Problem z zarządzaniem konfiguracją w smarteam

Cze wszystkim

Używam Solidworks 2014 i smarteam. Zarządzam moimi za pomocą konfiguracji części (około 100 konfiguracji) dla H.

Mój problem polega na tym, że kiedy wkładam tę część do sejfu, Smarteam za każdym razem sprawdza wszystkie konfiguracje, co zajmuje dużo czasu, gdy jej nie potrzebuję, ponieważ nigdy nie wprowadzam żadnych zmian w tym pliku.

Moje pytanie jest następujące:

Jak mogę dezaktywować weryfikację konfiguracji części w Smarteam za każdym razem, gdy wchodzę i wychodzę z bagażnika?

Z góry dzięki,

Pedro

Czy ustawiłeś pasek blokujący z Twojej strony? myślę, że to może pomóc

1 polubienie

Mój problem nie leży w drzewie funkcji, ponieważ w moim przypadku te funkcje są bardzo proste i nie powodują żadnych szczególnych uciążliwości. Problem polega na liczbie konfiguracji, które system ma przyjemność sprawdzać.

A przez to, że sztuka jest tylko do odczytu?

Dlaczego masz 100 dżemów?

Do czego służą?

Konfiguracje muszą mieć różne możliwe długości i średnice. Z drugiej strony zgadzam się, że pasek blokowy może rozwiązać problem!?

EDIT: Albo samo czytanie też wydaje mi się dobrym wyborem! Przynajmniej nie każdy go drapie.

G.

Wygląda na to, że twoje pytanie jest bardziej jak "jak zarządzać plikami biblioteki",

Nie znam "smarteam", ale wygląda na to, że otwiera pliki na piśmie i wykonuje przebudowy dla każdej konfiguracji... tak jak mówisz...

Rozwiązanie "paska blokowania" jest trudne do wdrożenia, ponieważ to ustawienie jest niezależne od każdego komputera.

(Generalnie jest używany na prawdziwych ciężkich elementach w obliczeniach 3D: śmigło, liczne powtórzenia, itp.)

Tak, rozwiązanie "tylko do odczytu" wydaje się być najodpowiedniejsze.

Nie zapomnij na każdym komputerze sprawdzić:

Opcja systemowa / Ref zewnętrzny / "Nie zapisuj plików tylko do odczytu"

Edycja: A gdy chcesz pracować na pliku już otwartym w SW,

usuwasz okna "tylko dysk" i możesz użyć "Plik / Załaduj ponownie" w SolidWorks, jest tam ^do tego.

pdeoliveira Pasek bloku pozwoli Ci zaoszczędzić dużo czasu, ponieważ nie będzie próbował ponownie obliczać modelu za każdym razem, gdy zmienisz konfigurację

olivier42 Pasek blokujący nie jest związany z każdym komputerem, ale tylko z częścią :)

2 polubienia

Zobacz ten samouczek na pasku blokowania

Pasek blokujący umożliwia zamrożenie funkcji

Tak więc super szybsza rekonstrukcja wizualna

Z uwagi na fakt, że żadne obliczenia inne niż zewnętrzna powierzchnia projektu

aby użyć jak najwięcej na każdej części ukończonej lub nie

https://www.youtube.com/watch?v=nBOgDd5eSXg

@+ ;-)

nie ma Szalonego,

Pasek blokady jest regulowany na każdej części ok, ale jego działanie jest niezależne od każdego komputera, ponieważ jest powiązane z "ustawieniami systemu",

Nie możemy więc zmusić wszystkich do korzystania z niego.

Z drugiej strony, rozwiązanie "tylko do odczytu" jest znacznie łatwiejsze do wdrożenia i pozwala na zastosowanie go do wszystkich użytkowników BE.

olivier42 Wykonaj test umieszczania paska blokującego na końcu drzewa tworzenia na zapisanej części i zamknij część, zmodyfikuj ustawienia, aby wyłączyć pasek regulacji i ponownie otwórz swoją część, zobaczysz, że pasek regulacji jest na swoim miejscu na końcu drzewa tworzenia

O ile dla mnie, nie znałem tego zachowania,

niemniej jednak używanie "pręta blokującego" do prostej jest dziwne,

co więcej, podczas zapisywania pliku obliczy wszystkie konfiguracje,

a kiedy robimy części za pomocą prostej konfiguracji, na ogół ich nie obliczamy,

, aby zmniejszyć rozmiar pliku.

1 polubienie