Opis konfiguracji nie jest aktualizowany automatycznie

Witam

Mam pytanie dotyczące aktualizacji opisu konfiguracji w SolidWorks.

Chciałbym wypełnić to pole właściwością związaną z konfiguracją.

• Utworzyłem właściwość niestandardową w szablonie pokoju:
    %PRP:"Description"
    Ta właściwość jest powiązana z moją konfiguracją i wygląda następująco:
    %PRP:"Description" = $PRP:"Matière" - $PRP:"Traitement"
    Co daje mi na przykład: Stal nierdzewna - Raw.
    Ta metoda działa dobrze, a aktualizacja odbywa się w czasie rzeczywistym, ale opis nie jest wyświetlany jako opis konfiguracji.

• W przypadku rodziny części mogę użyć zmiennej $PRP@DESCRIPTION na górze kolumny, ale problem polega na tym, że aktualizacja jest wykonywana tylko wtedy, gdy ręcznie przeładowuję wszystkie konfiguracje.
    I niekoniecznie mam wiele konfiguracji, więc nie potrzebuję za każdym razem rodziny części.

• W końcu udało mi się wypełnić pole opisu makrem VBA:

Dim swApp As Object
Dim swModel As Object
Dim swCustProp As Object
Dim swConfig As IConfiguration
Dim Matiere As String
Dim Traitement As String

Set swApp = Application.SldWorks
Set swModel = swApp.ActiveDoc
Set swConfig = swModel.GetActiveConfiguration
Set swCustProp = swModel.Extension.CustomPropertyManager(swConfig.Name)

swCustProp.Get4 "Matière", False, SW_Variable, Matiere
swCustProp.Get4 "Traitement", False, SW_Variable, Traitement
swModel.GetActiveConfiguration.Description = Matiere & " - " & Traitement

Zmusza mnie to jednak do ponownego uruchamiania makra za każdym razem, gdy wprowadzam zmianę, i chciałbym, aby ta aktualizacja odbywała się automatycznie, bez konieczności tworzenia przycisku lub myślenia o aktywacji makra za każdym razem, gdy pojawia się aktualizacja.

Krótko mówiąc, jestem trochę zagubiony i zwracam się do społeczności, myśląc, że tracę coś istotnego. Świeże spojrzenie byłoby naprawdę mile widziane!

Z góry dziękuję za pomoc!

Twoja właściwość Opis, którą utworzyłeś w konkretnej zakładce konfiguracji nr 1? (lub w Dostosuj nr 2)

Dla konfiguracji musisz umieścić ją tylko w 1 (a nie w 2)

Jest dobrze w konfiguracji specyficznej

Przykładowa rodzina części

i bardzo bym się tutaj podobał

image

1 polubienie

A w tym pokoju nie masz innej właściwości opisu w zakładce Dostosuj? (nawet pusty)

O ile się nie mylę, mówisz o umieszczeniu tutaj tekstu:
image

Jeśli to wszystko, właściwość nazywa się $DESCRIPTION, a nie $PROPRIETE@OPIS
Edycja: po zobaczeniu Twojej edycji odpowiedź znajduje się na Twoim obrazie:
image
Jesteś w złym posiadaniu między $DESCRIPTION a $PROPRIETE OPIS. Ten, który działa na kwadracie, jest $DESCRIPTION.

1 polubienie

I dla mnie nie jest możliwe w tym polu, niezwiązanym z właściwościami, połączenie 2 właściwości bez przechodzenia przez rodzinę części, z wygenerowanymi problemami. (brak automatycznej aktualizacji)

2 polubienia

więc to tak naprawdę nie jest pomyłka, to jest dobrowolne (albo nie zrozumiałem)
$PROPRIETE@OPIS jest wypełniany moją tablicą właściwości niestandardowych z formułą podaną na początku
i $DESCRIPTION wypełnione w polu opisu poniżej mojej konfiguracji
i chcę, aby 2 pola były równe, stąd =R3, aby zsynchronizować 2 wartości

Wszystko to bardzo dobrze sprawdza się w przypadku rodzin z pokojami. Jednak!!! W 90% przypadków nie mam rodziny części.
Stąd moje poszukiwania, aby móc się bez niego obejść i bezpośrednio wypełnić pole opisu zmienną, a nie zwykłym tekstem.

