Problem z siatką - symulacja Solidwork

Witam

Już zeszłego lata opublikowałem wiadomość dotyczącą podobnego problemu dotyczącego bramy. Jednak jak na początki przygody z symulacją oprogramowania z montażem byłem trochę zbyt ambitny. Tak więc znacznie uprościłem swój model i zapomniałem o.

Uczę się. Uczęszczam na kursy elementów skończonych i oprogramowania w szkole, niestety uczymy się używać narzędzia symulacyjnego tylko na elementach blokowanych mono i nie jesteśmy w ogóle wyjaśnione różne siatki oprogramowania, ani aby naprawdę zrozumieć oprogramowanie, uczymy się elementów skończonych na ACCORD.  A kiedy robimy symulacje w SW, W pracy praktycznej wszystko zawsze idzie dobrze, ponieważ mamy bardzo proste części. 

Krótko mówiąc, podwozie wykonałem z profilu aluminiowego odzyskanego na Tracepart. Chcę najpierw przyłożyć równomierne obciążenie do podwozia. Skrupulatnie przestrzegałem wszystkich instrukcji, które otrzymałem już zeszłego lata. 

- Zacząłem od przekształcenia wszystkich moich elementów w objętość.

- Sprawdziłem, czy nie ma zakłóceń

-  Usunąłem.

- Nałożyłem swoje warunki brzegowe, położyłem swoje siły (grawitacja + ciśnienie 2000 N/m²)

Moja siatka jest częściowo wykonana, ale SW nie tworzy siatki niektórych belek. Zastanawiałem się więc, czy to dlatego, że zaimportowałem moje belki, ale zrobiłem małe badanie zginania na belce, która działała bardzo dobrze.  Czy możesz mi pomóc, a przede wszystkim chciałbym zrozumieć, co robię źle ?  

Próbowałem wrócić do mojego nauczyciela, mając nadzieję, że widząc, że idę dalej w jego module, poświęci czas, aby mi pomóc, ale nic nie mam od niego odpowiedzi.

chassis-simu.zip

Witam 

Nie mam zbyt wiele czasu, aby wyjaśniać różne siatki i ich zastosowania, ale wiem, że gdy system jest symetryczny, możesz wykonać obliczenia na połowie. W ten sposób nie odciążysz znacznie swoich obliczeń.

Na przykład w twoim zespole wyciąłem 2 zgodnie z planem 2, to naprawdę funkcja montażowa do usuwania wytłaczanego materiału. Następnie w wymuszonych przemieszczeniach bierzesz funkcję symetrii. BĄDŹ OSTROŻNY , musisz zaznaczyć wszystkie powierzchnie, które wyciąłeś, nie ufaj podglądowi, który od pierwszego zaznaczenia powierzchni pokazuje symetrię całości. 

Radzę również wziąć siatkę opartą na krzywiźnie. 

Robiąc to, udało mi się stworzyć siatkę, przekazujesz obliczenia z domyślną jakością, w zależności od wyników, które poprawiasz i umieszczasz kontrolę siatki. 

W ten sposób udało mi się zasiać siatkę i uruchomić obliczenia na moim laptopie.

Powodzenia

Pozdrowienia

Witam

Bardzo dziękuję za pomoc, rzeczywiście udało mi się przeprowadzić moje badanie, aby upewnić się, że zrozumiałem symetrię, którą blokujemy za pomocą ustalonej geometrii i wybieramy wszystkie cięte powierzchnie, jak mi powiedziałeś. Zastanawiałem  się, czy pod SW jest narzędzie, które pozwala lokalnie wskazać ograniczenie i podać wartość?

Pozdrowienia

W celu wykorzystania funkcji symetrii w badaniu statycznym radzę zajrzeć do pomocy SW, będzie łatwiej: 

http://help.solidworks.com/2020/french/solidworks/cworks/c_Symmetry_Restraint_for_Solid_Models.htm

Ale w zasadzie i dla twojego badania powinno to wyglądać tak: 

Bądź ostrożny, musisz podzielić wysiłek przez 2, ponieważ SW nie zadaje sobie pytania, czy pracujesz nad symetrią, czy nie. 

Nie znam zastosowania podwozia, które modelowałeś, ale zwracam również Twoją uwagę na użycie funkcji "stałej", bardzo ważne jest, aby zrozumieć, jak to działa. Podczas korzystania z tej funkcji węzły wybranych siatek nie mają już żadnego stopnia swobody, są całkowicie nieruchome w przestrzeni. Jeśli w rzeczywistości tak nie jest, ograniczenia i podróżowanie nie będą takie same.

W badaniu symulacyjnym prawidłowe zastosowanie wymuszonego ruchu jest niezbędne, aby wyniki były jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. 

Aby poznać wartość naprężenia w określonym punkcie, możesz użyć narzędzia sonda w narzędziach do rysowania.

Cdt 

sharedscreenshot.jpg
1 polubienie

Wielkie dzięki za te wyjaśnienia.

Pozdrowienia