Problem z automatycznym rozpoczynaniem drukowania po otwarciu przez dwukrotne kliknięcie

Witam

Mam problem z otwieraniem plików SOLIDWORKS z okna folderu.

Od czasu instalacji SOLIDWORKS 2020 SP4.0, gdy otwieram plik za pomocą eksploratora SOLIDWORKS bez problemu, przeciąganie pliku z okna do SOLIDWORKS nie stanowi problemu, z drugiej strony, jeśli kliknę dwukrotnie plik, aby rozpocząć otwieranie, SOLIDWORKS systematycznie rozpoczyna druk danego dokumentu, niezależnie od tego, czy jest to część, zespół czy rysunek.

Czy spotkałeś się z tego rodzaju problemem?

Czy ktoś wie, jak to naprawić?

Z góry dziękuję.

Witam

Jest to prawdopodobnie spowodowane domyślną aplikacją do otwierania tych plików, która jest nieprawidłowo ustawiona w systemie Windows. Kliknij prawym przyciskiem myszy plik SW w Eksploratorze Windows, a następnie "otwórz za pomocą", "Wybierz inną aplikację",  wybierz "Solidworks Launcher" i zaznacz pole "Zawsze używaj tej aplikacji do otwierania plików.... ". Jeśli to rozwiąże problem z tym typem pliku, powtórz operację dla innych rozszerzeń związanych z oprogramowaniem.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź, ale niestety to nie to.

Domyślnie zdefiniowany jest SOLIDWIORKS.

Witam

Może problem z ustawieniami myszy w systemie Windows

Nie wiem dokładnie, gdzie to  jest ustawione, nie ma komputera  pod łokciem ;0)

Przeszedłbym do eksploracji, zakładka narzędzi -> opcje pliku -> typ pliku -> wybierz rozszerzenie solidworks->następnie Zaawansowane -> domyślnie usuń  akcję "Drukuj".

Cdlt powiedział:

1 polubienie

Witam

Niestety w systemie Windows 7 nie ma zakładki "opcje plików", więc nie ma możliwości wypróbowania tego rozwiązania.

Nie mam konkretnego pomysłu, ale dla wyjaśnienia czy to jest tak :
- klikasz dwukrotnie na plik
- Otwieranie SW
- SW rozpoczyna drukowanie

Co dzieje się dalej? SW pozostaje otwarty / SW zamyka się / inne?

Witam

Tak, niezależnie od tego, czy Solidworks jest otwarty, czy nie, podwójne kliknięcie otwiera plik, po otwarciu drukowanie rozpoczyna się automatycznie, a następnie operacja jest normalna.

Czy masz makra, które uruchamiają się po otwarciu pliku?

Nie, żadnych makr, które uruchamiają się automatycznie.

Zjawisko to ma  związek z migracją do nowej wersji.

Witam

A jeśli ustawisz Solidworks Launcher jako domyślny, jak zaproponował d.roger , a nie tylko Solidworks, ponieważ wydaje mi się, że jest to ten, którego potrzebujesz domyślnie.

2 polubienia

Spróbuję jeszcze raz.

Problem najwyraźniej rozwiązany:

Panel sterowania\Wszystkie Panele sterowania\Programy domyślne\Ustaw skojarzenia -> zmienić domyślny program dla każdego rozszerzenia związanego z SLW.

Dobry wieczór @tous

Tutaj odkrywam w głośny sposób nową funkcję solidworks , a mianowicie funkcję "zachowaj": zauważysz, że działa pod SW 2020, kolejną nową funkcją, której nie ma w opisie wersji.

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że aby uzyskać punkty poprawnej odpowiedzi, wystarczy "spróbować ponownie". Wszyscy, którzy próbowali odpowiedzieć, próbowali szczęścia tak bardzo i więcej

Pozdrawiam ;-) ;-)

5 polubień

Oto komik, szkoda, że nie jest śmieszny...

EDYCJA: anuluj

1 polubienie

Cóż, twoje problemy z ego, widzisz to z skurczybykiem, twoje komentarze bez zainteresowania, nie obchodzi mnie to.

To szaleństwo, że zawsze trzeba ją sprowadzać z powrotem.....

Zdecydowanie debaty na temat Lynkoa są intensywne! Tak właśnie dzieje się między entuzjastami...   Mam jednak nadzieję, że udało Wam się znaleźć wspólny język. ! 

Miłego wieczoru! 

Coralie  

2 polubienia

Witaj @frederic.scheepers,

Twój przekaz ego nie jest zbyt sprawiedliwy! Oznaczało @Zozo_mp, że wyznaczenie najlepszej odpowiedzi, którą zweryfikowałeś, nie jest zbyt przydatne dla użytkowników, którzy mogą napotkać ten sam problem. 

To forum ma na celu pomóc społeczności użytkowników CAD. Zamknięcie pytania poprawną odpowiedzią zapewnia bezpośredni dostęp do rozwiązania zaproponowanego przez wszystkich członków społeczności. Jeśli ludzie poświęcają czas na udzielanie odpowiedzi, to tylko po to, aby pomóc. Myślę, że to forum dowiodło swojej wartości i że wiele pytań zostało rozwiązanych. Wymiana jest i musi pozostać serdeczna! 

Szczerze

4 polubienia

To szalone, ilu jest tu wykładowców!

I nie przychodzi Ci do głowy, że mógł to być błąd lub błąd walidacji?

Łatwo jest być sprytnym, z wyjątkiem tego, że nie każdy ma cały czas na spędzanie czasu na forach, niektórzy muszą pracować.

Wystarczyło, że powiem wprost, niemal pogardliwe słowa @Zozo_mp pokazują tylko, że uwielbia być mądry, ale dałem mu punkty, ponieważ wydaje się, że jest to dla niego tak ważne! 

Powiedzmy, że niestety nie jesteś pierwszym, który nam to załatwił.
A twoja nowa "najlepsza odpowiedź" nie poprawia obrazu, jaki dajesz  o sobie.

Wybór "prawdziwej" poprawnej odpowiedzi pozwala ograniczyć czas, jaki musisz poświęcić na forum, aby ją znaleźć...

3 polubienia