Zasadniczo to, czego bym chciał, ale to nie działa, to
image

PS: dziękuję za pomoc

Niestety, jak wspomniano, nie ma możliwości, aby umieścić jedną lub więcej właściwości w tym polu.
Wymaga to albo makra, albo rodziny części, ale w przypadku modyfikacji nie zmienia się samoistnie.
Tu temat na forum SW gdzie rozwiązaniem było przejście przez rodzinę części:

świetnie, patrzę na to, dziękuję

Witam;
Wyłącznie w celach informacyjnych, w naszej firmie (w pracy) zwyczajowo przyjęło się, że wszystkie nasze urządzenia " biblioteczne " są kodowane w zakładce " Specyficzne dla konfiguracji"... trochę z tych samych powodów, co @Administrateur_BE .
Nierzadko zdarza się więc, że trzeba stworzyć rodzinę części, nawet jeśli komponenty nie wymagają zmian (żadnych konfiguracji).

1 polubienie

Być może znalazłem sposób na obejście problemu za pomocą posta, który nie ma z nim nic wspólnego
source ==>Niestandardowa właściwość używana jako opis, brak możliwości wyboru

Zmieniłem nazwę mojej zmiennej Description na PRPDescription
i dodane do pliku properties.txt PRPDescription
i teraz mam odpowiedni opis w moich zgromadzeniach
image

Jutro zredaguję procedurę, podając więcej szczegółów dla zainteresowanych.

2 polubienia

Myślałem, że to w configurationManager chcesz ten opis, w przeciwnym razie mogłem skierować Cię do tego rozwiązania, z którego również korzystamy.

1 polubienie

… Zrozumiałem to samo... :sweat_smile:

2 polubienia

Dlatego tak ważne jest, aby jasno określić problem! :crazy_face:

2 polubienia

rzeczywiście chciałem to w configurationManager
ale skoro to niemożliwe ... Musiałem znaleźć alternatywę

Początkowym celem było umieszczenie informacji w tym oknie
image

Aby dać to

Ale problem polega na tym, że jest on wypełniany ręcznie i widzimy, że materiał nie został zaktualizowany

więc mam zaktualizowane informacje, ale po wstawieniu części

image

To nie jest to, czego potrzebowałem na początku, ale spełnia swoje zadanie

Pozwala na szybkie sprawdzenie kolorów i materiałów, zamiast otwierania części jedna po drugiej i sprawdzania właściwości

Cóż, z drugiej strony, gdy musisz wziąć odpowiednią farbę w 50 ral dostępnym ... zawsze musisz otworzyć pokój, aby wiedzieć, która konfiguracja odpowiada właściwemu RAL

1 polubienie

Dziękuję za wyjaśnienie, a ważne jest wynik, jeśli Ci odpowiada, tym lepiej!

Oto wyjaśnienie, które, mam nadzieję, będzie bardziej szczegółowe i mam nadzieję, że będzie przydatne dla innych użytkowników

=============================================================================

W naszej codziennej pracy często mamy do czynienia z wieloma konfiguracjami tego samego pomieszczenia. Może to szybko stać się prawdziwym bólem głowy, zwłaszcza w przypadku obsługi setek komponentów o podobnych, ale nieco innych specyfikacjach.

Kontekst:

Weźmy przykład pomieszczenia, które ma 33 różne konfiguracje. Te konfiguracje są wykonane z 3 różnych materiałów i 10 różnych zabiegów.

Na czym polega problem:

Kiedy ta część jest montowana w zmontowanym zespole, wizualne rozróżnienie różnych części staje się prawie niemożliwe. Na przykład na następnym zrzucie ekranu możesz zobaczyć ten sam pokój 4 razy z 4 różnymi kodami.

