Problem ze współczynnikiem K z narzędziem gięcia przejściowego w SOLIDWORKS

Dobry wieczór

Mam problem, gdy używam -factor z narzędziem do gięcia przejściowego. Mianowicie, nauczono mnie używać współczynnika k ustawionego na 0,5, gdy chcesz rozwinąć okucie, pień stożka... Próbuję rozwinąć connoidy (rodzaj ukośnego tułowia stożka). Kiedy modeluję go za pomocą narzędzia do fałdowania przejściowego i współczynnika k ustawionego na 0,5, rozwija część tak, jakbym rozwijał ją na zewnątrz, nie biorąc pod uwagę mojego parametru współczynnika k 0,5. Zmieniłem więc współczynnik k, aby sprawdzić, czy moje rozszerzenie długości również się zmieni. Kiedy to robię, nic się nie dzieje, to znaczy, że moja rozwinięta długość w stanie rozwiniętym nie zmienia się nawet wtedy, gdy zmieniam mój współczynnik k. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tego rodzaju problemem? Jak mieć odpowiedni rozwój (a więc z neutralnym błonnikiem).  Z góry dziękuję, serdecznie Maxime

Cześć Maxine,

Postawię ci mały plik z odpowiedzią. Sprawdź, czy pola blachy 1 są zaznaczone, a jeśli tak, odznacz je.

Pozdrawiam Manu, a jeśli nie, umieść swoją monetę w odpowiedzi

pli_de_transition.pptx
1 polubienie

Witam

Współczynnik K nie zawsze wynosi 0,5. Zależy to od  grubości blachy, lica i promienia gięcia, patrz załączony plik Word .

Niech moc będzie z wami.

k-factor.doc
4 polubienia

Witam

Używam również tego samego dokumentu tekstowego z OBI WAN i jestem z niego zadowolony.

Powodzenia i nie przechodź na ciemną stronę.

1 polubienie

Zależy to również od wielkości twojej części, w przypadku małego pomieszczenia o dużym promieniu rozwinięcie nie zmieni się zbytnio między współczynnikiem k wynoszącym 0,5 a 1.

Jeśli nie, czy możesz rzucić okiem na pokój?

Bardzo dziękuję obi wan za ten plik, myślałem, że przy pracy w małych grubościach, tj. poniżej 15mm zawsze ustawiamy współczynnik k na 0,5...

Ale to nie odpowiada na moje pytanie, dlaczego, kiedy zmieniam współczynnik k za pomocą fałdy przejścia, nic się nie dzieje.

bb.sldasm powiedział: