem [[dlaczego mój skan nie idzie do końca osi.]] Odpowiedziałem, ale moim zdaniem, biorąc pod uwagę złożoność okładki, nie uda mi się, suaf łącząc kilka tomów razem. Lepiej byłoby zacząć od pełnego woluminu złożonego z kilku połączonych woluminów, co już nie będzie łatwe, a następnie przekształcić go w powłokę.
Innym rozwiązaniem jest praca na powierzchni, a następnie zagęszczenie, ale jeśli nie opanujesz jej zbyt dobrze, zmęczysz się.
Korzystałem już z funkcji dostosuj splajn, ale wygląda na to, że problem i tak bierze się stamtąd, ponieważ gdy zwiększam rozmiar pierwszego segmentu, powierzchnia idzie dalej (używam soldworks 2019).
Dziękuję m.blt, to jest rzeczywiście to, co próbuję zrobić, jednak nie mogę zrobić tego samego co ty, czy dobrze używasz funkcji wygładzonej powierzchni? Jeśli nie, czy możesz wysłać mi część, abym zrozumiał, jak to zrobiłeś. Dziękuję bardzo
Korzystałem już z funkcji dostosuj splajn, ale wygląda na to, że problem i tak bierze się stamtąd, ponieważ gdy zwiększam rozmiar pierwszego segmentu, powierzchnia idzie dalej (używam soldworks 2019).
Dziękuję m.blt, to jest rzeczywiście to, co próbuję zrobić, jednak nie mogę zrobić tego samego co ty, czy dobrze używasz funkcji wygładzonej powierzchni? Jeśli nie, czy możesz wysłać mi część, abym zrozumiał, jak to zrobiłeś. Dziękuję bardzo
Plik jest w załączeniu, w wersji SW 2019. "Zmiękczyłem" krzywe prowadzące prostokątnych kształtów, z grubsza zbliżając się do nich za pomocą splajnów. W ten sposób powstaje pojedyncza powierzchnia bez połączeń kątowych.
Dzięki Waszym radom udało mi się zrobić to, co chciałem. Wracam teraz do Ciebie, aby dowiedzieć się, czy masz jakieś rady, aby pójść dalej. Rzeczywiście, mój obecny wynik wygląda tak (załącznik):
Chciałabym wypełnić pustkę w czerwieni, która jest obecna. Czy masz pomysł, jak to zrobić w prosty sposób? Myślałem o tym, aby zrobić szkic na nowej płaszczyźnie zgodnie z interesującymi mnie stronami, a następnie wykonać wytłoczenie do mojej pierwszej powierzchni. Czy to dobry pomysł, czy widzisz inne możliwe rozwiązania?
Jeśli dobrze zrozumiałem... Osobiście pozostałbym przy dziedzinie funkcji powierzchniowych: - poprzez przedłużenie podstawowego kształtu maski w lewo, - wykonując cięcie z funkcją Surface-Restary, podparte splajnem w szkicu 2D utworzonym w płaszczyźnie lica. Zasada zastosowana do załącznika. Pozdrowienia.