W naszym biurze projektowym możemy mieć ponad 3800 komponentów w naszych zespołach, rozmieszczonych na ponad 10 poziomach drzew.

Wynik: aby określić, która konfiguracja pomieszczenia odpowiada konfiguracji konkretnego subwoofera, należy zbadać każdą konfigurację z osobna... co staje się niezwykle żmudne.

Proponowane rozwiązanie:

Aby uniknąć tego rodzaju zamieszania, utworzyłem zmienną " Opis " w niestandardowych właściwościach części. Ta zmienna łączy informacje o materiale i przetwarzaniu z konfiguracji części.

Przykładowa składnia:

$PRP:" Matter " - $PRP:" Leczenie "

Ta zmienna pobiera informacje o materiale (które są automatycznie wypełniane podczas tworzenia konfiguracji) i przetwarza informacje (które często są wypełniane ręcznie). Główną zaletą jest to, że zmienna ta aktualizuje się automatycznie , jeśli zmieni się konfiguracja pomieszczenia.

Dodatkowe wymagania:

Po utworzeniu zmiennej należy aktywować opcję w ustawieniach ogólnych, aby opis wyświetlał się poprawnie.
outlis–>Opcja–>Ogólne

Detal

Nazwałem go " Opis ", ale możesz utworzyć tyle zmiennych, ile potrzebujesz w pliku properties.txt w folderze właściwości niestandardowych.

Aktualizacja w montażu:

Następnie wystarczy włączyć oznaczenia w zespole, a informacje o materiale i przetwarzaniu pojawią się bezpośrednio w nazwie części. Następnie otrzymasz coś takiego:

Nazwa pliku SLDPRT <liczba wystąpień> "Materiał – Przetwarzanie" (nazwa konfiguracji)

Dzięki temu można szybko sprawdzić, czy do każdej części zastosowano właściwy materiał i obróbkę, nawet jeśli są one wizualnie identyczne. Na przykład na poniższym obrazku widzimy, że materiał jest poprawny, ale zabiegi nie są lub odwrotnie, chociaż części są wizualnie identyczne.

Możemy teraz dopasować elementy w

Upraszcza to zarządzanie zestawieniami materiałowymi i pomaga w bezproblemowym zamawianiu i kompletowaniu odpowiednich numerów części.

Dodatkowy problem:

Idealnie byłoby, gdyby te informacje pojawiały się bezpośrednio w polu " Opis " właściwości konfiguracji. Tego pola nie można jednak wypełnić zmienną i należy je wprowadzić ręcznie.

Jednak!!! :

Możliwe jest zautomatyzowanie tego zadania za pomocą rodziny części. Umieszczając zmienną $DESCRIPTION w odpowiedniej komórce, a następnie tworząc równanie, które wskazuje na kolumnę $PROPRIETE@Opis (na przykład =P3), można automatycznie wypełnić pole " Opis " każdej konfiguracji.

Gdy to zrobisz, po prostu aktywuj wyświetlanie opisów, aby zobaczyć wszystkie informacje zgrupowane razem:

Efekt końcowy:

Dzięki tej metodzie bezpośrednio w zespole uzyskuje się przejrzysty i spójny wyświetlacz ze wszystkimi niezbędnymi informacjami.

Główny problem polega na tym, że informacje nie aktualizują się automatycznie w rodzinie części , jeśli zmieni się materiał lub przetwarzanie. Wiedza o tym, co jest aktualne, a co nie, może szybko stać się bólem głowy...

NB

Zwłaszcza, gdy w zespole są osoby, które nie wiedzą, jak prawidłowo korzystać z rodzin części... Nareszcie rozumiem siebie

Ta metoda pomaga lepiej zarządzać złożonymi konfiguracjami i unikać błędów podczas montażu i zamawiania części.

Mam nadzieję, że to rozwiązanie może być przydatne, aby uprościć zarządzanie konfiguracjami i uniknąć błędów w składaniach.

3 polubienia