Witam, po dużym czyszczeniu mojego komputera z powodu ataku wirusa, moja studencka wersja solidworks 2018 nie chciała się już uruchomić i utknęła podczas ładowania okienka zadań, więc zainstalowałem ją ponownie, ale nic nie pomogło. Problem nadal występuje!
Czy ktoś miałby rozwiązanie?
Z góry dziękujemy!
Ewan
W tym momencie lepiej jest sformatować i ponownie zainstalować całkowicie i czysto, ponieważ "czyszczenie" mogło zabić pliki/klucze rejestru używane przez oprogramowanie.
Format? mój dysk twardy? A co z całym moim oprogramowaniem/plikami?
Jeśli nie, zainstaluj ponownie, sprawdź, czy nie zostały usunięte wszystkie foldery solidworks i klucze rejestru?
Pliki można zapisać, oprogramowanie można ponownie zainstalować.
Tak więc przed formatowaniem:
- dokonujemy inwentaryzacji oprogramowania;
- Sprawdzamy, czy mamy klucze multimediów/plików/produktów, aby móc je ponownie zainstalować;
- kopie zapasowe plików osobistych (i tak coś do zrobienia regularnie, awaria rzadko ostrzega);
- Przeprowadzamy dogłębne sprawdzenie antywirusowe (więc na innym komputerze), aby upewnić się, że nic nie leży w pobliżu;
- formatujemy (korzystamy z możliwości partycjonowania naszego dysku twardego na partycje, aby mieć daną strefę i strefę systemową) ewentualnie przechodząc przez odzyskiwanie systemu, jeśli jest ono planowane na maszynie;
- oprogramowanie zostanie ponownie zainstalowane;
- Dane zostaną ponownie wstrzyknięte.
1 polubienie
Witam
Usunąłem już wszystkie klucze rejestru z SolidWorks i usunąłem foldery, ale nic nie pomaga! (roaming i temp dla plików, masz pojęcie, o czym mogłem zapomnieć?)
Stefbeno, niestety nie mam czasu, aby zagłębiać się w coś tak empirycznego (jak dla mnie), będąc tylko studentem może być też tak, że nie mam wszystkich licencji mojego oprogramowania, co skomplikuje zadanie. (Wielki klasyk, jesteśmy proszeni o zgłaszanie projektów przy użyciu zbyt drogiego oprogramowania, ale w przypadku większości z nich nie jest to cień licencji studenckiej).
To nie sterowniki karty graficznej byłyby teraz źle skonfigurowane i nie pozwalałyby już na ładowanie solidworks,
Sprawdź kompatybilność, uruchamiając solidworks RX (oprogramowanie zainstalowane w tym samym czasie co solidworks)
1 polubienie
Witam
Dziękuję za odpowiedź sbadenis właśnie sprawdziłem, rzeczywiście moja karta (GTX 1050) nie jest kompatybilna, naprawdę zaskakujące, ponieważ działała wcześniej!
edit: jest aktualizacja sterownika karty do zrobienia, wkrótce przekażę ci swoją opinię
Dobry wieczór
Zostało potwierdzone, problem nadal występuje... A karta graficzna nie jest rozpoznawana, ale oczywiście przeszkadza to tylko silnikowi renderującemu Solidworks?
Witam
Karty graficzne nie są ściśle mówiąc "zgodne" lub "niezgodne" z Solidworks, ale "certyfikowane" lub "niecertyfikowane". Ze swojej strony od kilku lat używam niecertyfikowanej karty i jedynym problemem, jaki miałem, jest to, że ostatnio Solidworks zawiesza się, gdy tylko otworzę dowolny plik, problem, który pojawił się po aktualizacji sterownika tej karty graficznej i który rozwiązałem, ponownie instalując poprzednią wersję tego sterownika.
Czy w przypadku Twojego problemu wykonałeś wszystkie kroki czyszczenia między odinstalowaniem a ponowną instalacją? Zajrzyj TUTAJ , aby Ci pomóc.
Pozdrowienia
1 polubienie
Witam
dziękuję za odpowiedź, próbuję samouczka,
Udzielam szybkiej informacji zwrotnej.
Pozdrowienia
Ewan
D.Roger, problem nadal występuje... Wykonałem wszystkie kroki samouczka, ale wydaje się, że to nie działa
Wielkie sprzątanie mogło być trochę za duże. Spróbuj wrócić do sterownika karty graficznej (musisz znaleźć wersję, która obowiązywała przed awarią).
Ilu masz użytkowników systemu Windows?
Dobry wieczór
Dziękuję za odpowiedź, korzystam z systemu Windows 10, mam pomysł, gdzie mogę znaleźć sterownik, o którym mowa? Strona Nvidii tego nie oferuje, a przynajmniej już nie!
Nawiasem mówiąc, szybkie pytanie: w jaki sposób karta graficzna może uniemożliwić Ci uruchomienie Solidworks, wiedząc, że niektórzy z moich kolegów uruchamiają ją bez dedykowanej karty?
Witam
Szukaj sterownika TUTAJ .
Pozdrowienia
1 polubienie
Dobry wieczór wszystkim,
Próbowałem zainstalować kilka wersji sterownika, ale nie wydaje się to możliwe (problem z wersją Windows), tylko ostatnia wydaje się działać!
Jeden z moich kolegów właśnie miał ten sam problem po czyszczeniu przez MalwareByte. Może jakiś trop do kopania tam? Mam raporty z czyszczenia obu maszyn, jeśli to może pomóc!
płyta CDLT,
Ewan