Zaawansowany problem z formułą Excela +/-

Witam
Chciałbym mieć możliwość pobrania liczby dni z kolumny O
=SI(P2>1; O2; (SI(N2=0; " "; DATAJEŻELI(N2; DZISIAJ(); "D")))) i odejmij ilość dnia od kolumny Q, jeśli są dni. - Rzadko zdarzają się dni w kolumnie Q...
Chciałbym dowiedzieć się, jak sprawić, by liczba dni wyświetlana w kolumnie O była nieprawidłowa liczba dni minus liczba dni AT (kolumna Q) z N2 = 0; " " jest nadal obecne, jeżeli w dwóch wymienionych kolumnach nie zostaną wprowadzone żadne dane.
Zauważ, że dodałem SI(P2>1; O2 tak, że przynajmniej dni zatrzymały się, gdy w kolumnie Q pojawiła się pewna liczba dni, ale niestety ta formuła nie działa, jeśli nie wpiszemy daty kolumny Q w tym samym dniu, w którym się zaczyna. (Co mi się nie zdarzyło!) Często mamy do czynienia z opóźnieniem wynoszącym około tygodnia lub więcej przed wprowadzeniem danych.
Oto link do zdjęć mojego arkusza Excela. Zobaczysz formuły, nad którymi pracuję.
http://i513.photobucket.com/albums/t335/EK_Zub/infoexcel.jpg?t=1390573192
Z góry dziękuję za pomoc!

test2_-invalidite_-_karyn.xlsm

Cześć @ Priscilla

Nie zrozumiałem twojego pytania nawet po spojrzeniu na załączoną kartkę

Chcesz stworzyć odliczanie?

@+ ;-)

Witam

Rzeczywiście, nie jestem pewien, czy zrozumiałem pytanie. Jeśli się nie mylę, powinno to działać tak, jak chcesz z poniższymi formułami (dla pierwszego wiersza, a następnie do skopiowania).

Kolumna O

=SI(N2=0; " "; DATAJEŻELI(N2; DZISIAJ(); "D")-Q2)

Kolumna Q

=SI(P2=0; 0; DATEDIF(P2; DZISIAJ(); "D"))

Zawsze otrzymasz 0,00 w kolumnie Q, jeśli nie ma daty, ale zwykle jest pole wyboru, aby ich nie wyświetlać, jeśli naprawdę Ci to przeszkadza.

3 polubienia

Zobacz ten link

http://www.excel-downloads.com/forum/168344-compte-rebours-avec-jours-heures-et-minutes.html

@+ ;-)

Ach!! Chamade jest fantastyczny. Wszystko działa i 0 w ogóle mi nie przeszkadza w tym arkuszu!

Dziękuję bardzo :) Jest to bardzo doceniane.

Dziękuję wszystkim innym, którzy odpowiedzieli , wiem, że moje pytanie wcale nie było jasne!